-
Helsingborg: ”Glädjande att regeringen tillåter gårdsförsäljning”
Regeringen går nu vidare med att införa gårdsförsäljning av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholhaltiga drycker i Sverige. Samtidigt som Systembolagets monopol värnas.
”Det här är en efterlängtad frihetsreform som öppnar upp för en växande bransch att fortsätta utveckla sig. Företagare som med hantverk och passion drivit sin näring med begränsade möjligheter att sälja sin produkt, ska nu kunna göra just detta. Kunder som besöker vingårdar och mikrobryggerier, ska ha möjlighet att köpa med sig några flaskor hem och svensk besöksnäring ska kunna växa.” Säger statsminister Ulf Kristersson.
Alla dryckesslag kommer att omfattas
Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker har debatterats under lång tid och utretts tre gånger, med olika resultat. Nu går regeringen vidare med ett förslag som kan börja gälla första halvåret 2025.
Alla dryckesslag kommer att omfattas av reformen. Det krävs ingen egen odling av råvaror för att bedriva gårdsförsäljning av öl, cider eller sprit. Vintillverkare ska dock odla sina egna druvor för att komma ifråga för gårdsförsäljning. Försäljningen ska få ske på ett försäljningsställe, i direkt anslutning till tillverkningsstället eller odlingsstället.
”Vi vet att många besökare i dag uppfattar det som godtyckligt och krångligt att man inte får köpa med sig produkter från ett besök. Nu kommer vi att för första gången kunna gå vidare med ett förslag kring gårdsförsäljning. Något som ingen annan tidigare regering lyckats med. Det handlar i grunden om att kunna ta med sig något hem från ett förhoppningsvis givande besök som kompletterar och fullbordar besöksupplevelsen.” Säger socialminister Jakob Forssmed.
Reformen stärker besöksnäringen i Sverige
Det kommer att handla om småskalig och hantverksmässig produktion, upp till:
◆ 75 000 liter spritdrycker.
◆ 400 000 liter jästa drycker med upp till 10 volymprocent alkohol.
◆ 200 000 liter jästa drycker med mer än 10 volymprocent alkohol.Varje person kommer att kunna köpa 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra jästa drycker.
Förslaget värnar detaljhandelsmonopolet och bedöms förenligt med EU-rätten. Med den modell för gårdsförsäljning som regeringen nu föreslår kommer det att vara en tydlig skillnad mellan den försäljning som sker på Systembolaget och den försäljning som sker direkt hos producenten.
Regeringen kommer härnäst att besluta om en lagrådsremiss. Förslaget kommer att skickas för så kallad notifiering till EU-kommissionen. Bedömningen är att lagstiftningen kan kunna träda i kraft under första halvåret 2025, om inte EU-processen drar ut på tiden.
”Den här reformen stärker besöksnäringen och skapar fina minnen, samtidigt som folkhälsan värnas.” Säger Liberalernas gruppledare Lina Nordquist.
Visita välkomnar förslaget från regeringen
Visita välkomnar dagens förslag från regeringen om att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. De har drivit frågan om gårdsförsäljning under lång tid då det skapar fler besöksanledningar, ökad turism, fler arbetstillfällen och stärker Sverige som måltids- och dryckesdestination.
”Förslaget innehåller förvisso vissa begränsningar som vi fortsatt tycker är för långtgående. Men på det stora hela välkomnar vi förslaget. Visita har varit aktiva i diskussionen om gårdsförsäljning under lång tid och ser nu fram emot att svenska dryckesproducenter kommer att kunna utveckla sin besöksverksamhet ytterligare.” Säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.
Ett mycket glädjande besked för kommuner
Även Helsingborgs, Höganäs och Ängelholms kommuner anser att förslaget är ett mycket glädjande besked. Initiativet för gårdsförsäljning är något som kommunerna har arbetat med i många år för att förverkliga.
”Steg för steg blir Sverige lite friare. Anledningen till att våra tre kommuner arbetat med att påskynda lagförslaget om gårdsförsäljning är för att vi vet hur viktigt det är för jobben, besöksnäringen och gastronomin i vår region.” Säger Christian Orsing, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad.
”Vi har stor förståelse för att EU-lagstiftningen och värnandet av det svenska detaljhandelsmonopolet är en komplex fråga. Därför är vi mycket glada att man nu har hittat en tydlig väg framåt.” Säger Robin Holmberg, kommunstyrelsens ordförande i Ängelholms kommun.
- Text: Regeringskansliet, Helsingborg stad & Visita
- Foto: Dennis Camitz/Helsingborgs stad
-
SM-veckan vinter återvänder till Skövde 2027
Efter att Riksidrottsförbundet och SVT har utvärderat städer är det nu klart att Skövde kommer stå värd för SM-veckan vinter 2027.
-
Stockholm får en ny sommarpärla: ”Badholmen Sju Veckor”
I sommar får Stockholms skärgård nytt liv. Under sju veckor förvandlas Badholmen till en beach club där musik, mat och människor möts.
-
Gröna Lund, Kolmården och Furuvik rekryterar medarbetare till Halloween
När höstmörkret sänker sig förvandlas Gröna Lund, Kolmården och Furuvik till halloweenvärldar. Nu öppnar nöjesparkerna sina rekryteringar.
-
Svenska Taxiförbundet – konkurrensbegränsning gynnar inte Kalmar
Svenska Taxiförbundet ser en konkurrensbegränsning i Kalmars upphandling av skolskjuts. Mindre taxiföretag riskeras att slås ut.
-
En rekordökning av gästnätter i Härnösand under året
Turismen i Härnösand visar stark tillväxt. Under årets fem första månader har gästnätter ökat med 49,4 procent jämfört med i fjol.
-
Helsingborg blir värdstad för World Choir Games 2026
Sommaren 2026 står Helsingborg i centrum för världens största internationella körfestival - World Choir Games.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 28 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang och Konstateranden/beslut/rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 3
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna, här del 3
-
Regeringen föreslår ett förbättrat resegarantisystem
Ökad trygghet för resenärer och förenkling för branschens aktörer. Regeringen föreslår en reform av dagens resegarantisystem.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – juni 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen i destinationen. Juni var en händelserik månad.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Regeringen föreslår ett förbättrat resegarantisystem
Ökad trygghet för resenärer och förenkling för resebranschens aktörer. Regeringen har beslutat o...
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
Vid aktuell upphandling av tågbolag som ska köra nattågen mellan Stockholm och Narvik från december 2026 fick Tra...
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun – där näringslivsenheten och kommunikationsenheten samarbet...
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Äntligen är sommaren här och ute hos Sveriges olika besöksmål råder det stor aktivitet. Detta är ett blogginlägg ...
-
-
Gästbloggare
-