-
Ekoturismentreprenören som satsar stort
Lennart Pittja, en erfaren ekoturismentrenör, skapar ett nytt sätt att bo genom att skapa en ny verksamhet. Verksamheten heter Sápmi Nature Camp – Arctic Indigenous life in Laponia” och ligger i Nábrreluokta, vid Stuor Julevädno/Stora Lule älv.
”- Jag har bestämt mig för att flytta till hjärtat av världsarvsområdet som är något alldeles extra i Sápmi och destinationen Swedish Lapland”, säger Lennart. Han flyttar därmed sin ekoturistiska verksamhet från Gällivare hem till sin familjs sameby Unna Tjerusjs renbetesmarker vid Luleåälvens strand i världsarvet Laponia.
”- Nábrreluokta känns mer och mer rätt för varje dag som jag nu arbetar med att få upp min mobila camp. Dessa marker är mitt hem och är ett med mig, mina förfäder och mina barn och barnbarn”, säger Lennart.
En ideal plats att driva ekoturism på
Sápmi Nature Camp har blivit utsedd till en av världens 21 platser där man skall bo om man vill turista på ett miljövänlig sätt.
”-Nábrreluokta vid Stora Lulevattnet och Sjávnja (Sjaunja) naturreservat är en idealisk plats för ansvarsfulla internationella eller nationella gäster att uppleva samisk kultur och leva den arktiska livsstilen för några dagar”, säger Lennart.
Ett miljövänligt boende
I fem hotellrumsinredda traditionella samiska lavvus (mobila tältkåtor) bor man på Sápmi Nature Camp. Boendeformen kallas för ”glamping” – glamorous camping. I Nábrreluokta kommer Pittja erbjuda fem lavvus med plats för 10 gäster med tillgång till en befintlig timrad stuga som blir servicehus.
En erfaren ekoturismentreprenör
Lennart Pittja har länge arbetat inom besöksnäringen. Han har tidigare drivit naturturismföretaget Vägvisaren och blev år 2004 utsedd till Sveriges Bästa Ekoturismarrangör.
Han är också en erfaren föreläsare – nyligen pratade han om framgångsfaktorerna till turismutveckling i urfolksområden inför 800 personer från 50 länder vid den globala årliga sammankomsten för naturturismnäringen som ATTA – Adventure Travel Tourism Association arrangerar.
Ny medlem i företagarförening
Lennart har också nyligen blivit medlem i Destination Jokkmokks företagarförening:
”- Som ny medlem i Destination Jokkmokks företagarförening blir jag en del av ett nytt nätverk som jag vet kommer tillföra viktiga värden för mitt företag liksom jag hoppas kunna skapa värden för mina nya samarbetspartners i och kring besöksnäringen, världsarvet Laponia samt lokalbefolkningen”, säger Lennart.
Han fortsätter:
”- I Jokkmokk finns även ett starkt kluster av samiska entreprenörer som kommer stärka min plattform. Min önskan är att själv kunna bidra till att stärka de olika samiska näringarna som i mångt och mycket är starkt sammanflätade i varandra”.
Vad är ekoturism?
Lennart tycker att det ofta saknas kunskap om vad ekoturism är och hur den säkerställer extra värden till det lokala samhället. Han menar att många tror att ekoturism enbart är enbart kopplat till miljövänlighet.
”- Inom Destination Jokkmokks företagarförening har gjort ett gemensamt ställningstagande och sagt att man vill ha besökare som tar ansvar för naturen och den lokala kulturen, handlar lokalt – sover hos anläggningsägare, köper utrustning, äter mat som säljs eller tillagas i Jokkmokk samt anlitar lokala guider. Det är kärnan i ekoturism”.
Boendeformen visas upp för press och arrangörer
Sápmi Nature Camp har blivit en nyhet på de visningsresor som Swedish Lapland Visitors Board, VisitSweden och de lokala destinationerna i Gällivare och Jokkmokk genomför för internationell press och researrangörer.
”- Jag har fått förmånen att ta emot flera viktiga potentiella affärspartners och journalister som bland annat kombinerar besök hos mig och kollegorna på ICEHOTEL och Treehotel”.
Sammanfattningen ”Arctic indigenous life in Laponia” beskriver enligt Pittja kärnan i hans verksamhet och vad som är hans erbjudande:
”- Min målgrupp, den världsvana globala resenären efterfrågar det genuina, småskaliga, personliga och den äkta samiska upplevelsen som Sápmi Nature Camp kan erbjuda. En styrka är att det är ”hemma hos” mig. Det är ingen fejkad resort.Det är vardagens Sápmi i alla dess former. Vad vi gör och vad vi äter”.
Verksamhet ställer krav på hållbarhet
Att driva ekoturism ställer krav på både människor, natur och kultur, mat och upplevelser. Detta har man tagit till sig i regionen.
”- Här finns en potential att skapa lokal, hållbar utveckling genom att tillsammans i besöksnäringen varsamt skapa nya reseanledningar hos företag som gäster kan besöka.
