-
Nu tar kvinnorna över i köket- Kvinnliga kockar på frammarsch!
Mansdominansen är stor i kockyrket – nu har kvinnorna i branschen tröttnat på att inte synas! En grupp kvinnliga kockar har bildad TakeOver som är en gästspelsturné runt om på framstående restauranger i Sverige.
De restauranger som får ta del av kunskaperna från de kvinnliga kockarna är Ekstedt i Stockholm, Pontus Atelier 23 i Stockholm, Bloom in the Park i Malmö och Koka i Göteborg.
”-Vi var lite trötta på debatten om att det finns så få kvinnor i köken, vi vill med detta istället ge de duktiga kockar som är kvinnor som faktiskt finns därute en möjlighet att visa upp sin kompetens och göra det vi är bra på, nämligen laga mat. Våra kockar skapar varsin rätt som tolkar restaurangens matfilosofi, så att de får visa sin personliga profil inom matlagning”, säger Lisa och Linn, som har arbetat med planeringen av turnén sedan förra året.
TakeOver består av ett nätverk på femtio yrkesverksamma kvinnliga kockar inom den högre gastronomin. Idén till turnén uppkom förra året när åtta kockar – bara kvinnor – gästspelade på restaurang 19 Glas i Gamla Stan på initiativ av Lisa Förare Winbladh. Kvällen blev snabbt fullbokad och gästerna var mycket nöjda. Då föddes tanken om att ”ta över” fler restaurangkök och skapa en plattform för kvinnliga kockar att synas med sin matlagning.
Kockar som medverkar på turnén är
Marion Ringborg, senast sous chef på Nya Carnegiebryggeriet, nu på väg till London för att arbeta där.Malin Karlsson, köksmästare på Restaurang Niklas.
Linn Söderström, frilanskock, projektledare och språkkonsultstudent. Radiolyssnare känner igen henne som Kock-Linn i Fredag i P3. Linn var en av de första i Sverige att driva supper club, Middagsklubben hemma hos Linn startade 2009.
Katja Nyqvist, kökschef och restaurangchef på Jazzköket. Katja blev Årets fjällkock 2016.
Lisa Lönner Pulkkinen, odlande kock som driver restaurangen Husmor Lisa Fine Home Dining Resarö i Vaxholm. Var i kvartsfinal i Årets kock förra året, kursetta på kökschefsutbildningen på Restaurangakademien och arbetar också som kock på Pontus Frithiofs restauranger.
Elvira Molin är ingenjörsstudenten på KTH som inte vill eller kan släppa kockyrket. Hon har tidigare jobbat på flertalet krogar i Europa däribland Patrick Guilbaud i Dublin för att nu, under studietiden, spendera de flesta lediga kvällarna i köket på Shibumi eller Esperanto.
Emelie Nielsen är kock/sous chef på Norrqvarn och är utbildad bagare/konditor. Medlem i Västsvenska kocklandslaget 2015.
Källa: Martin & Servera- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Martin & Servera
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 6 2025
Mest under Destination och Transport/Infrastruktur/Mobilitet samt Evenemang, men även Museer/Utställningar, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Konstateranden/Beslut/Rapporter.
-
Förutsättningarna när gårdsförsäljning av alkoholdrycker är på plats
Visita listar de ganska tuffa villkoren för att man ska få bedriva gårdsförsäljning av alkohol från 1 juni
-
Swedish Lapland söker två stjärnor till spännande tjänster
Swedish Lapland söker en Content Production Officer och en Online Communications Officer
-
Marcus Ståhl: Vad skapar en attraktiv plats att bo på och besöka?
Ett nytt blogginlägg från Turismnytts flitigaste bloggare Marcus Ståhl
-
Nya kontakter mellan studenter och besöksnäring under Möteslänken
Den 30 januari genomförde JHT och Handelskammaren Mittsverige Möteslänken. Ett tillfälle för studenter att möta aktörer från besöksnäringen.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – januari 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild och analys om besöksnäringen i regionen baserad på preliminär data.
-
Järvsö Sustainable Tourism Summit 2025 – framtidens turism möts här
Järvsö Sustainable Tourism Summit är tillbaka! Mellan den 27 och 29 augusti samlas besöksnäringen i hjärtat av Hälsingland.
-
SAS har lanserat flyglinjer till Kalmar och Halmstad
SAS tar ännu ett steg i sin expansion av inrikestrafiken. Den 27 januari började de att trafikera Arlanda – Kalmar och Arlanda – Halmstad.
-
Bothnian Coastal Route inleder samarbete med Best of Scandinavia
Bothnian Coastal Route presenterar stolt sitt senaste samarbete med Umeå-baserade företaget Best of Scandinavia.
-
Cityindex – mat och hotell lyfter Östersund till nya höjder
Nyligen presenterades Cityindex rapporten för Östersund. Omsättningen för stadskärnan ökade med 4 procent under 2023.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Nya kontakter mellan studenter och besöksnäring under Möteslänken
Den 30 januari genomförde Jämtland Härjedalen Turism (JHT) tillsammans med Handelskammar...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 5 2025
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination och Mat/Dryck, men äv...
-
Grand Travel Award – Ekoturismpriset samt pris till hotell och transportörer
Den 13 februari 2025 arrangeras Grand Travel Award för 33 gången. Reseindustrins egen Oscarsgala går som vanligt ...
-
Sylvia Nylin lämnar Destination Kalmar för nytt uppdrag i Sigtuna
I september 2022 började Sylvia Nylin som VD för Destination Kalmar med uppdraget att ta fram en...
-
-
Gästbloggare
-