-
Ny efterfrågad utbildning för gastronomiledare startas på YrkesAkademin
Efter omfattande analys av vad branschen saknade startas distansutbildningen Gastronomiledare – framtidens mat & protein i september 2023 på YrkesAkademin Yrkeshögskola. YH-utbildningen riktar sig till personal inom både den privata restaurangnäringen och den offentliga måltiden.
Genom utbildningen ska deltagarna ska lära sig mer om sjömat (även benämnd som blå mat) och grön mat/protein. Men då utbildningen ligger på en högre nivå inkluderas även ledarskap, arbetsmiljö, ekonomi, hållbar utveckling samt kök i utveckling.
En YH-utbildning som adderar nya perspektiv
”Vi har arbetat tillsammans med branschen för att ta fram utbildningen som inte bara reproducerar det branschen redan kan utan adderar nya perspektiv, ny kunskap och kompetens.” Säger Matilda Runeson, utbildningsledare på YrkesAkademin Yrkeshögskola.
Restaurangbranschen har fått leda den hållbara omställningen baserat på krav från samhället. Nu finns det en chans att kompetensutveckla sig vidare inom området och bli en gastronomiledare.
För att utbildningen ska vara relevant har aktörer från hela landet tillsammans med YrkesAkademin Yrkeshögskola tagit fram en påbyggnadsutbildning, även kallad upskill. Den riktar sig till personal som arbetar som ledare redan idag. Den riktar sig även till de som vill bli ledare både inom den privata restaurangnäringen och den offentliga måltiden.
Utbildningen är på distans med en fysisk träff på Gotland eller i Strängnäs.
Utbildningens kompetensfyllda ledningsgrupp
Utbildningens ledningsgrupp representerar en bred kompetens med gedigen erfarenhet från branschen.
♦ Matilda Runeson, utbildningsledare, YrkesAkademin Yrkeshögskola.
♦ Ulrika Brydling, Brydling (Stockholm/Gotland/Lappland).
♦ Hanna Normark, delägare och övergripande kökschef, K-märkt AB (Stockholm).
♦ Lotta Eckerud, HR-chef, Mässrestauranger AB (Stockholm).
♦ Lisa Lönner, VD, ägare och entreprenör, Husmor Lisa AB (Vaxholm).
♦ Jessica Ahlberg, F&B Manager, Kneippbyn Resort Visby (Visby).
♦ David Scimone, Service Team Manager, Scandic Uplandia (Uppsala).
♦ Fredrik Åström, ägare och VD, Svenska Kulturpärlor (Katrineholm/Gnesta/Södertuna/Strängnäs).
♦ Michel Prising, VD och delägare, Feskarn i Uppsala AB (Uppsala).
♦ Caroline Swahn, Förstelärare & programansvarig, Kungsmadskolan, Växjö Kommun (Växjö).
♦ Gunilla Martinsson, projektledare på RISE & SkolmatsAkademin, Måltid Sverige (Uddevalla).
♦ Martin Hultman, delägare Prima Gård (Bunge/Fårösund, Gotland).
♦ Bri Stundon, CEO, Åre Gastronomy (Åre).Se hela utbildningsinnehållet och sök utbildningen här.
- Text: YrkesAkademin Yrkeshögskola
- Foto: Pexels/Kristina Snowasp
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Visit Trelleborg är nominerad för Bästa värdskap 2023
Visit Trelleborg och nio andra turistinformationer tävlar om utmärkelsen bästa värdskap 2023 från Visitas nationella råd för besöksservice.
-
Hotel Fratelli har äntligen öppnat i Karlstad
Ett färgstarkt nöjeshus som för tankarna till sydligare breddgrader. Efter flera års renovering står Karlstads Hotel Fratelli färdigt.
-
Fler besöker Höga Kusten under hela året
Höga Kusten går fortsatt starkt. Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna.
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett projekt med länderna kring Östersjön. ReTour ska leda till utveckling för en mer hållbar turism.
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna lanserar en digital plattform för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta en inkluderande arbetsplats.
-
Copper Skillet – Ruth Weldegiorgis är världens bästa konferenskock
Den 19 april avgjordes Copper Skillet, där Ruth Weldegiorgis representerade Sverige och blev världens bästa konferenskock.
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste choklad 452732, välkomnas som ny hyresgäst i Smygehuk.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Bästa sommarjobbet: Bli junior museichef på Historiska museet
Vet du inte vad du ska göra på sommarlovet och är mellan 15–17 år? I år söker Historiska museet ...
-
Sveriges besöksnäring och GSTC kongress lockar deltagare globalt
Det internationella intresset och engagemanget för hållbar turism är stort. Det märks på det överväldigande intre...
-
Sägenskåp i Smålands Trädgård bevarar kulturarvet i bygden
”Sagor och sägner” är ett projekt inom Smålands Trädgård ekonomiska förening som snart står klart att presenteras...
-
Mikael Jonsson blir ordförande i Svenska Destinationsnätverket
Den 12 april avslutades Svenska Destinationsdagarna i Helsingborg. Under årsmötet för SNDMO valdes Mikael Jonsson...
-
-
Gästbloggare
-