Men hot mot miljön finns
Lennart uppmanar alla att ha kontroll så att inte populära resmål förstörs av okontrollerad massturism:
”- Det vilar ett stort ansvar på besöksnäringen att inte såga av den gren vi sitter på – fler gäster får inte innebära ett ökat hot mot renen, naturen, och renskötseln. Det ansvaret tar de samiska turistföretagen eftersom de har en djup kunskap om hur man kan utveckla utan att förstöra”.
”- Det går att få fler gäster utan att förstöra – det är min starka övertygelse och det har varit min övertygelse i många år. Det handlar om att öka kvaliteten och ta betalt istället för att fokusera på låga priser och en ohälsosam volym”.
Samarbete inom strategisk och hållbar affärsutveckling
Det är viktigt att skapa samarbeten som kan skapa både ekonomiska och rådgivande funktioner när man utvecklar en verksamhet. Om man skall bedriva verksamhet inom ekoturismen är det viktigt att kvalitetsmärka företaget – då kan verksamheten utvecklas på allas villkor. En ansvarsfull, professionell och hållbar turism skapas.
”- Upplevelserna blir bättre, naturen mår bättre och människorna både i företaget och den lokala omgivningen mår bättre. Det är lönsamt för företaget att jobba hållbart. Märkningen gör det dessutom lättare och tryggare för företagen att samarbeta med varandra”, säger Lennart som även är vice ordförande i Ekoturismföreningen.
Så kan man tjäna på naturbaserad turism
Lennart tycker att det är mycket viktigt att visa att naturbaserad turism är lönsam:
”- Det är inte bara genom att hugga ner träden, dämma älvarna eller gräva upp malmen som naturen har ett värde. Naturbaserad turism är samhällsekonomiskt lönsam och gynnar många”.
Fakta Ekoturism
Om Ekoturism kan man läsa på Wikipedia:
Ekoturism bygger precis som vanlig turism på människors vilja att resa till och vistas på platser som ligger utanför deras hemort, med betoning på människors intresse för miljön och vilja att göra så lite skada på denna som möjligt. Ekoturism är därför ekologisk och ekonomisk turism i kombination. Detta innebär att turismformen medvetet skapar efterfrågan för aktiviteter som uppfyller begreppets definition. Aktiviteterna är oftast relaterade till naturen och eftersträvar en positiv effekt för lokalbefolkningens levnadsvillkor.
Källa: Jokkmokks kommun
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Swedish Lapland Visitors Board
-
Tekniska museet är Årets museum 2025
Tekniska museet har utsetts till Årets museum 2025 av Sveriges Museer och ICOM. De förnyar bilden av vad ett museum kan vara.
-
Västflyg – nyetablering av flyglinje mellan Växjö Småland Airport och Bromma Stockholm Airport
Från och med juni kommer Västflyg att utöka sin verksamhet med en ny flyglinje som utgår från Växjö till Bromma i Stockholm.
-
Arknat bygger vindskydd i Nyköping – arkitektur och natur i harmoni
Arknat skapar platsunika och arkitektritade vindskydd längs Sörmlandsleden i sommar för allmänheten att nyttja.
-
Nobis Hospitality Group öppnar nytt hotell – Hagastrand
Vid Hagaparken tar ett hotell form, Hagastrand. Det är Nobis Hospitality Groups prestigeprojekt, en social wellness-destination.
-
Nästan 17 miljoner gästnätter på campingplatser 2024
Ny statistik visar att gästnätter på Sveriges campingplatser ökade till 16,7 miljoner 2024. Dessutom är det valet för europeiska turister.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Mest under Destination, Evenemang samt Konstateranden, beslut och rapporter.
-
Boule-VM 2027 kommer till Göteborg och Scandinavium
Boule-VM kommer att avgöras i Göteborg den 2–5 september 2027. På Scandinavium kommer atleterna att tävla om världsmästartitlarna.
-
Pontus Frithiof at Bro Hof har öppnat – ny gastronomisk destination
Den nya restaurangen Pontus Frithiof at Bro Hof erbjuder en unik matupplevelse. Förstärkt med en ny destination för event.
-
Daftö Resort – sommarjobbande unga kompletteras av pensionärer
För att komplettera ungdomarnas insatser under sommaren söker Daftö Resort pigga seniorer. De vill skapa en inkluderande arbetsplats.
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg med fem nyskapande konstupplevelser. I form av tre nya besöksmål, en designikon och ett jubileum.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Utländska turister spenderar mer i Sverige än exportvärdet för järn och stål
Jämförs Sveriges exportsiffror för 2024 som presenteras av Statistiska Centralbyrån, SCB, och Ekonomifakta.se, sy...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang samt Konst...
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg i Västsverige med fem nyskapande konstupplevelser i form av tre nya...
-
Sporterna under SM-veckan 2025 i Norrköping – dag för dag
Nu släpps idrotternas tävlingsdagar och arenor till SM-veckan 24–29 juni i Norrköping! Dags att ...
-
-
Gästbloggare
-