-
Inspirerande miniseminarium i anslutning till Grand Travel Award
Liksom tidigare år hade Travel News arrangerat en eftermiddag med intressanta seminarier i anslutning till Grand Travel Award på Grand Hotel i Stockholm förra veckan.
Färöarnas framgångsrecept
Först ut var Guðrið ”Guri” Højgaard, turistchef på Färöarna och VD för Visit Faroe Islands som berättade om hur de lyckades göra den lilla önationen till en världskänd destination. Med sitt läge mitt ute i Nordatlanten, 50.000 invånare och 99% hav kan förutsättningarna tyckas vara allt annat än goda.
Man började med att definiera sitt DNA och ta reda på vad besökarna tyckte. Bland annat kom man underfund med att många av de ord som användes för att beskriva öarna började på ”un-”, vilket man sedan använde i PR och marknadsföring. Ord som Unspoiled, Unexplored, Unbelievable med flera visade sig vara ett bra sätt att beskriva Färöarna på ett ärligt sätt som lockar till besök. Sedan underlättade det givetvis att storytelling och mindfulness nästan finns i generna.
Efter sex år kan man räkna in 1 200 journalistbesök, en kraftig ökning av antalet turister och det har också bidragit till att man gått från en minskande befolkning och stor utflyttning till inflyttning och växande befolkning. Att man dessutom har blivit en matdestination av rang (The worlds most remote foodie destination, som en tidning skrev) med bland annat en Michelinkrog, Koks, där alla som jobbar är under trettio (och som i dagarna dessutom fick sin andra stjärna) gör ju inte saken sämre.
Nu stänger man för underhåll!
Man har verkligen visat att ”det kan vara stort att vara liten”. När man tittar framåt har man konstaterat att man måste förekomma att man råkar ut för den överturism som vi börjar se runt om i världen. En konkret åtgärd i den andan såg vi för några dagar sedan. Ett nytt smart grepp som återigen gav stor uppmärksamhet och gav viral spridning – Färöarna stänger för underhåll under en helg i april! Dock är frivilliga som vill hjälpa till med underhållsarbetet mer än välkomna
Här kan ni läsa mer om Färöarnas senaste grepp – https://www.visitfaroeislands.com/closed/
Läs mer om det Färöarna gjorde och hur andra har jobbat med sin destination i Helena Nordströms bok om platsmarknadsföring https://placebrander.se/tjanster/bok/
Google berättade om vad vi söker på, hur, när och vad de gör med datan
Näste talare var Robert Pink från Google med den blygsamma titeln Industry Head, Google Sweden & Travel lead for Northern Europé. Han pekade på hur mycket bra Google kan göra med all data de samlar på sig – med mottot ”How can we assist you?” vill man visa just det och man säger sig vilja demokratisera sin data.
Att Google har bra koll på oss och vad vi gör och hur vi beter oss var uppenbart när Pink talade om att allt nu utgår från mobilen och att användarna är nyfikna, krävande och otåliga i allt högre utsträckning. Att en av fyra konsumenter shoppar (söker på) resor dagligen och att det är priser, läge och recensioner som styr. Här blir Google Maps allt viktigare. ”Best”-sökningar på mobil ökar dramatiskt. Viktigt att tänka på om man har en sajt är att den laddar snabbt för om det tar mer än tre sekunder lämnar 50 procent av besökarna sidan. ”Nära mig”-sökningar fortsätter att öka liksom sökningar på ”idag” och ”ikväll” och statisk information blir allt mindre intressant. Man nöjer sig heller inte med bara svar, man vill ha förslag.
Google lovar att vara ansvarsfulla
Avslutningsvis fick vi veta att Googles ryggrad även i framtiden kommer att vara som söktjänst, men att Maps kommer att bli allt viktigare. De jobbar också på att vara mer preaktiva, ligga steget före och i princip föreslå svar och lösningar innan vi ens vet att vi behöver dem. Allt baserat på den stora mängden data man har. Det är imponerande och fascinerande men också skrämmande vilket föranledde en fråga till Robert Pink om huruvida vi skall vara rädda för att de missbrukar att de sitter på så mycket information om oss. Han hävdade dock att de är väl medvetna om sin roll i samhället men att de är ansvarsfulla. Vi får hålla tummarna för att det stämmer och någon gång i framtiden vet vi om de höll sitt löfte.
