-
Medelpads och Ångermanlands landskapsrätter är korade
Etablerade kockar i Västernorrland deltog i en tävling där de var assisterade av restaurangskoleelever. Detta för att kora Medelpads och Ångermanlands nya landskapsrätter.
Hoppas ge restaurangskolelever en fot in i branschen
Den 20 oktober på Måltidens dag samlas Sveriges alla landskap och landshövdingar för att visa upp sina nya landskapsrätter. Det är ett initiativ från Gastronomiska akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien samt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker.
I Västernorrland valde man att samarbeta med restaurangskolor i länet i jakten på de nya landskapsrätterna. Varje etablerad kock som deltog i maträttstävlingen blev kompletterad med en elev under tävlingsdagen.
”Att få se unga, blivande kockar gå bredvid en professionell kock och se hur de arbetar I köket var otroligt roligt! En del av vår förhoppning med detta är att ge våra restaurangskolelever en fot in i branschen och ett nätverk de kan använda sig av sedan.” säger Malin Vikström, projektledare landskapsrätter Medelpad och Ångermanland.
Måna om att stärka och stötta lokala producenter
Alla landskap har fått ta fram sina nya landskapsrätter på egna vis och här satte man som kriterium utöver samarbetet med restaurangskolorna att det också måste vara råvaror från minst en lokal producent med i maträtterna, gärna flera.
“Att inkludera lokalt producerade råvaror i maträtterna är en självklarhet. Vi är inte bara stolta över de fina produkter och råvaror som finns här, vi är också måna om att stärka och stötta lokala producenter. Det är viktigt för hela Västernorrland, för hållbar tillväxt och ökad självförsörjningsgrad.” Säger Berit Högman, landshövding i Västernorrland.Branschen har lidit hårt och behöver kompetens
Besöksnäringen har lidit svårt under pandemin och ca 50 000 anställda i branschen har försvunnit. I Västernorrland har man startat upp ett samarbete för kompetensförsörjning mellan regionen och de båda destinationsbolagen Höga Kusten Destination och Destination Sundsvall. För att med bland annat rekryteringsträffar och stärkt kontakt med lokala restaurangskolor öka intresset för att jobba i branschen men också skapa möjligheter för företagen att få kontakt med potentiella medarbetare.
Ett av tävlingsbidragen var Kai Ahola från Mamma Augustas Kök för Medelpad som tävlade tillsammans med eleven Isabella Nyholm. De träffades just på en av de rekryteringsträffarna.
”Det är jättekul att få vara med och få den här möjligheten att jobba med Kai! Jag tror att det kommer ge mig många fördelar och att jag lär mig mycket från det här. En tävling är lite annorlunda mot att få vara ute i arbetslivet. Att känna pressen att leverera perfekt, det är väldigt roligt!” Säger Isabella Nyholm.
Vinnande kockar och de nya landskapsrätterna
Vinnare blev Kenneth Sillman från Restaurang Lörudden för Medelpad med en förrätt på rökt sik, kantarellstekt abborre med potatiskaka som varmrätt och klappgröt med lingon till efterrätt.
Ångermanlands vinnare var Jimmy Lindström från Mjälloms Tunnbröd & deli som serverade en egen version av Bryta med sik och tunnbröd till förrätt, Lättrökt älg till varmrätt och desserten bestod av Blana med hjortron.
- Text: Malin Vikström
- Foto: Mitt Härnösand
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november 2024 bjöd Destination Jönköping in lokala mötes- och evenemangsambassadörer till...
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
-
Gästbloggare
-