-
Så vill man trygga arbetsmiljön för hotellanställda
Nu står det klart att regeringen vill satsa mer på att trygga arbetsmiljön för restaurang- och hotellanställda. Myndigheten Arbetsmiljöverket ska nu inspektera hotell- och restaurangbranschen på ett mer ingående sätt än tidigare. Projektet startar i februari 2018 och myndigheten kommer att besöka omkring 650 arbetsplatser i landet.
Fokus på organisatorisk och sociala arbetsmiljöfrågor
Under besöket kommer man att fokusera på hur hotellet eller restaurangen genomför sitt arbetsmiljöarbete. Särskilt fokus sätter man på att kontrollera hur företaget arbetar med organisatoriska och sociala arbetsmiljöfrågor. Dessa innefattar bland annat arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling eller hot och våld på arbetsplatsen.
Regeringen har beslutat om en arbetsmiljöstrategi för svenska företag och där står det bland annat att det behövs fler insatser för att stärka den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
De senaste åren ser man fler och fler arbetssjukdomar bland anställda. Här vill man att företagen arbetar mer med förebyggande arbete. Som arbetsgivare kan man satsa på att förbättra ledning, styrning, kommunikation och skapa ett större socialt samspel inom personalen. Genom att förebygga kan man också höja säkerheten i stort. En annan åtgärd man kan göra är att köpa in arbetsverktyg och utbilda personalen i hanteringen av dessa. Då undviker man att anställda får belastningsskador.
”- Ingen ska behöva bli sjuk eller skadas på grund av sitt jobb. Därför vill vi att fler arbetsgivare tar ansvar för att man i samverkan med sina anställda bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete enligt det regelverk som finns. Då kan man förebygga ohälsa och olyckor på jobbet. Alla tjänar på att agera innan det är för sent både ur ett mänskligt och ekonomiskt perspektiv”, säger Fredrik Hedlund, projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket.
Få anmälningar från restaurang- och hotellanställda
Anledningen till att man nu genomför kontroller för just restaurang- och hotellanställda är att många unga söker sig till de branscherna. Men faktum är att det anmäls förhållandevis få arbetsskador och arbetssjukdomar från hotellen och restaurangerna. Är sanningen att det sker få skador och sjukdomar som är arbetsrelaterade inom branscherna eller anmäls de inte?
Ibland kanske det är svårt för den anställde att balansera kraven som man har på sig samtidigt som man ser till ens egen säkerhet. Detta gäller särskilt om man blir mobbad eller sexuellt trakasserad vilket leder till att man förminskar sig själv.
Därför är det viktigt att skaffa sig kunskaper om, identifiera och sedan åtgärda olika sorters arbetsmiljörisker.
”- Individen upplever ofta symptom men orsakerna finns på organisatorisk nivå. Det är viktigt att skilja på symptom och orsak och inte lägga ansvaret på individen. Vi måste fråga oss hur arbetet organiseras och hur det sociala samspelet på arbetsplatsen fungerar”, säger Fredrik Hedlund.
Källa: Arbetsmiljöverket
- Text: Maria Lindqvist
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Visit Trelleborg är nominerad för Bästa värdskap 2023
Visit Trelleborg och nio andra turistinformationer tävlar om utmärkelsen bästa värdskap 2023 från Visitas nationella råd för besöksservice.
-
Hotel Fratelli har äntligen öppnat i Karlstad
Ett färgstarkt nöjeshus som för tankarna till sydligare breddgrader. Efter flera års renovering står Karlstads Hotel Fratelli färdigt.
-
Fler besöker Höga Kusten under hela året
Höga Kusten går fortsatt starkt. Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna.
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett projekt med länderna kring Östersjön. ReTour ska leda till utveckling för en mer hållbar turism.
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna lanserar en digital plattform för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta en inkluderande arbetsplats.
-
Copper Skillet – Ruth Weldegiorgis är världens bästa konferenskock
Den 19 april avgjordes Copper Skillet, där Ruth Weldegiorgis representerade Sverige och blev världens bästa konferenskock.
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste choklad 452732, välkomnas som ny hyresgäst i Smygehuk.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sveriges besöksnäring och GSTC kongress lockar deltagare globalt
Det internationella intresset och engagemanget för hållbar turism är stort. Det märks på det överväldigande intre...
-
Mikael Jonsson blir ordförande i Svenska Destinationsnätverket
Den 12 april avslutades Svenska Destinationsdagarna i Helsingborg. Under årsmötet för SNDMO valdes Mikael Jonsson...
-
Höga Kusten söker en person som ska vara ansvarig för deras digitala närvaro
Är du en driven person som vill ta en destinations digitala närvaro en nivå till? Titta hit! Nu söker Hög...
-
Tredje bästa året någonsin för Sveriges campingplatser
Ny statistik från SCB/Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till 16,6 ...
-
-
Gästbloggare
-