-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – juni 2025
Hur går det för besöksnäringen i Göteborg? Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild och analys baserad på preliminär data från Benchmarking Alliance. Analysen fokuserar bland annat på antalet gästnätter, beläggningsgrad, resmönster och snittpris på hotell för att fånga en helhetsbild av månaden. Läs tidigare analyser på Turismnytt här.
Stark inledning av sommarsäsongen
Juni var en händelserik månad för Göteborg, med Håkan Hellströms konserter på Ullevi och flera större konferenser. EVS38, en global konferens om eldrivna fordon, var den största och lockade 3900 deltagare, där majoriteten var internationella.
Även den 27:e internationella konferensen om människa–datorinteraktion (HCII) bidrog med många internationella besökare i slutet av månaden. De direkta effekterna syns tydligt i hotellnyckeltalen. Hotellefterfrågan ökade med 10 procent i juni jämfört i fjol enligt Benchmarking Alliance.
Utan Ullevi-konserterna och större konferenser hade snittbeläggningen uppskattningsvis landat på 65 procent, och RevPAR hade bara ökat med 4 procent jämfört med förra året. Istället för den faktiska ökningen på 26 procent under månaden.
Positiv utveckling hittills i år
Göteborgregionen har den starkaste tillväxten bland Sveriges storstadsregioner. Detta med en tydlig uppgång i både gästnätter (+7 %) och rumsnätter (belagda hotellrum +6 %) under januari-maj jämfört med samma period förra året. Detta enligt preliminär data från Tillväxtverket.
Utvecklingen drivs framför allt av internationella besökare och privatsegmentet. De internationella gästnätterna steg med cirka 11 procent under perioden. Medan svenska gästnätter ökade med 6 procent. Valutaosäkerhet är en risk framåt, särskilt för konsumtionen, men volymerna har hittills inte påverkats negativt.
Hotellefterfrågan på vardagar låg i stort sett på samma nivå som i fjol (–1 %) medan helgerna ökade med 14 procent. Samma mönster syntes under 2024, då affärssegmentet stod stilla under hösten medan helgerna (fredag–söndag) ökade med 5 procent. Detta ställer krav på aktörerna att anpassa sitt erbjudande till en alltmer krävande privatmarknad. Samt hitta nya affärsmöjligheter och målgrupper som stärker lönsamheten.
Konserter kompenserar för färre idrottsevent
Hotellbokningarna inför juli är betydligt bättre i år jämfört med förra året. Ullevi-konserterna med Darin och AC/DC väger upp för frånvaron av större idrottsevenemang.
I augusti i fjol hölls Masters-VM i friidrott, som lockade många internationella besökare under två veckor och bidrog till en 22 procent högre efterfrågan på hotellrum, samtidigt som internationella gästnätter nådde rekordnivåer. Inför augusti i år är därför antalet bokade hotellrum som väntat lägre jämfört med i fjol. Totalt sett ligger ändå bokningsläget inför juli och augusti i nivå med förra året. Med utrymme för att stärkas i augusti och därmed mildra effekten av att stora idrottsevenemang saknas.
Sammantaget bedöms gästnätterna i Göteborgsregionen kunna öka med minst 4 procent i sommar jämfört med 2024. Vilket kan jämföras med en marginell uppgång på 1 procent förra sommaren, då från rekordhöga nivåer 2023.
Höstens bokningsläge i Göteborg
Inför hösten ser bokningsläget stabilt ut som helhet. Med en tydlig förstärkning i september och oktober tack vare en del konferenser. I november är färre rum bokade i nuläget, men det är för tidigt att dra några slutsatser om det.
Även passagerarantalet från kryssningen väntas öka med cirka 18 procent totalt sett i år jämfört med förra året och uppgå till omkring 100 000 passagerare.
Sommaren är viktigt för besöksnäringen
Volymmässigt står sommaren för cirka 35 procent av gästnätterna totalt (2024). Den senaste destinationsbarometern bekräftar också att lönsamheten hos nästan alla besöksnäringsverksamheter (9 av 10) i destinationen är beroende av en framgångsrik sommar. För över hälften av aktörerna är sommaren helt avgörande för hela årets lönsamhet.
