-
Ny efterfrågad utbildning för gastronomiledare startas på YrkesAkademin
Efter omfattande analys av vad branschen saknade startas distansutbildningen Gastronomiledare – framtidens mat & protein i september 2023 på YrkesAkademin Yrkeshögskola. YH-utbildningen riktar sig till personal inom både den privata restaurangnäringen och den offentliga måltiden.
Genom utbildningen ska deltagarna ska lära sig mer om sjömat (även benämnd som blå mat) och grön mat/protein. Men då utbildningen ligger på en högre nivå inkluderas även ledarskap, arbetsmiljö, ekonomi, hållbar utveckling samt kök i utveckling.
En YH-utbildning som adderar nya perspektiv
”Vi har arbetat tillsammans med branschen för att ta fram utbildningen som inte bara reproducerar det branschen redan kan utan adderar nya perspektiv, ny kunskap och kompetens.” Säger Matilda Runeson, utbildningsledare på YrkesAkademin Yrkeshögskola.
Restaurangbranschen har fått leda den hållbara omställningen baserat på krav från samhället. Nu finns det en chans att kompetensutveckla sig vidare inom området och bli en gastronomiledare.
För att utbildningen ska vara relevant har aktörer från hela landet tillsammans med YrkesAkademin Yrkeshögskola tagit fram en påbyggnadsutbildning, även kallad upskill. Den riktar sig till personal som arbetar som ledare redan idag. Den riktar sig även till de som vill bli ledare både inom den privata restaurangnäringen och den offentliga måltiden.
Utbildningen är på distans med en fysisk träff på Gotland eller i Strängnäs.
Utbildningens kompetensfyllda ledningsgrupp
Utbildningens ledningsgrupp representerar en bred kompetens med gedigen erfarenhet från branschen.
♦ Matilda Runeson, utbildningsledare, YrkesAkademin Yrkeshögskola.
♦ Ulrika Brydling, Brydling (Stockholm/Gotland/Lappland).
♦ Hanna Normark, delägare och övergripande kökschef, K-märkt AB (Stockholm).
♦ Lotta Eckerud, HR-chef, Mässrestauranger AB (Stockholm).
♦ Lisa Lönner, VD, ägare och entreprenör, Husmor Lisa AB (Vaxholm).
♦ Jessica Ahlberg, F&B Manager, Kneippbyn Resort Visby (Visby).
♦ David Scimone, Service Team Manager, Scandic Uplandia (Uppsala).
♦ Fredrik Åström, ägare och VD, Svenska Kulturpärlor (Katrineholm/Gnesta/Södertuna/Strängnäs).
♦ Michel Prising, VD och delägare, Feskarn i Uppsala AB (Uppsala).
♦ Caroline Swahn, Förstelärare & programansvarig, Kungsmadskolan, Växjö Kommun (Växjö).
♦ Gunilla Martinsson, projektledare på RISE & SkolmatsAkademin, Måltid Sverige (Uddevalla).
♦ Martin Hultman, delägare Prima Gård (Bunge/Fårösund, Gotland).
♦ Bri Stundon, CEO, Åre Gastronomy (Åre).Se hela utbildningsinnehållet och sök utbildningen här.
- Text: YrkesAkademin Yrkeshögskola
- Foto: Pexels/Kristina Snowasp
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 38 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan lite mindre omfattande än vanligt. Mest är det under Destination och Naturturism. Destination SPRIT-undersökningen visar hur beroen...
-
Jacy’z utmanar Göteborgs nöjesscen: Premiär för egen dinner show
Jacy'z Hotel & Resort i Göteborg producerar i höst en helt egen dinner show med internationella ambitioner - ”Symphony of Illusion”.
-
Naturturismföretagen – långsiktiga effekter av svinpest redan en verklighet
Naturturismföretagen larmar om att svinpesten redan skapar långsiktiga effekter för naturturismföretag och besöksnäringen.
-
SPRIT-undersökningen visar hur beroende en destination är av turism
SPRIT-undersökningen av Jämtland Härjedalen analyserar företagens utveckling inom en destination och deras koppling till besöksnäringen.
-
Så kan du kommunicera hållbarhet – Konkreta tips för turismföretagare
Genom att kommunicera hållbarhet på ett smart sätt kan du locka fler gäster att välja din verksamhet - gäster som gärna spenderar lite extra för att de vill bidra till en god sak. Marcus Eldh tipsar
-
STF – Kebnekaiseprotokollet signerat på klimattoppmöte
Den 12 september signerades Kebnekaiseprotokollet av åtta stora friluftsorganisationer under STF:s Klimattoppmöte Kebnekaise.
-
Tävlingen Placebrander of the Year 2024 drar igång
Placebrander of the Year premierar insatser inom platsutveckling och platsmarknadsföring. Nu kan du tävla med ditt bidrag.
-
Regeringens budgetförslag för 2024 och kommentarer
Regeringen har presenterat sitt budgetförslag för 2024. Visit Sweden, Visita och Svensk Turism kommenterar på besöksnäringsaspekten.
-
Biluthyrningsföretaget Hertz når rekordomsättning sommaren 2023
Sommaren har varit framgångsrik för Hertz. De noterar en omsättning på 430 miljoner kronor. En ökning med 18% i jämförelse med 2019.
-
Förstudie: Kulturturism är en stor potential för Sverige
Visit Sweden har tillsammans med Tillväxtverket genomfört en förstudie kring utvecklingspotentialen för kulturturism i Sverige.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
En ny besöksnäringsstrategi ska vägleda Värmland
Efter över ett års arbete är Visit Värmland stolta över att presentera Värmlands besöksnäringsstrategi 2023-2030....
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 37 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Mest är det under Konstateranden, Beslut och rapporter samt...
-
Järvsö Sustainable Tourism Summit 2023 – En rapport i två delar – Del 2
Del 2 – Vi fortsätter där vi slutade, förmiddagen på konferensens andra dag på Stenegård Nordiskt samarbete...
-
Upplev Norrköping söker en visionär och resultatinriktad VD
Upplev Norrköping söker en VD som ska ta kommunen och dess upplevelser till nästa nivå. Här har du möjlighet att ...
-
-
Gästbloggare
-