-
Hållbara utmärkelsen Årets Viltmatrestaurang återvänder
De nominerade restaurangerna till årets Viltmatrestaurang 2018 är Färna Herrgård & Spa, LUX Dag För Dag och Gammelgården Sälen. Vinnaren kommer att presenteras på mässan Food & Wine den 11 november. Syftet med tävlingen är att uppmärksamma och uppmuntra duktiga restauranger och krögare som satsar på vilt. Det är Svenska Viltmatakademin som åter arrangerar tävlingen med stöd av Svenska Jägareförbundet.
”Vi vill lyfta viltköttet som en ekologisk, lokalproducerad och miljösmart råvara.” Säger Christina Nilson-Dag, informationsansvarig i Svenska Jägareförbundet.
Priset gör en comeback
Priset delades senast ut 2011 och nu när priset återuppstår är tanken att det ska komma att delas ut varje år. Restaurangerna som deltar ska uppfylla tre kriterier om hur man använder och presenterar råvaran svenskt viltkött samt också presentera ett recept med viltkött som huvudingrediens.
En nyhet för i år är även att Årets Bästa Viltkock ska utses. Bland alla nominerade restaurangers recept kommer en jury att välja ut två som faller dem bäst i smaken. Dessa rätter ska tillagas av respektive restaurang/kock vid en tävling på Eriksberg Hotel & Nature Reserve.
Vildsvinskött på menyn i år
I årets tävling är det vildsvinskött som gäller. I takt med att vildsvinsstammarna växer och jakten ökar kommer det ut allt mer vildsvinskött på den svenska marknaden. Då måste även konsumtionen av vildsvinskött öka för att ta till vara på allt.
”Det finns ett stort intresse för matlagning och sunda råvaror, där är viltköttet helt rätt. Tyvärr tvekar många när det gäller vildsvinskött, vilket vi vill ändra på.” Säger Rolf Salomonsson, ansvarig för tävlingen från Svenska Viltmatakademin.
- Text: Isa Mörk
- Foto: Björn Olfenius
-
Fler besöker Höga Kusten under hela året
Höga Kusten går fortsatt starkt. Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna.
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett projekt med länderna kring Östersjön. ReTour ska leda till utveckling för en mer hållbar turism.
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna lanserar en digital plattform för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta en inkluderande arbetsplats.
-
Copper Skillet – Ruth Weldegiorgis är världens bästa konferenskock
Den 19 april avgjordes Copper Skillet, där Ruth Weldegiorgis representerade Sverige och blev världens bästa konferenskock.
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste choklad 452732, välkomnas som ny hyresgäst i Smygehuk.
-
Västerbotten tar nästa steg i resan mot en mer hållbar destination
Region Västerbotten Turism har tillsammans med de lokala destinationsbolagen beslutat att gå vidare i en satsning på certifiering med EarthCheck.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 16 -24
Mest om Destination, Evenemang och Utmärkelser samt Museer
-
Höga Kusten söker en person som ska vara ansvarig för deras digitala närvaro
Är du en driven person som vill ta en destinations digitala närvaro en nivå till? Det är precis vad Höga Kusten Destinationsutveckling söker.
-
Svenska Möten – vinnare av Svenska Mötespriset 2024
Den 15 april på Skogshem & Wijk, Lidingö, steg fem stolta vinnare upp på scen för att ta emot det prestigefyllda Svenska Mötespriset.
-
Mikael Jonsson blir ordförande i Svenska Destinationsnätverket
Under årsmötet för SNDMO valdes Mikael Jonsson, VD för Destination Östersund, till ordförande. Föreningen byter namn till Svenska Destinationsnätverket.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Regeringen – ny strategi för företag i kulturella och kreativa branscher
Regeringen lämnade den 9 april över skrivelsen Strategi för företag i kulturella och kreativa branscher till riks...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 15 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Destination, Evenemang samt K...
-
Sala firar 400 år – födelsedagen bjuder på fika och kungligheter
Den 15 april 2024 är det 400 år sedan Sala fick stadsprivilegier av Gustav II Adolf. Sala flyttades då från Gruvb...
-
Bästa sommarjobbet: Bli junior museichef på Historiska museet
Vet du inte vad du ska göra på sommarlovet och är mellan 15–17 år? I år söker Historiska museet ...
-
-
Gästbloggare
-