-
Svenska Möten genomför sitt initiativ om hållbara kockutbildningar
Nu satsar Svenska Möten på att stärka mötesanläggningarnas syn på hållbarhet inom mat och dryck och presenterar sitt nya initiativ om hållbara kockutbildningar. Värd för första utbildningstillfället var Högbo Brukshotell i Sandviken.
”Vårt hållbarhetsperspektiv finns med oss i allt vi gör och vi letar hela tiden efter nya möjligheter att ytterligare integrera ett hållbart tänk hos våra anläggningar. Den här utbildningen blir något konkret vi gör för att få fler anläggningar att inspireras och påverkas vad gäller hållbarhet inom mat och dryck.” Säger Michael Shüller, VD på Svenska Möten.
Ska inspirera och lära kockar att jobba med hållbarhet
Initiativet om hållbara kockutbildningar väcktes på Svenska Mötens hållbarhetsråd tidigare i år. Ett initiativ som nu blir verklighet.
Utbildningen kommer att fokusera på hållbara råvaror, hållbar matlagning, återvinning och minskat matsvinn men också betona vikten av att ställa krav, på såväl leverantörer, ägare och deltagarna själva. Utbildningen ska inspirera och lära kockar att jobba med hållbarhet från ax till limpa.
Att få perspektiv både på vår jord och på våra jobb
Högbo Brukshotell var värd för premiärtillfället den 20 juni. Stefan Johansson, Mat & dryckesansvarig på hotellet, höll i första utbildningen. Tanken och förhoppningen är att stafettpinnen går vidare till någon annan av Svenska Mötens anläggningar.
”Alla som sysselsätter sig med att laga mat har en enorm påverkan på vår miljö. Vi kan välja att ställa krav på våra leverantörer och våra ägare. Vi kan välja att erbjuda våra gäster en lite bättre meny för varje säsong. Men vi måste själva vilja göra det. Utbildningen handlar om att få perspektiv både på vår jord och på våra jobb. Naturen och växtligheten ger oss energi, så låt oss ta hand om den på ett bra sätt.” Säger Stefan Johansson.
Foto: Stefan Johansson – Högbo BrukshotellHögbo Brukshotell premiärtillfälle den 20 juni
Dagen började med att Simon Strandvik och Ola Ohlson från Greentime hade en genomgång med definition av hållbarhet och agenda 2030. Utbildningen innehöll sedan pass med inspiration och praktiska exempel på hållbarhet inom matlagning.
Deltagarna fick bland annat ta del av hur man kan starta ett växthus på sociala grunder och lyssna på grisskötaren Kenny. Hans Erik på Högbo Närproduktion bjöd på kunskaper och smakprov på salami och ost. Annika, också hon på Högbo Närproduktion, bjöd på fyra olika glassar, nyponros, basilika, blåbär och rabarber.
Därefter besöktes Frilandet, ett område med frilandsodlingar, två stora växthus och ett event-växthus, för att titta på de grödor som odlas där.
Dagen avslutades med att deltagarna utbytte erfarenheter, diskuterade idéer och utvecklingsområden. Ämnena rörde sig bland annat runt kött i förhållande till grönt på menyer, matsvinn och erfarenheter av att bufféerna nu efter pandemin mer och mer har fått ge vika för tallriksserveringar.
- Text: Svenska Möten
- Foto: Högbo Brukshotell
-
Visita – Skellefteå Turistcenter är bäst på värdskap
Skellefteå Turistcenter sätter dagligen prägel på destinationen. De har tilldelats priset Bästa värdskap inom turistinformation 2023.
-
SKI Persontransport 2024 – nöjdheten ökar men stora skillnader kvarstår
Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har för nittonde året i rad genomfört sin undersökning av kundnöjdhet inom persontransportsektorn.
-
Kittelfjäll söker arrendator till nyrenoverat hotell samt driftchef till liftarna
Kittelfjäll är en skidort i övre Vojmådalen. Nu söker byn en arrendator till Hotell Kittelfjäll och en driftchef för Kittelfjällsliftarna.
-
Göta Kanal har öppnat slussarna för säsongen – här är nyheterna
Den 7 maj öppnade en ny säsong för Göta kanal, med den traditionella invigningsceremonin i Sjötorp följt av en storslagen salut.
-
Ny flyglinje från Kastrup till Kiruna
I december 2024 väntas premiären för den reguljära direktlinjen mellan Kastrup i Köpenhamn och Kiruna Airport.
-
Första fasen av Trelleborgs platsvarumärkesarbete är i mål
Visit Trelleborg har med stöd från Placebrander gått i mål med den första fasen av sitt platsvarumärkesarbete.
-
Rosendals Trädgård storsatsar – nya byggnader och nytt ledarskap i köket
Den 14 maj presenterade Rosendals Trädgård sin största satsning. Nya byggnader, nya ledare i köket och ett totalrenoverat växthus.
-
Fler utbildningar hos YH Akademin ska validera yrkeskunskap
Under våren har utbudet av utbildningar som erbjuder YH-flex på YH Akademin breddats. En förkortad väg till yrkeshögskoleexamen.
-
Göteborg bygger digital tvilling för för arrangörer av möten
Snart kan arrangörer av möten och evenemang besöka Göteborg i en interaktiv digital värld.
-
Visita – Anna Barkevall är Årets kvinna i besöksnäringen
Priset Årets kvinna i besöksnäringen tilldelas Anna Barkevall, VD för Böda Sand. Hon har satt Öland och camping på kartan för sommarsverige.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – april 2024
Hur går det för besöksnäringen i Göteborg? Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild och ...
-
Stockholm Business Region – kongressåret och kryssningssäsongen
Det var några skakiga år under pandemin då ingen riktigt inte visste om kongress-sektorn någonsin skulle komma ti...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 19 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Destination, Evenemang, Hållb...
-
Visita – Anna Barkevall är Årets kvinna i besöksnäringen
Visitas pris Årets kvinna i besöksnäringen tilldelas Anna Barkevall, VD för Böda Sand. Anna har ...
-
-
Gästbloggare
-