-
Svenska Möten genomför sitt initiativ om hållbara kockutbildningar
Nu satsar Svenska Möten på att stärka mötesanläggningarnas syn på hållbarhet inom mat och dryck och presenterar sitt nya initiativ om hållbara kockutbildningar. Värd för första utbildningstillfället var Högbo Brukshotell i Sandviken.
”Vårt hållbarhetsperspektiv finns med oss i allt vi gör och vi letar hela tiden efter nya möjligheter att ytterligare integrera ett hållbart tänk hos våra anläggningar. Den här utbildningen blir något konkret vi gör för att få fler anläggningar att inspireras och påverkas vad gäller hållbarhet inom mat och dryck.” Säger Michael Shüller, VD på Svenska Möten.
Ska inspirera och lära kockar att jobba med hållbarhet
Initiativet om hållbara kockutbildningar väcktes på Svenska Mötens hållbarhetsråd tidigare i år. Ett initiativ som nu blir verklighet.
Utbildningen kommer att fokusera på hållbara råvaror, hållbar matlagning, återvinning och minskat matsvinn men också betona vikten av att ställa krav, på såväl leverantörer, ägare och deltagarna själva. Utbildningen ska inspirera och lära kockar att jobba med hållbarhet från ax till limpa.
Att få perspektiv både på vår jord och på våra jobb
Högbo Brukshotell var värd för premiärtillfället den 20 juni. Stefan Johansson, Mat & dryckesansvarig på hotellet, höll i första utbildningen. Tanken och förhoppningen är att stafettpinnen går vidare till någon annan av Svenska Mötens anläggningar.
”Alla som sysselsätter sig med att laga mat har en enorm påverkan på vår miljö. Vi kan välja att ställa krav på våra leverantörer och våra ägare. Vi kan välja att erbjuda våra gäster en lite bättre meny för varje säsong. Men vi måste själva vilja göra det. Utbildningen handlar om att få perspektiv både på vår jord och på våra jobb. Naturen och växtligheten ger oss energi, så låt oss ta hand om den på ett bra sätt.” Säger Stefan Johansson.
Foto: Stefan Johansson – Högbo BrukshotellHögbo Brukshotell premiärtillfälle den 20 juni
Dagen började med att Simon Strandvik och Ola Ohlson från Greentime hade en genomgång med definition av hållbarhet och agenda 2030. Utbildningen innehöll sedan pass med inspiration och praktiska exempel på hållbarhet inom matlagning.
Deltagarna fick bland annat ta del av hur man kan starta ett växthus på sociala grunder och lyssna på grisskötaren Kenny. Hans Erik på Högbo Närproduktion bjöd på kunskaper och smakprov på salami och ost. Annika, också hon på Högbo Närproduktion, bjöd på fyra olika glassar, nyponros, basilika, blåbär och rabarber.
Därefter besöktes Frilandet, ett område med frilandsodlingar, två stora växthus och ett event-växthus, för att titta på de grödor som odlas där.
Dagen avslutades med att deltagarna utbytte erfarenheter, diskuterade idéer och utvecklingsområden. Ämnena rörde sig bland annat runt kött i förhållande till grönt på menyer, matsvinn och erfarenheter av att bufféerna nu efter pandemin mer och mer har fått ge vika för tallriksserveringar.
- Text: Svenska Möten
- Foto: Högbo Brukshotell
-
En affärsmässig VD sökes till Västervik Resort
5-stjärniga Västervik Resort är mycket mer än bara en plats att bada och sova på. Nu söker de en ny VD som önskas ha en palett av kompetenser.
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs till 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver föreningen en mängd verks...
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
I april 2023 spelade delar av jubileumsorganisationen för Sala 400 år in en film nere på 155 met...
-
-
Gästbloggare
-