-
Hållbara utmärkelsen Årets Viltmatrestaurang återvänder
De nominerade restaurangerna till årets Viltmatrestaurang 2018 är Färna Herrgård & Spa, LUX Dag För Dag och Gammelgården Sälen. Vinnaren kommer att presenteras på mässan Food & Wine den 11 november. Syftet med tävlingen är att uppmärksamma och uppmuntra duktiga restauranger och krögare som satsar på vilt. Det är Svenska Viltmatakademin som åter arrangerar tävlingen med stöd av Svenska Jägareförbundet.
”Vi vill lyfta viltköttet som en ekologisk, lokalproducerad och miljösmart råvara.” Säger Christina Nilson-Dag, informationsansvarig i Svenska Jägareförbundet.
Priset gör en comeback
Priset delades senast ut 2011 och nu när priset återuppstår är tanken att det ska komma att delas ut varje år. Restaurangerna som deltar ska uppfylla tre kriterier om hur man använder och presenterar råvaran svenskt viltkött samt också presentera ett recept med viltkött som huvudingrediens.
En nyhet för i år är även att Årets Bästa Viltkock ska utses. Bland alla nominerade restaurangers recept kommer en jury att välja ut två som faller dem bäst i smaken. Dessa rätter ska tillagas av respektive restaurang/kock vid en tävling på Eriksberg Hotel & Nature Reserve.
Vildsvinskött på menyn i år
I årets tävling är det vildsvinskött som gäller. I takt med att vildsvinsstammarna växer och jakten ökar kommer det ut allt mer vildsvinskött på den svenska marknaden. Då måste även konsumtionen av vildsvinskött öka för att ta till vara på allt.
”Det finns ett stort intresse för matlagning och sunda råvaror, där är viltköttet helt rätt. Tyvärr tvekar många när det gäller vildsvinskött, vilket vi vill ändra på.” Säger Rolf Salomonsson, ansvarig för tävlingen från Svenska Viltmatakademin.
- Text: Isa Mörk
- Foto: Björn Olfenius
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
I denna artikel från Mittuniversitetet kan ni läsa mer om hur de gör. Forskare vid Etour Research Centre på M...
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Yrkeshögskolekursen Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning har nu fått ett positivt besl...
-
-
Gästbloggare
-