-
Var med och skapa Göteborgsmåltiden – stadens nya signaturrätt
Nu kan alla som älskar Göteborg vara med och skapa stadens nya signaturrätt. Berlin har sin currywurst och Köpenhamn sin röde pölse – men vad är den typiska Göteborgsmåltiden? Nu är det dags att titta på framtidens mat och låta folket ta fram ett helt nytt – eller gammalt – förslag på vad som representerar destinationens matkultur.
I januari 2025 startade en unik tävling som sätter Göteborgs matkultur på kartan. Tillsammans med Switch Food Hub, (ett EU-samarbete mellan RISE och Chalmers Tekniska Högskola), Turistrådet Västsverige och Göteborgs Stad lanserar Göteborg & Co ”Göteborgsmåltiden”. Ett projekt för att skapa stolthet över den lokala maten. Men även inspirera till nyttigare matvanor och bidra till en mer hållbar framtid.
En hyllning till hållbar och lokal matglädje i regionen
Alla som älskar Göteborg uppmanas att delta i att ta fram stadens nya signaturrätt. Oavsett om man är göteborgare eller någon som har besökt staden är man välkommen att skicka in ett förslag på en huvudrätt som associeras med destinationen. Tävlingen öppnade den 21 januari och pågår till den 23 februari.
En kunnig expertpanel och jury bestående av tio matexperter från olika områden kommer att utvärdera och provlaga sig fram för att kora den nya Göteborgsmåltiden. Bland annat köksmästaren Patrik Sewerin och matinfluencern Nikola Zivkovic (Foodandcoffegbg). I mars sker en semifinal där tre finalister går vidare till den stora finalen under Göteborgs Kulturkalas 2025. Vinnaren får äran av att ha skapat Göteborgs signaturrätt. Den kan då representera stadens matkultur i olika sammanhang.
”Vi ser fram emot alla fantastiska idéer och tillsammans kunna sätta Göteborgs matkultur ännu mer i rampljuset både hos lokalbor och besökare. Mat är en stor reseanledning och vi vill såklart uppmana besökare att testa den lokala maten under sitt besök hos oss.” Säger Sofie Mantzaris, PR & Gastronomi på Göteborg & Co.
Hur fungerar tävlingen, vad finns det för kriterier?
För att delta skickar man in:
◆ Ett recept på maträtten för 4 personer.
◆ Ett foto av maträtten.
◆ En kort motivering av varför detta borde bli den nya Göteborsmåltiden.Förslagen ska också uppfylla minst en av följande tre hälsa- och hållbarhetskriterier:
◈ Mer växtbaserat: Fokus på användning av lokala råvaror från växtriket.
◈ Fullkorn i fokus: Inkludera fullkornsprodukter, gärna lokala.
◈ Hållbar sjömat: Hållbart producerad fisk, skaldjur eller andra marina råvaror som finns lokalt eller i regionen.”Switch Food Hub ser Göteborgsmåltiden som en möjlighet att lyfta den lokala matkulturen och regionens fantastiska råvaror – med fokus på fullkorn, grönt och sjömat. Det handlar om hälsa, hållbarhet och att skapa matupplevelser som inspirerar till bättre matvanor.” Säger Marcus Adevi Klasson, projektledare och konsumentforskare på RISE och Switch Food Hub.
Läs mer om hur tävlingen fungerar och skicka in bidrag här!
Här kan ni läsa mer om Göteborg på Turismnytt.
- Text: Göteborg & Co
- Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co mediabank
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
I en krönika ställer Anna-Paula Jonsson den närmast filosofiska frågan.
-
Debattartikel – Rädda Bohusläns stränder från Europas skräp
En debattartikel från Bohusläns kustkommuner och Västkuststiftelsen om att det statliga anslaget för strandstädning har minskat drastiskt.
-
Fotbollsfest i Göteborg – EM-matcher visas på storbild i sommar
När fotbolls-EM för damer avgörs i Schweiz i juli kan göteborgare följa det på storbild gratis på Ullevi Plaza och i Hammarkullen.
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt görs ytterligare utredningar. Vad flygplatserna behöver är beslut enligt Svenska regionala flygplatser.
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Många blandar ihop Lidköping och Linköping. Tillsammans lanserar destinationsbolagen en kampanj för att reda ut förväxlingen mellan städerna.
-
Branäsgruppen vinner Värmlands Turismpris 2025
Visit Värmland är stolta över att utse Branäsgruppen som årets vinnare av Värmlands Turismpris 2025.
-
Nu blir det enklare att boka upplevelser i Halmstad
Vill du boka en cykeltur i vildmarken eller biljetter till Hearts Festival? Nu kan du göra detta direkt via Destination Halmstad.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 23 -25
Mest om Destination, Evenemang och Transport/Infrastruktur/Mobilitet
-
Arkösunds Hotell – en året-runt mötesplats i skärgården
Arkösunds Hotell, ett anrikt besöksmål i Norrköping, har återtagit sin plats som skärgårdens självklara mötesplats.
-
Världens första Svanenmärkta evenemang är i Stockholm
Nordiska Ministerrådets nordiska turismkonferens om framtidens turism är det första Svanenmärkta evenemang i världen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Marcus Ståhl: Nu har du chans att maxa intäkterna så du kan chilla i höst
Många är ni besöksnäringsföretagare som nu går in i högsäsong, många jobbar snart dygnet runt och får upp näsan ö...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 23 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang och Transp...
-
Hemlängtan gjorde att Jennifer startade Mid Scandinavia Tours
I JHT:s export-projekt Välkommen åter har bolaget följt unga nyföretagaren Jennifer Kristensson. De har tagit del...
-
Världens första Svanenmärkta evenemang är i Stockholm
I dag skrivs nordisk miljömärkningshistoria på Kulturhuset i Stockholm. Nordiska Ministerrådets nordiska turismko...
-
-
Gästbloggare
-