-
Häng med till varuhuset som inte satsar på marknadsföring
Varuhuset Gekås i Ullared lägger inte några pengar på att locka sina kunder genom annonsering. Istället litar de på att deras kunder blir så nöjda att de pratar med sin omgivning om sina upplevelser och sin shopping.
Marknadsföring genom TV-serie
Den enda marknadsföringsaktiviteten som Gekås gör är är genom TV programmet ”Ullared”. TV-serien är ett samarbete som varuhuset har tillsammans med Kanal 5 och Strix Television. När programmet hade premiär hösten 2009 så lockade det 500-2.000 nya kunder per dag. Dessutom gick försäljningen av Gekås egna fryspåsar upp med 60-70 %. Säsong 2 av Ullared lockade cirka 700.000 tittare som ville se mer av VD-Boris, Morgan, Ola-Conny och alla de kunder som besökt det stora gula varuhuset mitt i Halland. Hittills har Ullared sänts i 6 säsonger och är fortfarande Kanal 5:s största tittarsuccé genom tiderna.
Första charterresan från Bromma
I veckan gick den första charterresan från Bromma flygplats till Gekås. Det var många förväntansfulla resenärer som var ombord, Turismnytts reporter Maria Lindqvist var också med. På Bromma mötte de två kända profilerna Ola-Conny och Morgan upp. Dock såg de aningen vilsekomna ut och blev blyga då de fick syn på alla kvinnorna som skulle resa. Några fåtal män var med på resan, då som resesällskap åt sina fruar. De flesta resenärerna var grupper av kvinnor i 25-35 årsåldern som passade på att göra en tjejresa.
Väl ombord var det en glad stämning med mycket prat och skratt i kabinen. Ola-Conny och Morgan gav gärna tips om inköp – ”köp inte tvättmedel för då klarar ni inte viktgränsen på flyget” – och autografer.
Flygresan var bekväm och smidig. Likaså busstransfern med Sohlbergs som tog en timme från Halmstad till Ullared.
De flesta blev inkvarterade på Gekås nya hotell ”Hotellet”. Trots att det pågick en utbyggnation med konferensdel och lounge så kunde gästerna uppleva en välkomnande personal och lugn miljö att ta igen sig i mellan shoppingturerna under det dygn de stannade. Praktiska shoppingbagar delades ut.
När man besöker Gekås blir man imponerad över kommersen, även nu i november och på en måndag, var det som ett lämmeltåg in till varuhuset. Det var full fart inne i affären och alla hade fullt sjå att hålla reda på sin kundvagn, trots att den var numrerad.
Överallt träffar man på glad och hjälpsam personal som packar upp varor. Här gäller det att slå till på varan direkt annars blir man utan. Man ser riktigt hur hyllorna och stängerna blir tomma. Och billigt är det.
I restaurangen var det kö till lunchen men personalen arbetade väldigt effektivt så det gick ändå fortare än man trodde.
På kvällen åt de flesta på Harrys restaurang och diskuterade fynden som de gjort under dagen.
Nästa dag fortsatte resenärerna att shoppa för att sedan ta bussen och flyget tillbaka till Bromma flygplats. De flesta pratade redan om när de skulle åka tillbaka till Gekås igen.. Det verkar som att charterflygningarna hade blivit en succé.
Så här växte Gekås fram
Året var 1963 och Göran Karlsson öppnade en butik i sin villa i Ullared – Firma Ge-kås Manufaktur. Men affärerna gick inte lysande och omsättningen låg på 80.000 kronor. Efter några år flyttades verksamheten till det gamla stationshuset i byn. Nu tog man emot charterbussar och försäljningen ökade. Målgruppen var ”busstanter”.
Efter ytterligare några år räckte inte lokalerna till och man flyttade igen. Nu var omsättningen 80 miljoner kronor och företaget var det femte största inom handel i Sverige.
1981 ställde Handelsanställdas förbund till med en blockad då Göran Karlsson vägrat teckna kollektivavtal för sina anställda. Men de anställda ställde sig på Görans sida och konflikten fick uppmärksamhet i pressen vilket ledde till ökade försäljningssiffror.
1991 sålde Göran Gekås till sex anställda. Nu satsade man på att bredda sortimentet och höja kvalitén på varorna. De kommande tio åren byggde man ut flera gånger.
År 2002 räknade man antal besökare till 3,3 miljoner människor och försäljningen till 2 miljarder kronor.
