-
Medelpads och Ångermanlands landskapsrätter är korade
Etablerade kockar i Västernorrland deltog i en tävling där de var assisterade av restaurangskoleelever. Detta för att kora Medelpads och Ångermanlands nya landskapsrätter.
Hoppas ge restaurangskolelever en fot in i branschen
Den 20 oktober på Måltidens dag samlas Sveriges alla landskap och landshövdingar för att visa upp sina nya landskapsrätter. Det är ett initiativ från Gastronomiska akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien samt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker.
I Västernorrland valde man att samarbeta med restaurangskolor i länet i jakten på de nya landskapsrätterna. Varje etablerad kock som deltog i maträttstävlingen blev kompletterad med en elev under tävlingsdagen.
”Att få se unga, blivande kockar gå bredvid en professionell kock och se hur de arbetar I köket var otroligt roligt! En del av vår förhoppning med detta är att ge våra restaurangskolelever en fot in i branschen och ett nätverk de kan använda sig av sedan.” säger Malin Vikström, projektledare landskapsrätter Medelpad och Ångermanland.
Måna om att stärka och stötta lokala producenter
Alla landskap har fått ta fram sina nya landskapsrätter på egna vis och här satte man som kriterium utöver samarbetet med restaurangskolorna att det också måste vara råvaror från minst en lokal producent med i maträtterna, gärna flera.
“Att inkludera lokalt producerade råvaror i maträtterna är en självklarhet. Vi är inte bara stolta över de fina produkter och råvaror som finns här, vi är också måna om att stärka och stötta lokala producenter. Det är viktigt för hela Västernorrland, för hållbar tillväxt och ökad självförsörjningsgrad.” Säger Berit Högman, landshövding i Västernorrland.Branschen har lidit hårt och behöver kompetens
Besöksnäringen har lidit svårt under pandemin och ca 50 000 anställda i branschen har försvunnit. I Västernorrland har man startat upp ett samarbete för kompetensförsörjning mellan regionen och de båda destinationsbolagen Höga Kusten Destination och Destination Sundsvall. För att med bland annat rekryteringsträffar och stärkt kontakt med lokala restaurangskolor öka intresset för att jobba i branschen men också skapa möjligheter för företagen att få kontakt med potentiella medarbetare.
Ett av tävlingsbidragen var Kai Ahola från Mamma Augustas Kök för Medelpad som tävlade tillsammans med eleven Isabella Nyholm. De träffades just på en av de rekryteringsträffarna.
”Det är jättekul att få vara med och få den här möjligheten att jobba med Kai! Jag tror att det kommer ge mig många fördelar och att jag lär mig mycket från det här. En tävling är lite annorlunda mot att få vara ute i arbetslivet. Att känna pressen att leverera perfekt, det är väldigt roligt!” Säger Isabella Nyholm.
Vinnande kockar och de nya landskapsrätterna
Vinnare blev Kenneth Sillman från Restaurang Lörudden för Medelpad med en förrätt på rökt sik, kantarellstekt abborre med potatiskaka som varmrätt och klappgröt med lingon till efterrätt.
Ångermanlands vinnare var Jimmy Lindström från Mjälloms Tunnbröd & deli som serverade en egen version av Bryta med sik och tunnbröd till förrätt, Lättrökt älg till varmrätt och desserten bestod av Blana med hjortron.
- Text: Malin Vikström
- Foto: Mitt Härnösand
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – juli 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen. Juli bjöd på fint väder och en hög snittbeläggning på hotell.
-
First Camp stärker närvaron i Värmland – förvärvar Sommarviksgruppen
First Camp stärker sin närvaro i Värmland genom att förvärva de tre populära destinationerna i Sommarviksgruppen.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 32 -25
Mest om Destination, Evenemang, Mat och dryck samt Konstateranden, beslut och rapporter
-
Erika Lanner ny biträdande museichef och publik chef till Postmuseum
Postmuseum har rekryterat Erika Lanner som ny biträdande museichef och publik chef. Särskilt fokus ligger på besöksupplevelsen.
-
Mat- och skaldjursvecka i Strömstad
När höstmörkret börjar sänka sig över norra Bohuslän i oktober bjuder Strömstad in till en Mat- och skaldjursvecka.
-
Nämdöskärgården – Sveriges senaste nationalpark
I september invigs ett nytt skyddat naturområde i Östersjön när Nämdöskärgården blir landets första marina nationalpark på ostkusten
-
Destination Gotland – stabilt sommarresande under juni och juli
Resandet med Destination Gotland låg stabilt under juni och juli. Totalt reste omkring 674 000 personer under de två sommarmånaderna.
-
SM i rugby avgörs i Kalmar på Södra utmarken
Den 23–24 augusti samlas Sveriges bästa rugbylag i Kalmar. Då avgörs Sweden Rugby 7s 2025.
-
Utblick måltidsturism – Bianca i Kulinariska Trøndelag
Bianca Brandon-Cox gästbloggar om sin upplevelse i Norge och hur vårt grannland arbetar med och marknadsför måltidsturism.
-
Trädgårdsdagarna återvänder till Sofiero – elva dagar inspiration
Den 14–24 augusti är det åter dags för Trädgårdsdagarna på Sofiero slott och slottsträdgård. Ett av sommarens uppskattade evenemang.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Utblick måltidsturism – Bianca i Kulinariska Trøndelag
Fyra dagar i smakens och stolthetens tecken! Under två dagar i Trondheim och två dagar på Hitra ...
-
Fem misstag på 23 år med WildSweden, och vad jag lärt mig
När jag föreläser om naturturism brukar jag prata om hur man lyckas. Men nu delar jag med mig av vad som ...
-
Trädgårdsdagarna återvänder till Sofiero – elva dagar inspiration
Den 14–24 augusti är det åter dags för Trädgårdsdagarna på Sofiero slott och slottsträdgård. Det...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 32 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan med lite glest nyhetsflöde är det mest under...
-
-
Gästbloggare
-