-
ForSea offentliggör sin Hållbarhetsrapport för 2021
ForSea kan lägga ytterligare ett år bakom sig där navigering mellan två länders restriktioner och påföljande anpassningar genomförts med framgång. Det är ett arbete som gjorts möjligt genom en stark personalstyrka som anpassat verksamheten efter nya förutsättningar. Ett år som trots påverkan av pandemin har inneburit ökade fraktvolymer på nivåer likt 2019.
Vidare kan man konstatera att ForSeas ambitiösa hållbarhetsmål visar på positiva resultat genom kraftigt reducerade CO2-utsläpp med hela 26 800 ton jämfört med basåret 2016. Trots en energikrävande verksamhet, som genomför inte mindre än 43 500 resor över Öresund per år och en passagerarkapacitet om 1200 personer/färja.
Ambitionen framöver är dock större och hållbarhetstänket genomsyrar hela organisationen.
CO2-reduktion samt lägre energiförbrukning
ForSeas övergripande mål är att bedriva en hållbar verksamhet med minsta möjliga miljöpåverkan. Till grund för detta ligger FN:s hållbara utvecklingsmål. ForSea har identifierat sju utav dessa som vägledande i deras strategiska och operativa arbete.
Insatserna sker inom hela företage. Vare sig det gäller framdrift av färjorna, val av produkter till restaurang/café, hantering av matspill och avfall, minskad påverkan i vattnet genom lägre bullernivåer, hantering av svartvatten eller absolut öppenhet och jämlikhet i personalfrågor.
”När vi kombinerar all reducering av CO2 i verksamheten, där investering i en ny batteripack på färjan Tycho Brahe också är inkluderat, pekar våra prognoser för 2022 på att den totala CO2-reduktionen blir 70%, jämfört med basåret 2016. Nominellt handlar det om en reducering från 37 800 ton CO2 2016 till endast
11 000 ton 2022. Det är en reducering på 26 800 ton! Det är ett tal som märks i den nationella beräkningen av CO2 i både Danmark och Sverige.” Säger Kristian Durhuus, CEO ForSeaKonverteringen till batteridrift gör skillnad
Störst och tydligast förändring är konverteringen till batteridrift, som skedde 2018. Samt den pågående processen att uppgradera Tycho Brahe. Ett arbete som beräknas vara klart under mitten av 2022.
Konverteringen till batteridrift ger inte enbart mindre utsläpp, utan minskar även energiförbrukningen. Eftersom verkningsgraden för batterier är mycket högre än verkningsgraden för dieselmotorer. Detta visar sig i en reducering av energiförbrukningen om 42 % jmf med basåret 2016 och 19 % jmf med 2020.
Grönare val i restaurang och café
ForSea har flertalet restauranger och caféer med hög omsättning på varorna. Under 2021 såldes hela 10 ton fisk, 2 ton oxfilé och 91 854 røda pølser. Med detta i beaktning sätts fokus mot fyra områden – matsvinn, certifierad mat, klimatpåverkan och hållbar fisk och skaldjur.
I december 2019 blev ForSea, som första rederi i Sverige och Danmark, godkända i enlighet med spårbarhetsstandarden för MSC/ASC. Sedan 2020 serveras 100% certifierad fisk och skaldjur ombord.
Förutom ASC/MSC-klassificerad fisk och skaldjur arbetar ForSea hårt med att minska matsvinnet. Sedan 2017 har klimatpåverkan/kg mat minskat med 31%. Arbetet med att mäta och minska matsvinnet började fullt ut i 2020 och under 2021 minskade svinnet/passagerare med hela 11,5%. Det svinn som likväl uppstår, sorteras ut och skickas till OX2 där det blir till biogas och biogödsel
Under 2021 fasades allt engångsmaterial av fossilplast ut. Idag är alla produkter till kund antingen producerade av biobaserad plast eller återvunnen plast.
Ser med stor respekt på sin personalstyrka
Hos ForSea ser man med stor respekt på sin personal. De har under de senaste åren visat att verksamheten drivs vidare på bästa sätt oavsett yttre omständigheter.
