-
Made in Sweden! Ny utställning på Spritmuseum
Under de senaste åren har svenska drycker gjort en fantastisk resa. Antalet bryggerier, destillerier, vingårdar och ciderhus har ökat dramatiskt över hela landet, och utbudet av svensk dryck har aldrig varit större. Nu öppnar utställningen Made in Sweden! på Spritmuseum. Detta för att lyfta fram människorna som sätter Sverige på dryckeskartan.
Har dokumenterat 14 svenska dryckesgårdar
Bakom alla svenska hantverksdrycker står människor som arbetar med sina produkter från jord till flaska. Allt från jordbruk, destillering, jäsning och buteljering till provning, försäljning och marknadsföring sköts av människor som arbetar hårt för något de tror på helhjärtat; svenska drycker och gediget hantverk. Inte minst vin- och ciderproducenter ägnar minst lika mycket tid i vingården och äppellunden som i vineriet, cideriet eller bakom skrivbordet.
Mat- och dryckesjournalisten Per Styregård har under ett års tid besökt och dokumenterat 14 svenska dryckesgårdar tillsammans med fotografen Erik Olsson. Tillsammans mejslar de i Made in Sweden! fram en berättelse om hårt arbete, hantverk och passion hos svenska vin- och cidermakare. Det är en berättelse om gamla traditioner som möter framtidens dryckeskultur i ett Sverige som står inför förändring.
Välkommen att utforska det svenska dryckesundret och lära känna människorna på vingårdarna och ciderierna i Made in Sweden! under sommaren!
Klimatförändringen ändrar möjligheter
En av producenterna representerade i utställningen är Långmyre vineri som drivs av Emma Serner och Andrea Guerra. När vingården planterades på Gotland år 2018 var förhållandena långt ifrån optimala. Det var den varmaste och torraste sommaren på väldigt länge. Trots det har vineriet klarat sig bra. Idag brukar de jorden helt ekologiskt och välkomnar ett tusental besökare varje år.
”Sen 2018 har det knappt regnat alls. Vi bevattnar inte, men kommer göra det så småningom. Det är vår nästa investering.” Säger Emma Serner och påpekar att klimatförändringarna sakta men säkert förändrar möjligheterna för vinodlingen på Gotland.
Marknaden för svenskt vin växer
Vingården i Klagshamn är belägen mitt emellan Klagshamn och Limhamn där jorden är rik på både kalk och flinta. Murat ”Murre” Sofrakis, som äger vingården tillsammans med Lena Jörgensen, ser ljust på framtiden för den svenska dryckesbranschen:
”Sist vi använde kemiska bekämpningsmedel är över tjugo år sen. Det är framtiden som vi ser det. Och marknaden för svenskt vin växer mycket snabbare än branschen.”
Det finns en lucka att fylla
Magnus Nilsson stängde sin omtalade restaurang Fäviken i Jämtland 2019 och driver numera Axelstorps Fruktodling i Båstad. Enligt honom finns det en lucka att fylla när drycker som småskalig champagne blir allt dyrare.
”Det finns ingen biologisk eller teknisk anledning till att en cider gjord med samma omsorg som ett vin skulle vara mindre intressant eller mindre god. Det är bara en kulturell konstruktion.”
Vad Dryckessverige har att vänta i framtiden återstår alltså att se. Med gårdsförsäljningen runt hörnet och en växande bransch saknas knappast möjligheter för att utveckla utbudet av både svenska vin- och cidersorter.
Om utställningen Made in Sweden!
Made in Sweden! är en ambulerande utomhusutställning. Den är monterad utanför Spritmuseum på Djurgårdsstrand 9 under sommaren 2025. Den reser därefter vidare till andra platser i Sverige.
Utställningen är producerad av Spritmuseum och kuraterad av Per Styregård, som även skrivit all text. Fotografi är av Erik Olsson.
I samband med öppningen av Made in Sweden! anordnas ett Spritmuseum Talks den 11 juni. Ämnet är om gårdsförsäljning och Per Styregård är bland annat med. Museet undersöker hur gårdsförsäljningen har fungerat hittils. Men även vad de svenska producenterna tycker och vad man kan vänta sig framöver.
Här kan ni läsa mer om Spritmuseum på Turismnytt.
- Text: Spritmuseum
- Foto: Erik Olsson
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
I denna debattartikel tar Linda Vismer upp att vi behöver tänka på ett annat sätt när det gäller semester.
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket. Tack vare kontakt med svenska Nordic Husky Farm via JHT:s projekt Välkommen åter.
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
I en krönika ställer Anna-Paula Jonsson den närmast filosofiska frågan.
-
Debattartikel – Rädda Bohusläns stränder från Europas skräp
En debattartikel från Bohusläns kustkommuner och Västkuststiftelsen om att det statliga anslaget för strandstädning har minskat drastiskt.
-
Fotbollsfest i Göteborg – EM-matcher visas på storbild i sommar
När fotbolls-EM för damer avgörs i Schweiz i juli kan göteborgare följa det på storbild gratis på Ullevi Plaza och i Hammarkullen.
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt görs ytterligare utredningar. Vad flygplatserna behöver är beslut enligt Svenska regionala flygplatser.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt ges direktiv för ytterligare en utredning för övriga flygplatser. Men vad F...
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Svenska och internationella besökare, studenter och till och med Abba-Benny – det är många som blandar ihop Lidkö...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
Det låter kanske som en filosofisk fråga. Ändå är det just den frågan jag ofta hör – även om den kanske oftare fo...
-
-
Gästbloggare
-