Framtidsspaningar från Kairos Future
Under eftermiddagen fick vi också höra initierade spaningar från Johanna Danielsson på Kairos Future. Den här gången visade hon på teknikutvecklingen som går väldigt snabbt och allt mer av det som setts i Science Fiction från Jules Verne och framåt kommer vi att se i närtid. Volocopter och elflyg är snart en realitet rent tekniskt men det som inte riktigt hänger med är juridiken. Hon noterade också att QR-koden som man trodde skulle försvinna lika snabbt som den kom, nu syns överallt igen.
Vi verkar också behöva starka ledare men på arbetsplatsen skall chefen vara en ”bra chef”. Idag är det alltmer den anställde som väljer chef än tvärtom och kraven på en arbetsplats förändras. Johanna lyfte också fram starka initiativtagare som viktiga förebilder och nämnde som exempel Petter Stordalen med sitt Nordic Choice och Christian Clemens på BRA.
Flygbolag som innoverar
Martine van der Lee från KLM kunde berätta att de använder sociala medier som sitt forskningslaboratorium för att förbättra kund- och användarupplevelser. De har också hittat sätt att använda AI och AR för sådant som gör reell nytta för kunden, som att man kan ta en bild av sitt kabinbagage och i KLMs app få svar på om det är godkänt att ta med. Eller att familjen därhemma kan få uppdateringar i realtid när planet landar, när bagaget är uthämtat och så vidare.
Annelie Nässén, ”chef över att få folk ombord” (Executive Vice President Global Sales & Marketing) på SAS berättade att hållbarhet/sustainability finns med i allt SAS gör idag. Bland annat tvättar man flygplanen utan vatten och fortsätter oförtrutet att ligga långt framme när det gäller innovation och utveckling. Något man för övrigt varit bra på i alla år. SAS ligger bakom mycket av det som är självklarheter inom flyget, inte minst inom miljöområdet, exempelvis Gröna inflygningar.
Efter inspirerande och intressanta presentationer övergick eftermiddagen i kväll med utdelning av årets priser vilket vi har berättat om tidigare.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Jakob Norrby
-
Fler hittar till Marinmuseum året runt – så gick det 2024
Trots en besöksminskning jämfört med 2023, fortsätter Marinmuseum att vara en av södra Sveriges största besöksdestinationer.
-
Göta Kanal – nya kryssningsupplevelser lockar
Allt fler resenärer söker autentiska upplevelser. Göta kanal erbjuder en unik chans att upptäcka Sveriges historia och natur från vattnet.
-
Vasamuseet och Vrak i nytt poddsamarbete med Anders Lundin
Tillsammans med experter från Vasamuseet och Vrak berättar Anders Lundin om skepp som förlist i den nya podden Folkets historia.
-
Sveriges beredskap börjar lokalt, därför behöver vi besöksnäringen
Besöksnäringen har gång på gång visat sig vara en avgörande resurs i tider av kris
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – december 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen. Det blev ett bra slut på året med positiva utsikter för framtiden.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 2 2025
Ganska jämnt fördelat på många kategorier som Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination, Transport/Infrastruktur/Mobilitet, Evenemang samt Konstateranden/Beslut/Rapporter.
-
EU-kommissionen ger klartecken för gårdsförsäljning i Sverige
EU-kommissionen har inte lämnat invändningar. Därmed kan regeringens beslut att tillåta gårdsförsäljning börja gälla i sommar.
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning. Då flyger den svenska röda stugan till månen. Skapad av konstnären Mikael Genberg.
-
Visit Hornborgasjön förbereder sig för framtidens turismutmaningar
Platsutveckling genom turism – Visit Hornborgasjön hoppas kunna inspirera andra destinationer att ta steget mot en mer hållbar framtid.
-
Hertz Sverige når historisk milstolpe: 1,5 miljarder i omsättning
Hertz Sverige meddelar stolt att de, som första biluthyrningsföretag i Sverige, har nått över 1,5 miljarder kronor i omsättning.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Nyårshelg på flygplatshotell anpassad för hundägare blev succé
När vi på Turismnytt lade ut artikeln på sociala medier om att tre Swedaviaflygplatser erbjuder gratis parkering ...
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Exakt kl. 07.11 (CET) den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning (Uppdatering 15 januari 10.20 – här...
-
Visit Hornborgasjön förbereder sig för framtidens turismutmaningar
Platsutveckling genom turism – Exemplet Visit Hornborgasjön Nya trender och klimatföränd...
-
Jul- och nyårsrekord för SkiStar – 99 procent boendebeläggning
Under jul- och nyår nådde fjällbolaget SkiStar en boendebeläggning på 99 procent. Högst beläggni...
-
-
Gästbloggare
-