Företaget har en 0-vision beträffande arbetsskador och strävar efter att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet. Oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Vidare så visar ForSea sitt fokus på inkludering genom att vara med i Solrosprogrammet.
För att fånga upp idéer och öka möjligheten att påverka företagskultur och aktiviteter genomförs årligen en medarbetarundersökning, där bland annat uppfattning om såväl arbetsmiljö, personlig utveckling som förtroende för ledning fångas upp. Viljan att delta är stor. Under 2021 deltog hela 86% i undersökningen som visade sig i ett resultat om 4,0 på en 5,0-gradig skala.
”Det har varit särskilt utmanande för alla våra duktiga och engagerade medarbetare, att konstant segla fram och tillbaka i de två ländernas farvatten. Där de hela tiden ska leva upp till två länders olika regler. Uppgiften är extraordinär för att vi inte bara är ett rederi, utan också driver butiker, caféer, barer mm som alla har olika regelverk sinsemellan. Det här är en uppgift som lösts med bravur. Vi har inte sett någon tillbakagång i kundnöjdhet under året, trots en komplex vardag. Medarbetarnöjdheten har inte heller fått någon tillbakagång, trots alla utmaningar vi stått inför under året. Det gläder mig riktigt mycket, efter det här svåra året.” Säger Kristian Durhuus.
Fakta
- ForSea arbetar utefter följande mål: Mål 3 God hälsa och välbefinnande, Mål 9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur, Mål 10 Minskad ojämlikhet, Mål 11 Hållbara städer och samhällen, Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion, Mål 13 Bekämpa klimatförändringarna, Mål 14 Hav och marina resurser.
- 70% reducering av CO2 redan i 2022.
- Under 2021 har Aurora seglat 92,5% av sina resor i batteridrift. Utsläppen av CO2 minskade med 54% (20 500 ton) jämfört med basåret 2016.
- 42% reducerad energiförbrukning jmf med basåret 2016 och 19 % jmf med 2020.
- Under 2021 korsade 450 101 lastbilar Öresund med ForSea. Vilket innebär en minskning av CO2-utsläpp med 14 287 ton jämfört med alternativ körsträcka utan färja.
- Under 2021 transporterade ForSea 3,9 miljoner passagerare, jämfört med 3,5 miljoner 2020.
- Andelen certifierade råvaror i restaurangerna ökade från 13% till nuvarande 18,69% under 2021.
- Av den totala mängden avfall som utsorterats utgjorde 32 ton organiskt avfall. Detta skickas till OX2 för utvinning av biogas och biogödsel.
- Text: ForSea
- Foto: ForSea
-
Visionen för arkitekturen på World of Volvo
Göteborgs nya upplevelsecenter World of Volvo har öppnat. Arkitekturen symboliserar en värld utan gränser, med naturen i centrum.
-
Kärlek och kändisar under Springpride i Eskilstuna
Oscar Zia och Admira Thunderpussy är två av dragplåstren när pridefestivalen Springpride arrangeras i Eskilstuna den 18 maj.
-
Stockholm Business Region – positiv utveckling av gästnätter 2024
Det har varit en bra start på året när det kommer till gästnätter. Prognosen ser fortsatt god ut för högsäsongen i Stockholm.
-
Undersökning från Länsförsäkringar: I år semestrar vi i Sverige
Inför den kommande sommaren planerar många svenskar att semestra i Sverige. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -24
Mest under Destination, Evenemang och Mat & Dryck samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Gästnätter: Värmland ökar tredje mest i landet
För tredje månaden i rad ökar Värmland gällande gästnätter. Under februari steg de med åtta procent jämfört med februari 2023.
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC-konferensen passade Turismnytt på att prata lite med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på Tekniska museet.
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett treårigt projekt med länderna kring Östersjön för att ...
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! I helgen slår nämligen Gröna Lund upp portarna för säsongen, dä...
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
Besöksnäringen är en av de snabbast växande näringarna i Sverige där hotell- och restaurangbranschen är den enski...
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC2024 konferensen passade Turismnytt på att prata med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på
-
-
Gästbloggare
-