-
Malmö gör en nysatsning på restaurangutbildningar
Samtidigt som restaurangbranschen skriker efter personal så startas allt fler restaurangutbildningar.Ett exempel på detta hittar vi i Malmö – på Malmö Restaurangskola – där man nu gör en ny satsning på restaurangutbildningar.Malmö Restaurangskola drivs på Värnhemsskolan i Malmö. Värnhemsskolan är ett center för vuxenutbildningar och Malmö Restaurangskola står för yrkesutbildningsdelen.Malmö Restaurangskola driver också Jörgens restaurang där gäster kan äta en god och billig lunch för 65 kronor. Studenterna får också praktisera i skolans egna konditori.Så går utbildningen till
På skolans restaurangutbildningar arbetar studenterna i team. Studenterna lär sig utifrån ett entreprenöriellt lärande där man också sätter digital kompetens i fokus. Studenterna bär alltid med sig sin Ipad eller sin Chromebook. En del av utbildningen sker ute på företag.
Första året läser studenterna ”vanliga” ämneskurser. Andra året väljer studenterna en inriktning mot antingen kök och servering, bageri och konditori eller färskvaror, delikatesser och catering. Sista året går studenterna ut på praktik under en hel termin hos olika besöksnäringsföretag som skolan har samarbeten med.
Under utbildningen kan studenterna läsa kurser som barteknik, choklad- och konfektyr, drycker, mat och dryck i kombination, servering, specialkost, ansvarsfull alkoholservering, mat och butik, styckning, matsalshantverk, näringslära, bageri/konditori specialisering, hygien, service och bemötande.
Efter utbildningen kan studenterna arbeta som kock, servitör, bartender, bagare/konditor eller ett jobb som innebär att man arbetar med färskvaruhantering. Eller så kan studenterna välja att gå vidare till högskolan och studera vidare.
Restaurangutbildningar ger personal till branschen
Skolans slogan är ”examen på fredag, jobb på måndag”.Syftet med yrkesutbildningarna är att hjälpa restaurangbranschen att hitta personal samtidigt som man försöker få fler elever att välja yrkesutbildningar på gymnasiet.Restaurangbranschen är den bransch där det kanske är lättast att få anställning just nu om man har kunskap och/eller arbetslivserfarenhet.Nysatsningen invigdes den 29 januari vid en ceremoni där eleverna gav smakprov från undervisningen.
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Frasse Franzén, Malmö stad
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabor...
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
I denna artikel från Mittuniversitetet kan ni läsa mer om hur de gör. Forskare vid Etour Research Centre på M...
-
-
Gästbloggare
-