-
Jessie Sommarström är Årets Kock 2022
När finalen i Årets Kock 2022 avgjordes den 15 september på Annexet i Stockholm gick Jessie Sommarström, kreativ ledare gastronomi på Urban Deli, ut som vinnare. Hon kan numera titulera sig som Årets Kock 2022 – svensk mästare i professionell matlagning.
”Detta här länge varit en dröm för mig och ett berg att bestiga! Jag är så fantastisk glad över att ha vunnit Årets Kock 2022 och jag hade aldrig lyckats åstadkomma detta om det inte varit för min familj, mina vänner och arbetsgivare.” Säger Jessie Sommarström, vinnaren av Årets Kock 2022.
Jessie är 43 år och detta är hennes andra final i Årets Kock, hon tävlade även år 2020.
Vinnaren av Årets Kock 2022 är historisk
Under finalen tävlade de åtta finalisterna först i två olika moment. Finaldagens första uppgift var att servera tre kanapéer varav en skulle vara baserad på bröd, stärkelse eller spannmål, en på potatis eller rotfrukt och en på valfri grönsak eller frukt. Dagens andra tävlingsuppgift var att laga en varm huvudrätt med lammsadel som huvudråvara. Uppgiften var inspirerad av Karin Fransson och hur hon brukade tillaga sitt lamm på Hotell Borgholm. Dessa två uppgifter fick finalisterna ta del av under augusti månad och har därför kunnat förbereda sig under de senaste veckorna.Efter de två inledande momenten fick fyra av kockarna fortsätta att tävla i en sista utmaning. Jessie Sommarström, Oskar Persson, Ola Wallin och Anton Kardell tog sig vidare och fick tillaga kummel. Jessie lyckades allra bäst med sina finalrätter och stod som slutlig segare i Årets Kock 2022.
”Först och främst vill jag hylla Jessie Sommarström som person. Direkt efter vinsten när hon fick en mikrofon framför sig är det första hon säger ”strunta i mig, ge en stor applåd till min commis Hugo Rundgren”. Vinnaren av Årets Kock 2022 är historisk.” Säger Helene Kugelberg, VD för Årets Kock.
Alla finalister gjorde ett jättebra jobb
Vid prisceremonin på Annexet fick Jessie ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kr. Närvarande på scen var även Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och juryns ordförande, samt Viktor Westerlind, tävlingsledare.
På andra plats kom Oskar Persson och på tredje plats Ola Wallin.
”Finalen i år höll en otroligt hög nivå! Tävlingsbidragen har tydligt visat hur mycket glädje och kreativitet som lagts ner på dom och alla finalister har gjort ett jättebra jobb. Trots den hårda konkurrensen har vi fått fram en väldigt värdig vinnare av Årets Kock 2022.” Säger Tommy Myllymäki, juryordförande i Årets Kock 2022.
Om tävlingen Årets Kock:
Tävlingen Årets Kock är officiellt svenskt mästerskap i professionell matlagning och har arrangerats sedan 1983. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip.
Årets Kock arrangeras av Årets Kock AB, vars huvudsakliga uppgift är att driva och utveckla svensk gastronomi genom olika initiativ.
Läs mer om den gastronomiska tävlingen här.
- Text: Årets Kock & Urban Deli
- Foto: Årets Kock
-
Hösten i Umeå bjuder på storslagna kulturupplevelser
Umeå bjuder in till en tid fylld av kulturupplevelser. Här är åtta höjdpunkter som garanterat sätter färg på höstmörkret.
-
Liseberg firar 10 år med Halloween – större och läskigare utbud
I år firar Liseberg tio år sedan parken öppnade grindarna till Halloween. Inför höstens säsong väntar två nya skräckområden.
-
AI i praktiken – ny undersökning om hur ny teknik stöttar turismorganisationer
ETC har publicerat resultaten från sin europeiska studie om användningen av AI inom turistorganisationer. Rapporten har tagits fram av Kairos Future.
-
Visit Sweden lanserar nationellt API för svensk besöksnäring
Nu lanserar Visit Sweden ett nationellt API som samlar Sveriges turistiska utbud. Det framtidssäkrar besöksnäringens synlighet digitalt.
-
Visita – ökad hotellbeläggning i augusti gav rekordsommar
Hotellsommaren 2025 slår rekord med knappt 6 procent fler belagda hotellrum än 2024. Detta enligt statistik från Visita.
-
Andreas Cederlund är Head of Promotion & PR på Swedish Lapland Visitors Board
Andreas Cederlund klev nyligen in i teamet och kommer att ha en viktig roll i att positionera Swedish Lapland i världen.
-
Att låna pengar för att resa – dröm eller dyrköpt nöje?
För många av oss är resor givetvis årets höjdpunkt. Det är då vi släpper vardagen, världen öppnar sig och nya intryck får fylla både sinne och kamera. Att uppleva andra kulturer, smaker och miljöer är...
-
Kalmar Water Expo tillbaka 2026 – med Allsvenskan i segling
Den 8–10 maj 2026 kommer Kalmar Water Expo tillbaka – och får den här gången sällskap av Allsvenskan i segling.
-
Göteborg satsar på gastronomi – premiär för matfestivalen Food Fest
Mellan den 12 och 21 september är det premiär för Food Fest Gothenburg. En ny matfestival med smakupplevelser i Göteborg.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 36 -25
Mest om Destination, Evenemang, Mat och dryck samt Konstateranden, beslut och rapporter
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Fotografen som lyfter fram besöksnäringen genom bild och film
Christina Uhlin har sina rötter i Sundsvall där hon växte upp. Efter några år i Stockholm, där hon studerade foto...
-
Järvsö laddar för vintern – fler boenden och nya skidområdet lockar
Efter en succésäsong med hela 296 000 skiddagsbesök förbereder sig Järvsöbacken nu för säsongen ...
-
Idéer för skiddestinationer som vill tänka nytt i sin marknadsföring
Som en del av ett nyligen genomfört uppdrag för en fjälldestination ville jag (Marcus Ståhl) utmana mig själv lit...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 36 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan är det mest under Destination, Evenemang, Ma...
-
-
Gästbloggare
-