-
Jessie Sommarström är Årets Kock 2022
När finalen i Årets Kock 2022 avgjordes den 15 september på Annexet i Stockholm gick Jessie Sommarström, kreativ ledare gastronomi på Urban Deli, ut som vinnare. Hon kan numera titulera sig som Årets Kock 2022 – svensk mästare i professionell matlagning.
”Detta här länge varit en dröm för mig och ett berg att bestiga! Jag är så fantastisk glad över att ha vunnit Årets Kock 2022 och jag hade aldrig lyckats åstadkomma detta om det inte varit för min familj, mina vänner och arbetsgivare.” Säger Jessie Sommarström, vinnaren av Årets Kock 2022.
Jessie är 43 år och detta är hennes andra final i Årets Kock, hon tävlade även år 2020.
Vinnaren av Årets Kock 2022 är historisk
Under finalen tävlade de åtta finalisterna först i två olika moment. Finaldagens första uppgift var att servera tre kanapéer varav en skulle vara baserad på bröd, stärkelse eller spannmål, en på potatis eller rotfrukt och en på valfri grönsak eller frukt. Dagens andra tävlingsuppgift var att laga en varm huvudrätt med lammsadel som huvudråvara. Uppgiften var inspirerad av Karin Fransson och hur hon brukade tillaga sitt lamm på Hotell Borgholm. Dessa två uppgifter fick finalisterna ta del av under augusti månad och har därför kunnat förbereda sig under de senaste veckorna.Efter de två inledande momenten fick fyra av kockarna fortsätta att tävla i en sista utmaning. Jessie Sommarström, Oskar Persson, Ola Wallin och Anton Kardell tog sig vidare och fick tillaga kummel. Jessie lyckades allra bäst med sina finalrätter och stod som slutlig segare i Årets Kock 2022.
”Först och främst vill jag hylla Jessie Sommarström som person. Direkt efter vinsten när hon fick en mikrofon framför sig är det första hon säger ”strunta i mig, ge en stor applåd till min commis Hugo Rundgren”. Vinnaren av Årets Kock 2022 är historisk.” Säger Helene Kugelberg, VD för Årets Kock.
Alla finalister gjorde ett jättebra jobb
Vid prisceremonin på Annexet fick Jessie ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kr. Närvarande på scen var även Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och juryns ordförande, samt Viktor Westerlind, tävlingsledare.
På andra plats kom Oskar Persson och på tredje plats Ola Wallin.
”Finalen i år höll en otroligt hög nivå! Tävlingsbidragen har tydligt visat hur mycket glädje och kreativitet som lagts ner på dom och alla finalister har gjort ett jättebra jobb. Trots den hårda konkurrensen har vi fått fram en väldigt värdig vinnare av Årets Kock 2022.” Säger Tommy Myllymäki, juryordförande i Årets Kock 2022.
Om tävlingen Årets Kock:
Tävlingen Årets Kock är officiellt svenskt mästerskap i professionell matlagning och har arrangerats sedan 1983. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip.
Årets Kock arrangeras av Årets Kock AB, vars huvudsakliga uppgift är att driva och utveckla svensk gastronomi genom olika initiativ.
Läs mer om den gastronomiska tävlingen här.
- Text: Årets Kock & Urban Deli
- Foto: Årets Kock
-
Visit Trelleborg är nominerad för Bästa värdskap 2023
Visit Trelleborg och nio andra turistinformationer tävlar om utmärkelsen bästa värdskap 2023 från Visitas nationella råd för besöksservice.
-
Hotel Fratelli har äntligen öppnat i Karlstad
Ett färgstarkt nöjeshus som för tankarna till sydligare breddgrader. Efter flera års renovering står Karlstads Hotel Fratelli färdigt.
-
Fler besöker Höga Kusten under hela året
Höga Kusten går fortsatt starkt. Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna.
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett projekt med länderna kring Östersjön. ReTour ska leda till utveckling för en mer hållbar turism.
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna lanserar en digital plattform för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta en inkluderande arbetsplats.
-
Copper Skillet – Ruth Weldegiorgis är världens bästa konferenskock
Den 19 april avgjordes Copper Skillet, där Ruth Weldegiorgis representerade Sverige och blev världens bästa konferenskock.
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste choklad 452732, välkomnas som ny hyresgäst i Smygehuk.
-
Västerbotten tar nästa steg i resan mot en mer hållbar destination
Region Västerbotten Turism har tillsammans med de lokala destinationsbolagen beslutat att gå vidare i en satsning på certifiering med EarthCheck.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 16 -24
Mest om Destination, Evenemang och Utmärkelser samt Museer
-
Höga Kusten söker en person som ska vara ansvarig för deras digitala närvaro
Är du en driven person som vill ta en destinations digitala närvaro en nivå till? Det är precis vad Höga Kusten Destinationsutveckling söker.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Regeringen – ny strategi för företag i kulturella och kreativa branscher
Regeringen lämnade den 9 april över skrivelsen Strategi för företag i kulturella och kreativa branscher till riks...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 15 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Destination, Evenemang samt K...
-
Sala firar 400 år – födelsedagen bjuder på fika och kungligheter
Den 15 april 2024 är det 400 år sedan Sala fick stadsprivilegier av Gustav II Adolf. Sala flyttades då från Gruvb...
-
Bästa sommarjobbet: Bli junior museichef på Historiska museet
Vet du inte vad du ska göra på sommarlovet och är mellan 15–17 år? I år söker Historiska museet ...
-
-
Gästbloggare
-