Efterfrågan var stor och 2004 byggde man ut ytterligare och införde avdelningar med hästsport och belysning. Man öppnade även två fikaställen.
Ett år senare, 2005, såg man behovet av att erbjuda tjänster runt varuhuset och byggde då ut sin camping och erbjöd aktiviteter som till exempel helikopterturer.
2006 fick man mottaga pris som ”Sveriges bästa arbetsplats”. Antal besökare var då uppe i 3,7 miljoner personer per år.
2007 öppnade man Göran Karlssons Motormuseum i Ullared med omkring 30.000 besökare det året. Gekås Ullareds totala omsättning uppgick till 2.820 miljoner kronor och 3,8 miljoner kunder under året.
2008 började man ha söndagsöppet, man slog rekord i antal besökande turistbussar: 65 stycken.
2009 passerade man en årsförsäljning om 3 Mdr kr. TV började sända ”Ullared”, Avsnittet sågs av över 1 miljon svenskar och uppmärksamheten resulterade i en ökning av kunderna med 2000 personer om dagen.
2010 invigde man mer yta. Nya Kaffebaren öppnade sin verksamhet och sålde fika för 7,6 miljoner kronor under året. Varuhuset fick även sin egen frisörsalong och en ny kundvagnsparkering.
TV-serien Ullared en andra säsong på Kanal 5.
Man kunde erbjuda 120 miljoner unika varor och 4,5 miljoner besökare handlade för 3,8 miljarder kronor.
Man stängde Göran Karlssons Motormuseum pga vikande besökssiffror.2011 byggdes en ny restaurang och ett hunddagis.
Restaurangens årsförsäljning var 70 miljoner kronor.
Årets försäljning landade vi på 4,1 miljoner kronor.
Antalet besökare: 4,6 miljoner.2012 Invigning av Textilreturen i Ullared. Textilreturen, som är ett samarbete mellan Gekås Ullared och Human bridge. Här tar man emot begagnade textilier som sedan säljs i second hand-butiker, skänks till behövande eller återvinns, beroende på skick. En sportbar invigdes också.
2013 Tog man över restaurang Harrys i Ullared, som renoverades och sedan hade nypremiär i april.
Premiär för Sveriges första shoppinghotell med 115 rum och konferensmöjligheter för upp till 40 personer.
Gekås 50-årsjubileum. Detta firades med fester för både leverantörer och personal, det togs även fram en kollektion av jubileumsprylar som såldes i varuhuset.2014 Utbyggnation av Kaffebaren och nytillskottet Lugn & Ro – en lounge.
Premiär för Salladsbaren.
Det allra första Ullaredsflyget från Skellefteå med 174 shoppare ombord. Det helchartrade planet landade i Jönköping där resenärerna fick hoppa på bussar som tog dem vidare till Ullared. Sedan stod shopping naturligtvis på schemat innan kosan vändes hemåt på eftermiddagen nästa dag.
2015 Premiär för lekland.Stor organisation
Gekås är en stor arbetsgivare och har 1.700 anställda under högsäsongen. Det är många som får sitt första arbete på Gekås vilket betyder mycket för både invånare, näringsliv och kommunen.
På Gekås arbetar de flesta inne i varuhuset med att packa upp och fylla på med varor. En viktig del är också att hjälpa kunderna.
Andra funktioner är inköpsavdelningen (där inköpen sker genom agenter, importörer och direktkontakt med leverantörer) och driftsledningen (som är yttersta ansvariga för att allt flyter på).
Finansiellt stabilt företag
Bolaget som äger Gekås har inga skulder och har inga planer på börsintroduktion.
De vinster de gör investeras i bolagets verksamheter.
Utmärkelser under åren
Gekås Ullared har under en följd av år tilldelats utmärkelsen AAA av Dun & Branstreet Soliditet AB: Detta ger en trygghet åt både Gekås och dess leverantörer.
Framtidsplaner
I dagsläget har man en butiksyta om 35 000 m² med 69 utgångskassor. Man erbjuder 8.000 kundvagnar och 10.000 kundkorgar. Man säljer 122 miljoner varor per år vilket innebär att man tömmer lagret var tredje vecka.
Snart startar en ny utbyggnad av varuhuset som skall stå klart 2017.
Exportplaner till Norge finns också.
Besökarna bara ökar
För varje år så ökar antal besökare och man arbetar hela tiden för att komma på bra lösningar för flödet.
