-
Regeringen stärker svensk filmbransch – Tillväxtverket hanterar nytt stöd
Regeringen har fattat beslut om produktionsincitament för bland annat film- och dramaserieproduktioner som ska bidra till regional utveckling i hela landet och en stärkt svensk filmbransch. “Äntligen har vi ett stöd som gör oss internationellt konkurrenskraftiga. Med stora produktioner i Sverige följer både jobb, regional utveckling och en stark återväxt för nästa generations filmskapare.” Säger kulturminister, Jeanette Gustafsdotter. Tillväxtverket har fått i uppdrag av regeringen att hantera det nya statliga stödet till filmbranschen. En första utlysning för ansökningar kommer att göras under hösten och samtliga beslut för beviljat stöd fattas innan årsskiftet.
Gynnar svensk filmbransch och bidrar till regional utveckling
Som grund för utformningen av stödet ligger den utredning som Tillväxtverket och Stiftelsen Svenska Filminstitutet genomförde 2017.
Produktionsincitamentet fungerar som en rabatt på produktionskostnaderna. Rabatten gör Sverige mer attraktivt för de stora filmproduktionerna, både svenska och internationella.
Stödet är särskilt utformat för att både gynna svensk filmbransch och bidra till regional utveckling. Produktionsincitamentet kommer bland annat generera nya arbetstillfällen, inte bara i filmbranschen utan också inom besöksnäringen och andra branscher. Att svenska filmskapare får förbättrade ekonomiska förutsättningar att förlägga produktionen i Sverige gynnar också kompetensöverföringen inom svensk film.
“Stödet är ett gott exempel på hur närings- och kulturpolitiken stärker varandra och bidrar till att kulturella och kreativa branscher kan utvecklas och växa.” Säger näringsminister, Karl-Petter Thorwaldsson.
Stödet kommer ha positiva effekter för besöksnäringen
Förordningen om det nya produktionsincitamentet träder i kraft 20 september. Tillväxtverket hanterar genomförandet och förbereder nu en första ansökningsomgång. De första stöden beräknas kunna delas ut under 2023.
Stödet gäller produktion av spelfilm, dokumentärfilm, dramaserie eller dokumentärserie. Det omfattar totalt 100 miljoner kronor per år, permanent från och med 2022. Stödet är utformat som en rabatt på produktionskostnaderna om 25 procent.
“Tillväxtverket ser positivt på införandet av stöd till produktion av audiovisuella verk. Det stärker konkurrensvillkoren för den svenska film- och tv-branschen och för Sverige som inspelningsland. På sikt räknar vi också med att stödet kommer ha positiva effekter för besöksnäringen och landsbygden.” Säger Tillväxtverkets generaldirektör, Elisabeth Backteman. ”Tillväxtverket ser fram emot att hantera detta stöd, som ligger väl i linje med myndighetens övergripande uppdrag att främja en hållbar tillväxt och växande företag i alla delar av Sverige.”
Läs mer om stödet och dess villkor här.- Text: Regeringen & Tillväxtverket
- Foto: Setyaki Irham/Unsplash
-
Maryhill Estate – ny internationell destination och hotellupplevelse
Den 18 november öppnade Maryhill Estate efter flera års renovering. Det består av två unika delar – Hill House och Sugar Club.
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november uppmärksammade Destination Jönköping lokala ambassadörer som under året gjort insatser för att stärka destinationen.
-
Nio finalister i 2024 års upplaga av Circular Gastronomy Challenge
Efter en mängd inspirerande och hållbara idéer har juryn vaskat fram nio finalister till Circular Gastronomy Challenge 2024.
-
PRAO: En möjlig väg till inkludering och mångfald i högstadieåldern
Hotellbranschen har länge varit en arbetsmotor för unga. Hotellet Haymarket by Scandic i Stockholm erbjuder ett eget PRAO-program.
-
Vildmarkskällan – nyrenoverat spa med infinitypool på Vildmarkshotellet
Inför sitt 60-årsjubileum tar Kolmården nästa steg med lanseringen av Vildmarkskällan – ett spa på Vildmarkshotellet med infinitypool.
-
Idre Fjäll och Idre Sameby i ett unikt samarbete
Idre Fjäll och Idre Sameby inleder ett unikt och långsiktigt samarbete för att stärka destinationen och den samiska kulturen.
-
Vinteranläggningarnas nyheter 2024 – Branäsgruppen
Sveriges fjällanläggningar förbereder sig inför en vinter med nyheter. Här ser ni vad Branäsgruppen planerar för Branäs och Kungsberget.
-
Sveriges Bussföretag – hur påverkas besöksnäringen av miljözoner?
Stockholm kommer att införa miljözon klass 3 från nyår. Dock saknas analys av hur bussturist- och beställningstrafiken påverkas.
-
Historiska smaker och event på The Viking Museum och Restaurang Eld
The Viking Museum restaurang Eld nyöppnade 2023. Det finns möjlighet att boka den och museet erbjuder även guidade turer samt aktiviteter.
-
Mews förvärvar Atomize – fortsätter bana väg för hotell att maximera intäkter
Mews, den ledande SaaS-aktören inom hospitality tech tillkännagav den 21 november förvärvet av Atomize, ett molnbaserat RMS.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Programmet BESÖK utbildar turistentreprenörer i Bohuslän
Denna vecka når vi en milstolpe i det framgångsrika utbildningsprogrammet BESÖK, när tredje kull...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 47 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest i kategorierna Destination, Evenemang s...
-
Idredagen samlade näringsliv och offentlig sektor
Norra Dalarna kommer att växa rejält som destination de närmaste åren och för att kunna göra det möjligt ...
-
Kenneth Gustavsson utses till ny vd för Gotland Alandia Cruises
Kenneth Gustavsson blir ny vd för Gotland Alandia Cruises som driver kryssningsfartyget Birka Gotland. Fa...
-
-
Gästbloggare
-