-
Nytt forskningsprojekt ska underlätta hotellbranschens digitalisering
Många använder sig idag av digitala tjänster som AirBnB, TripAdvisor och Booking.com för att boka boende och hotell. Detta har förändrat hotellbranschen radikalt de senaste åren.
Det finns därför ett stort behov hos hotell att kunna bemöta förändring kopplat till digitalisering. Forskare på Högskolan Väst vill med ett nytt projekt stärka branschens konkurrenskraft och innovationsförmåga.
Vill bidra med kunskap till branschen
Enligt branschorganisationen fortsätter tillväxttakten för belagda hotellrum ligga kvar på en hög nivå på den svenska hotellmarknaden. I dagarna beviljades ett tvåårigt forskningsprojekt på Högskolan Väst, 1,6 miljoner kronor från Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, BFUF.
“Vi vill bidra med ny teoretisk förståelse och kunskap till branschen. Det är snabb utvecklingstakt och branschen behöver kunna arbeta med nya och innovativa lösningar – vi vill därför utforma en innovationsmodell med praktisk vägledning som kan stötta just innovationsprocesser och kompetensutveckling inom hotell.” Berättar Karin Högberg, projektledare och forskare på Högskolan Väst.
Hotell behöver bygga upp digitalt värdskap
Det är flera stora förändringar som ägt rum i branschen. För det första har plattformsekonomin med aktörer som AirBnB påverkat hotellgästernas beteende och hotell är inte längre ett självklart förstaval.
För det andra har sociala medie-plattformar och omdömesplattformar som TripAdvisor förändrat hur hotellgäster bokar och interagerar med hotell, men även hur gästerna sprider vidare information om hotellupplevelsen.
För det tredje har digitala plattformar såsom Booking.com, som säljer hotellrum som tredje part möjligtvis haft störst påverkan på branschen. Ett fåtal, stora internationella aktörer har blivit alltmer dominerande i hotellgästers val och bokning av hotel.
För det fjärde har digitalisering också bidragit till att skapa ytterligare en arena för värdskapet, som tidigare endast ägt rum fysiskt. Hotell behöver nu bygga upp ett digitalt värdskap.
“För hotellen innebär detta att de inte längre äger relationen till sina egna gäster eftersom plattformarna hanterar bokningen. Dessutom förlorar hotellen tillgången till data om den egna gästen, data som annars skulle användas för att förbättra service och därmed mervärdet för gästen.” Säger Karin Högberg.
Samarbete med flera hotel
Inom projektet kommer man att samarbeta med tre hotell; Nordic Choice Hotels, Gullmarsstrand Hotell och Konferens samt Hotell Tylösand. Dessa representerar olika typer av hotellorganisationer. De olika organisatoriska karaktärerna möjliggör för forskarna att nyttiggöra forskningsresultatet i hotellbranschen.
“Hotellen är mycket intresserade av att öka sin innovativa förmåga, men även organisatoriskt lärande och kompetensutveckling.” Säger Karin Högberg. “Sett ur ett samhällsperspektiv är målet att forskningen kommer till nytta för svensk besöksnäring som till 99 procent består av micro-, små och medelstora företag som spelar en stor roll inom både regional och nationell tillväxt.”
- Text: Högskolan Väst
- Foto: Gullmarsstrand
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – maj 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen baserad på statistik. Maj hade en hög hotellbeläggning.
-
Internationella intresset för Coolcation i Sverige verkar inte svalna
Förra sommarens kanske hetaste resetrend Coolcation har inte svalnat visar en undersökning från Visit Sweden.
-
Stockholms stad behåller Stockholmsmässan i sin ägo
I marknadsläget har det visat sig svårt att hitta en köpare till Stockholmsmässan. Processen att sälja har avbrutits och staden fortsätter att utveckla den i egen regi.
-
Svenskarnas sommarplaner: natur och tid med familjen
En ny undersökning från SkiStar visar att svenskarnas sommarplaner i präglas av ett intresse för natur och tid med familjen.
-
Norrköping – nästa vecka drar SM-veckan igång
Snart startar SM-veckan i Norrköping, en idrottsfest som invigs den 24 juni och samlar svenska mästerskap i 24 idrotter.
-
Swedish Lapland – satsning på destinationshotell i nytt projekt
Swedish Lapland Visitors Board har tilldelats finansiering för projektet AHEAD som ska stärka Norrbottens destinationshotell.
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt ges direktiv för ytterligare en utredning för övriga flygplatser. Men vad F...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Svenska och internationella besökare, studenter och till och med Abba-Benny – det är många som blandar ihop Lidkö...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhe...
-
-
Gästbloggare
-