-
Krönika: Ännu ett pandemiår till ända men nu skönjer vi väl ändå ljuset bortom omikron!
Så lämnar vi då ännu ett pandemiår bakom oss med många tuffa utmaningar för de allra flesta i vår näring. För en del hjälpte säkert sommaren och/eller hösten upp situationen men många har det återigen tufft med avbokade julbord och konferenser.
Restriktioner och avbokningar
Det verkar som många företag under pandemin har insett hur viktiga de fysiska mötena i form av konferenser, event och personalaktiviteter är för utveckling, kreativitet och sammanhållning. Det ledde till något som kan liknas vid en boom för konferenser och andra gemensamma aktiviteter i företagen såsom event och teambuilding. Ändå verkar många vara väldigt snabba att boka av när det indikeras att nya smittvågor är på väg och restriktioner införs, TROTS att det fortfarande finns möjlighet att träffas i ordnade former inom ramarna för de regleringar som införs. Inte minst på konferensanläggningar och med hjälp av eventarrangörer som är proffs på det. Tyvärr verkar inte alla förstå hur hårt det slår mot konferensanläggningar och eventföretag när man avbokar. Jag har pratat med flera anläggningar som har haft det riktigt tufft de sista veckorna före jul. Inte nog med att de får avbokningar, de får lägga mycket tid på att diskutera villkoren för dessa med kunderna också.
Dessvärre beror mycket av detta på otydlighet från dem som presenterar nya restriktioner och rekommendationer på presskonferenserna. Media bidrar också genom att förmedla dem på ett sätt som leder till överdrivet och inkonsekvent agerande som sedan drabbar redan hårt prövade restauranger, hotell och mötesaktörer. Inte är stöden anpassade efter dessas förutsättningar, heller.
Det är bara att hoppas att det nya året bjuder på snabbt vikande smittspridning och sjuktal så att de mässor, konferenser, event och evenemang som nu är inplanerade i början av året och fram i vår kan genomföras. Tyvärr har en del i början av året fått ställas in, men sen känns det som det får vara stopp.
Själv märkte jag hur den intensiva hösten med många konferenser, seminarier, pressvisningar och möten i verkliga livet, eller fysiskt om man så vill, snarare gav energi och arbetsglädje på ett helt annat sätt än webbinarier, zoom-konferenser och teams-möten ens är i närheten av. Nya kontakter gav det också, på sätt som digitala fora aldrig kan komma i närheten av.
Om vi då tittar framåt på 2022, vad har vi då att vänta och hoppas på? Ja, en sak är helt säker och det är att Corona/covid19 i olika varianter och mutationer lär spöka. Förhoppningsvis ska det gäcka oss allt mindre och vi får gå mot bättre tider och lite återhämtning i alla avseenden.
Besöksnäringen och politiken
Något som definitivt blir intressant är politiken som på olika sätt kommer att prägla året. Vi ser redan nu tecken på att vi har en något mer besöksnäringstillvänd regering med en näringsminister som verkar ha hyfsat bra koll på branschen fån sin tid i LO. 75 miljoner för att stärka näringen är en bra början. Kanske är det valfjäsk (eller är det valfläsk det heter… 😉 )?
Så var det valet då. Pandemin har ju definitivt gjort besöksnäringen mer synlig som bransch och man får verkligen hoppas att våra politiker har fått upp ögonen för att vi både är en sysselsättningsmotor och viktig för att livet och näringslivet i både storstad och landsbygd/landsort ska blomstra. Låt oss hoppas att man är beredd att stötta branschen med lite mer än ”en droppe i havet”, för det är vad 75 miljoner är för en bransch i nöd. Kan det månne bli en tävling om vilket parti, eller konstellation av partier, som vill satsa mest?