Lite fakta för att få ett perspektiv:
- Antal besökare år 2014: 4,8 miljoner kunder.
- Längsta kön någonsin 1,4 kilometer lång – en väntetid på 3,5 timmar.
- Bussrekordet: 81 bussar på en dag.
- Genomsnittliga besökaren: 52-årig kvinna, boende i Götaland med eller utan barn, som åker till Gekås över dagen och kör 20,8 mil enkel väg. Hon åker med familj eller vänner och är en frekvent besökare, vilket innebär att hon återkommer 2-5 gånger om året.
Hon tillbringar i genomsnitt 4 timmar och 43 minuter i varuhuset och spenderar då 3 301 kronor. - 63% av våra besökarna kvinnor och 36% är män.
och försäljningssiffrorna talar sitt eget språk..
- Försäljning 2014 för Gekås Ullared (inklusive Gekåsbyn): 5,0 miljarder kronor.
- Försäljningsrekord för en dag: 37,3 miljoner kronor i varuhuset, 731.000 kronor i restaurangen. Denna dag var det 25.000 besökare.
- Försäljningssiffror:
1,2 miljoner par byxor inkl. jeans om året.
13 miljoner par strumpor om året.
320 000 påsar Ahlgrens bilar per år.
100 000 fryspåsar om dagen.
25 000 st gula plastkassar (1kr/st) varje dag.
100 miljoner bullformar per år.
1 700 000 flaskor schampo om året.
4,6 miljoner leksaker under ett år.
Källa: Gekås
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Tobias Larsson, Heliair Sweden,
-
Ny Hotellpodd för dom som bor, arbetar på eller bara älskar hotell
I en ny Hotellpodd diskuterar Hans Kanold och Jonatan Kruse tillsammans med gäster hotellindustrins olika sidor och aspekter.
-
HRF – Camping får ett intressenätverk i Riksdagen
Riksdagen får ett nytt intressenätverk. Det är campingnäringen anfört av Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund som bildat det.
-
Strawberry öppnar nytt hotell vid besöksmålet Liseberg
Med Balder, vattenvärlden Oceana och Ullevi som närmaste grannar öppnar Strawberry 2026 sitt femtonde hotell i Göteborg.
-
Placebranders Day arrangeras i Jönköping 2024
Den 5 september 2024 möts de som jobbar med platsutveckling i Jönköping. Placebranders Day samlar besökare från hela Sverige.
-
Träffa din nya outtröttliga och kreativa kollega – ChatGPT
Turismnytts nya bloggare Bianca lär dig hur du kan använda AI-verktyget ChatGPT till alltifrån enkel textproduktion till att skapa nya attraktiva paketupplevelser och mycket mer.
-
Taktikon – framtiden för lojalitet i hotellbranschen är personlig
Här utforskar Taktikon framtidens syn på lojalitet i hotellbranschen. Samt hur teknologi kan vara nyckeln till att skapa och behålla gäster.
-
Västerbottens besöksnäring – föregångare i hållbar omställning
Sedan flera år tillbaka finns det ett samlat initiativ för hållbar turism och besöksnäring i Västerbotten - metoden Västerbotten Experience.
-
Marcus Ståhl – så kommunicerar ni ert hållbarhetsarbete
Grundaren av Fjällbyrån går igenom hur företag kan förbättra kommunikationen angående sitt hållbarhetsarbete.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 48 -23
Mest om Destination, Evenemang, Museer, Hållbarhet samt Utmärkelser och initiativ
-
Accessibility Business lanserar databas med tillgänglighetsinformation
Databasen från Accessibility Business täcker turistattraktionerna i de nordiska huvudstäderna. Med länkar till tillgänglighetsinformation.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Helsingborg delar andraplatsen när Dublin vinner European Capital of Smart Tourism 2024
Helsingborg var en av sex städer i final i Bryssel. Utmärkelsen ges till den stad som visar på e...
-
Upplev sagolika och vintriga julmarknader runt om i Sverige
Att gå på julmarknader och handla när snöflingorna virvlar och musiken sprider god stämning hör vintern till. I d...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 48 -23
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan med mest under Destination, Evenemang, Musee...
-
Träffa din nya outtröttliga och kreativa kollega – ChatGPT
Är du en dynamisk besöksnäringsföretagare som kämpar med att få tiden att räcka till? Då är ChatGPT en riktig gam...
-
-
Gästbloggare
-