-
PRAO: En möjlig väg till inkludering och mångfald i högstadieåldern
Hotellbranschen har länge varit en integrationsmotor och är ofta den bransch där många unga inleder sin yrkesbana. På hotellet Haymarket by Scandic vid Hötorget i Stockholm har man som ambition att bidra till ökad inkludering och mångfald genom sitt eget PRAO-program, “Haymarket PRAO”.
Programmet riktar sig till unga i Järvaområdet, ett så kallat utsatt område. Sedan början av 2024 har hotellets PRAO-platser tilldelats elever från Järva. Syftet med “Haymarket PRAO” är att ge eleverna värdefull arbetslivserfarenhet, en första merit till sitt CV och kontakter som kan leda till framtida anställningar. Programmet syftar också till att stärka elevernas självförtroende och väcka deras intresse för hotellbranschen.
Efter genomförd PRAO ska eleverna veta hur man söker jobb, känna sig trygga i en arbetstillvaro, och känna sig berättigade att ta plats i näringslivet.
Struktur och genomförande
Upplägget för “Haymarket PRAO” speglar en vanlig anställningsprocess. Skolan kontaktar hotelldirektören med förslag på elever, som sedan får ansöka själva. Efter en intervju med hotelldirektören skrivs ett kontrakt mellan hotellet, eleven, vårdnadshavare och skolan. Kontraktet innehåller information om arbetstider, arbetsuppgifter, måltider, klädsel och ordningsregler. Det specificerar även konsekvenserna av att inte följa reglerna.
Eleverna får en introduktion, likt en ”onboarding” vid en anställning och genomgår sedan en handledd praktik genom flera av hotellets avdelningar. Här får de prova på olika arbetsuppgifter och ges möjlighet att utföra uppdrag som de har förutsättningar att lyckas med, vilket bygger självförtroende och stolthet.
Den sista dagen hålls ett avslutningssamtal, likt ”exitsamtal” vid en anställning. Eleverna får ett skriftligt PRAO-betyg, några fina ord från hotelldirektören och en liten present, som vid en ”avtackning” när någon slutar på jobbet.
Några av eleverna kan, om de sköter skola och fritid, söka sommarjobb på hotellet.
”I somras hade vi en ambitiös f.d. PRAO-elev som kollega, vilket kändes mycket bra, och redan nu vet vi att vår senaste praktikant filar på sin ansökan inför sommaren.” Säger Jessica Norgren, hotelldirektör på Haymarket by Scandic.
Kontinuerligt stöd och uppföljning
Det som skiljer “Haymarket PRAO” från en vanlig praktik är den täta kontakten med skolan och, i vissa fall, elevens vårdnadshavare före, under och efter praktiken. Detta skapar en stabil ram som möjliggör delaktighet och trygghet för alla inblandade.
En del elever besöker hotellet innan sin praktik för att bekanta sig med miljön. För många är det första gången de besöker Hötorget, och för dem och deras föräldrar kan det kännas utmanande att ta sig till och från city på egen hand.
”På hotellet är vi mycket stolta över våra praktikanter, som i nästan alla fall har klarat sin praktik ”med beröm godkänt”. De kommer till praktiken med fjärilar i magen, och de lämnar sin praktik med nya kunskaper, kontakter i näringslivet och stärkt självförtroende.” Säger Jessica. ”Vi uppmanar fler företag att följa vårt exempel. Det är ett åtagande som kräver en del tid och engagemang, men det är väl värt insatsen.”
Här kan ni läsa mer om Scandic på Turismnytt.
- Text: Scandic Hotels
- Foto: Renée Tallén
-
En affärsmässig VD sökes till Västervik Resort
5-stjärniga Västervik Resort är mycket mer än bara en plats att bada och sova på. Nu söker de en ny VD som önskas ha en palett av kompetenser.
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs till 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver föreningen en mängd verks...
-
-
Gästbloggare
-