På det lokala och regionala planet ser det ut att på de allra flesta håll ha fungerat väldigt bra under den kris som pandemin fört med sig, men på det nationella planet känns det som vi i stort sett inte flyttat fram positionerna mer än några få steg. Om det beror på att regeringen bestått av alltför många med rötter i de industriella ”facken” eller bara tunnelseende i krisens stress låter vi vara osagt, men nu inför valet har vi chansen! Fråga de politiker ni träffar vad de kommer att göra för besöksnäringen när de sitter i riksdag eller regering. Berätta för dem vilken fantastisk roll vi spelar och vilken möjlighet vi sitter på när det gäller sysselsättning generellt, men kanske i synnerhet när det gäller integration och mångfald! Vi HAR stora möjligheter att få alla grupper som står långt från arbetsmarknaden att komma in, få praktik, jobb, utbildning och karriärmöjligheter. Det gäller både ungdomar, utrikesfödda, funktionsvarierade och äldre. Vi kan få en bygd att leva kvar, leva upp och till och med återuppstå, inte bara på sommaren (eller vintern) utan alla tider på året. Vi kan ge underlag för både service, handel och andra leverantörer.
Tänk på att även de politiker som inte vinner valet kan spela en viktig roll för vi har ju sett under pandemin hur politiker i olika konstellationer har kunnat samla en majoritet i riksdagen och dess utskott för olika sakfrågor och köra över regeringen. Framför allt är det viktigt att vi som bransch syns och tar plats. Inte på bekostnad av andra viktiga frågor som sjukvård och kriminalitet, men som en lösning, ”en sten att vända på”!
Nyheter och förändringar från årsskiftet
Vad mer har då det nya året att bjuda på? Jag kikade lite på nyheter/förändringar från regeringen som gäller från årsskiftet och hittade en del intressant förutom att det blir böter på att slänga fimpar, snus och annat skräp på gator och torg (vilket väl är både trevligt och gynnar besöksnäringen).
En sådan hittar vi inom personalförsörjningsområdet och är att stöd för nystartsjobb som nu får lämnas för längre tid för de som har fyllt 55 år (träder i kraft 1 februari 2022). För att lösa personalförsörjningen måste nog de som inte redan har gjort det, börja söka bland dem som är lite äldre och har jobbat i branschen eller på annat sätt har goda förutsättningar att göra en insats. Det här är en guldgruva. Här finns kunskap, erfarenhet, servicekänsla, livserfarenhet, sunt förnuft och mognad som kan vara en stor tillgång och ge kort startsträcka. Dessutom finns stöd att få! ”Stöd för nystartsjobb får lämnas för längre tid för personer som har fyllt 55 år och har varit frånvarande från arbetslivet eller deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Det har skett en relativ ökning av långtidsarbetslösheten bland äldre jämfört med dem under 55 år och ändringen syftar till att att motverka långtidsarbetslöshet bland äldre på arbetsmarknaden. Ändringen innebär att stöd får lämnas under dubbelt så lång tid som den tid personen har varit frånvarande från arbetslivet eller deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Även den längsta tiden med stöd förlängs till 48 månader från 24 månader.”
En annan är att man vill skapa stärkta förutsättningar för mötesplatser för hbtqi-personer genom att ge om statsbidrag till kommuner och regioner för att öka kunskapen om homosexuellas, bisexuellas och transpersoners situation (Förordningen 2014:1542). Här finns alltså bidrag att söka för att öppna upp som en destination för en viktig och intressant målgrupp. ”En utvidgning sker när det gäller vilka typer av insatser som kommuner och regioner kan beviljas statsbidrag för enligt förordningen. I dagsläget kan statsbidrag beviljas för vissa utbildningsinsatser. Genom ändringarna kommer stöd att kunna ges även för insatser som syftar till att främja fysiska och digitala mötesplatser för hbtqi-personer. Insatser som riktar sig till unga respektive äldre personer ska särskilt prioriteras.”
Mer försiktighet så kan det positiva få ta över
Avslutningsvis får vi hålla tummarna för att helgernas intensiva smittspridning, och mediauppmärksamheten kring den, har gjort även de mest nonchalanta mer försiktiga så att eländet snart är över. Vi vill ju alla fokusera på det vi egentligen ska göra och på Turismnytt vill vi kunna fokusera på positiva nyheter.
Läs fler krönikor på Turismnytt
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Jakob Norrby
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november 2024 bjöd Destination Jönköping in lokala mötes- och evenemangsambassadörer till...
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
-
Gästbloggare
-