Ökade kostnader (exempelvis hyror, inköpsvaror och drift) samt minskad betalningsvilja hos kunder har störst negativ påverkan. Fler internationella besökare och fint sommarväder är de viktigaste positiva faktorerna för lönsamheten.
Fortsatt positiva signaler från norsk marknad
De senaste åren har närmarknaderna Norge och Danmark blivit viktigare än någonsin. Förra året nådde både norska och danska övernattningar rekordnivåer. Detta tack vare en svag svensk krona och en stärkt marknadskommunikation. Under januari–maj 2025 fortsätter de norska gästnätterna att öka i Göteborgsregionen (cirka +9 %) jämfört med samma period i fjol. Trots att den norska kronan försvagades under våren och därmed gör det något dyrare för norrmän att semestra i Sverige.
Den positiva utvecklingen hittills tyder på att fjolårets rekord kan hållas eller till och med överträffas marginellt. En reseundersökning från i våras visar att andelen norrmän som planerar att semestra i Sverige i sommar ligger kvar på samma nivå som i fjol.
Möjligheter för destinationen
Trots orosmoment kopplade till ekonomi, klimat och geopolitiska spänningar planerar fler européer än någonsin att resa. Turismen väntas slå nya rekord enligt ETCs (European Travel Comission) senaste mätning bland européer.
I både Sverige och internationellt planerar fler att sprida ut sin semester över året. Redan i år planerar fler att resa i augusti-september istället för i juni-juli. På sikt kan det förändra den traditionella turistsäsongen. Det är också mer populärt att välja alternativa resmål, speciellt mindre kända destinationer med behagligare klimat. Allt detta drivs både av utmaningarna med massturism och av extrema väderförhållanden. Särskilt invånarna i Österrike, Belgien och Nederländerna är mer benägna att välja resmål utanför de populära turiststråken.
Att Göteborg dessutom lyfts fram i internationell press stärker både kännedomen och synligheten utanför Norden och stärker destinationens internationella position.
Källor och merläsning:
◆ Benchmarking Alliance – hotellnyckeltal för ett urval av hotellen i Göteborgsregionen.
◆ Tillväxtverket – Data om gästnätter.
◆ Destinationsbarometern – Göteborg & Co.
◆ Reseundersökning bland norrmän.
◆ Visit Swedens kunskapsbank för svensk besöksnäring.
◆ Five of the best European city breaks for summer | The Guardian.
◆ SAS Trends: Scandinavian Coolcation.
◆ ETC Webbinar – sentiment for intra-european travel summer/ autumn.- Text: Göteborg & Co
- Foto: House of Vision/Göteborg & Co
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 28 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang och Konstateranden/beslut/rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 3
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna, här del 3
-
Regeringen föreslår ett förbättrat resegarantisystem
Ökad trygghet för resenärer och förenkling för branschens aktörer. Regeringen föreslår en reform av dagens resegarantisystem.
-
Regeringen föreslår sammanslagning av museiorganisationer
Regeringen förbereder Statens maritima och transporthistoriska museer och Statens försvarshistoriska museers för en sammanslagning.
-
Cabonline – flygtaxi utvald till preferred partner i SAS Transfer
Flygtaxi Sverige, en del av Cabonline Group, är stolta över att ha valts till föredragen taxipartner för SAS nya tjänst - SAS Transfer.
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
I dagsläget är det SJ som kör nattåg enligt ett specialavtal. Swedish Lapland har en uppdaterad avsiktsförklaring och nya vagnar är på gång.
-
Visita – en tydlig ökning för hotellmarknaden i juni
Juni månad gav det bästa utfallet på länge på svensk hotellmarknad enligt Visita statistik. Trots det är hotellkonjunkturen svag.
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Ute hos besöksmål i Sverige råder det stor aktivitet nu. Höga Kusten Destinationsutveckling berättar om sommaren hos dem.
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun har tagit fram två unika Sala-cyklar som i sommar kommer att synas runt om i kommunen.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Yrkeshögskolekursen Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning har nu fått ett positivt besl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Flyg, Evenemang och ...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets ...
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där världens första hydrauliska kran en gång uppfanns, växer nu något helt nytt fram. I den gamla industribyggnad...
-
-
Gästbloggare
-