-
Ny efterfrågad utbildning för gastronomiledare startas på YrkesAkademin
Efter omfattande analys av vad branschen saknade startas distansutbildningen Gastronomiledare – framtidens mat & protein i september 2023 på YrkesAkademin Yrkeshögskola. YH-utbildningen riktar sig till personal inom både den privata restaurangnäringen och den offentliga måltiden.
Genom utbildningen ska deltagarna ska lära sig mer om sjömat (även benämnd som blå mat) och grön mat/protein. Men då utbildningen ligger på en högre nivå inkluderas även ledarskap, arbetsmiljö, ekonomi, hållbar utveckling samt kök i utveckling.
En YH-utbildning som adderar nya perspektiv
”Vi har arbetat tillsammans med branschen för att ta fram utbildningen som inte bara reproducerar det branschen redan kan utan adderar nya perspektiv, ny kunskap och kompetens.” Säger Matilda Runeson, utbildningsledare på YrkesAkademin Yrkeshögskola.
Restaurangbranschen har fått leda den hållbara omställningen baserat på krav från samhället. Nu finns det en chans att kompetensutveckla sig vidare inom området och bli en gastronomiledare.
För att utbildningen ska vara relevant har aktörer från hela landet tillsammans med YrkesAkademin Yrkeshögskola tagit fram en påbyggnadsutbildning, även kallad upskill. Den riktar sig till personal som arbetar som ledare redan idag. Den riktar sig även till de som vill bli ledare både inom den privata restaurangnäringen och den offentliga måltiden.
Utbildningen är på distans med en fysisk träff på Gotland eller i Strängnäs.
Utbildningens kompetensfyllda ledningsgrupp
Utbildningens ledningsgrupp representerar en bred kompetens med gedigen erfarenhet från branschen.
♦ Matilda Runeson, utbildningsledare, YrkesAkademin Yrkeshögskola.
♦ Ulrika Brydling, Brydling (Stockholm/Gotland/Lappland).
♦ Hanna Normark, delägare och övergripande kökschef, K-märkt AB (Stockholm).
♦ Lotta Eckerud, HR-chef, Mässrestauranger AB (Stockholm).
♦ Lisa Lönner, VD, ägare och entreprenör, Husmor Lisa AB (Vaxholm).
♦ Jessica Ahlberg, F&B Manager, Kneippbyn Resort Visby (Visby).
♦ David Scimone, Service Team Manager, Scandic Uplandia (Uppsala).
♦ Fredrik Åström, ägare och VD, Svenska Kulturpärlor (Katrineholm/Gnesta/Södertuna/Strängnäs).
♦ Michel Prising, VD och delägare, Feskarn i Uppsala AB (Uppsala).
♦ Caroline Swahn, Förstelärare & programansvarig, Kungsmadskolan, Växjö Kommun (Växjö).
♦ Gunilla Martinsson, projektledare på RISE & SkolmatsAkademin, Måltid Sverige (Uddevalla).
♦ Martin Hultman, delägare Prima Gård (Bunge/Fårösund, Gotland).
♦ Bri Stundon, CEO, Åre Gastronomy (Åre).Se hela utbildningsinnehållet och sök utbildningen här.
- Text: YrkesAkademin Yrkeshögskola
- Foto: Pexels/Kristina Snowasp
-
Järvsö är värd för Svensk Mountainbikekonferens 2025
Svensk Mountainbikekonferens landar i Järvsö den 1-2 september. Sverige samlas då för att diskutera platsutveckling med cykling.
-
Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund – intressant kuriosa
Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund presenterar ett axplock av all kuriosa om husvagnar, husbilar och campingliv.
-
Hertz lanserar nytt reklamkoncept inför sommarens resesäsong
Hertz tar nästa steg i sin digitala satsning och lanserar reklamkonceptet "För varje resa". Dessutom är de först med nya Volvo EX90.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -25
Mest om Mat&Dryck, Konstateranden, beslut och rapporter samt Museer och utställningar
-
Junior VM i ishockey i Göteborg vinner Gyllene Hjulet
JVM i ishockey 2024, det första stora ishockeyevenemanget som hållbarhetscertifierades, utsågs till årets hållbara event i Gyllene Hjulet.
-
Gröna Lund premiär för Pumpen, Gnuttarna, Redhead-chips och Boba Tea
Den 26 april slog Gröna Lund upp portarna för sitt 142:a år – ett år som bjuder på en mängd roliga nyheter.
-
Spritmuseum lanserar middagsäventyret Tidsresan
Spritmuseum lanserar Tidsresan – en middagsupplevelse som fördjupar förståelsen för dryckens roll i svensk historia.
-
YH Akademin – lärande och matlagning med grön och blå mat
Tidigare i år besökte Turismnytt en klass från YH Akademin inom programmet Gastronomiledare framtidens mat och protein.
-
Tekniska museet är Årets museum 2025
Tekniska museet har utsetts till Årets museum 2025 av Sveriges Museer och ICOM. De förnyar bilden av vad ett museum kan vara.
-
Västflyg – nyetablering av flyglinje mellan Växjö Småland Airport och Bromma Stockholm Airport
Från och med juni kommer Västflyg att utöka sin verksamhet med en ny flyglinje som utgår från Växjö till Bromma i Stockholm.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
YH Akademin – lärande och matlagning med grön och blå mat
Tidigare i år var Turismnytt och besökte YH Akademins klass Gastronomiledare framtidens mat och ...
-
Spritmuseum lanserar middagsäventyret Tidsresan
Spritmuseum lanserar Tidsresan – en middagsupplevelse som aktiverar alla sinnen, väcker minnen o...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang samt Konst...
-
Nobis Hospitality Group öppnar nytt hotell – Hagastrand
Beläget vid Brunnsviken i Hagaparken tar en ny destination form, Hagastrand. Här möts nordisk tr...
-
-
Gästbloggare
-