-
Nu vill alla ha ekomat
Enligt sajten EkoWeb, som presenterar statistik från handel och restaurangbranschen, har den ekologiska livsmedelsförsäljningen gått upp med 38% år 2014. Man tror att ökningen för 2015 kommer att ligga på 40%.
Men handeln har problem att möta upp efterfrågan – vilket skapar möjligheter för mindre matproducenter.
Orsaken till uppgången är mer miljömedvetna konsumenter och vad vi äter för livsmedel. Intresset för att äta mer hälsosamt bidrar också stort. Sen har det varit en del matskandaler som gör att fler och fler ställer högre krav på sina inköpta livsmedel.
Men vilka produkter skall man satsa på om man är matproducent? Jo, främst är det mejeri, kött, ägg, grönsaker, kyckling och frukt. Ekologiskt bröd råder det brist på.
Många restauranger har satsat på att bara erbjuda ekologisk lokal mat vilket visat sig vara klokt då många människor nu är villiga att betala mer för den maten.
Även butiker kan vinna på att erbjuda mer ekologiska varor då det finns fler mervärden än priset att erbjuda. Det gäller att exponera det rätt så de blir lätta att upptäcka.
Nackdelar finns naturligtvis, särskilt för bönder, som får en dyrare produktionskostnad och en högre risk. Men det finns en nyfikenhet, speciellt hos de yngre bönderna att testa nya produkter.
- Text: Maria Lindqvist
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 36 -24
Mest under Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet samt Konstateranden, Beslut och Rapporter
-
Nu har Villa Foresta på Lidingö fått nytt liv
Villa Foresta har öppnat upp igen med ett nytt designkoncept. En destination med hotellrum, mötesrum, barer och restaurang.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – augusti 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en analys om besöksnäringen baserad på data. Augusti hade hög hotellbeläggning tack vare event.
-
Ugly Lawns och Werket vann Placebrander of the Year 2024
Region Gotland och Castellum är årets vinnare av det prestigefyllda priset Placebrander of the Year. Det stod klart den 5 september.
-
Tio nya deluxerum på Krägga Herrgård – Strandpaviljongen har öppnat
Den 13 augusti öppnade Strandpaviljongen på Krägga Herrgård. En ny byggnad bara en tåspets från vattenbrynet.
-
Sunlight Hotel, Conference & Spa välkomnar Jenny Dingertz som ny VD
Sunlight Hotel, Conference & Spa i Nyköping är glada att meddela att Jenny Dingertz tillträder som ny VD för anläggningen.
-
Skapar i krigets skugga – ukrainsk konstnärsgrupp till Island of Light
Den ukrainska konstnärsgruppen Kurbas Pro deltar med ”Animalia” vid ljuskonstfestivalen Island of Light på Smögen i september.
-
Countryside Hotels – många par jämför sig med andra på semestern
Undersökningsdata från Countryside Hotels visar att många svenska par jämför sig med andra par på semestern.
-
Pionjärer inom naturnära boende är årets mångfaldspristagare
Årets mottagare av Naturturismföretagens Mångfalds- och samverkanspris är Ulrika Krynitz och Håkan Strotz som driver Urnatur.
-
Stockholm – samverkan och infrastruktur är nyckeln till konsertlycka
En ny rapport från Stockholm Business Region presenterad med Taylor Swifts konserter som fallstudie belyser evenemangens betydelse för staden.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Arlanda i fokus när Stockholmsregionens näringslivsråd möts
När Stockholmsregionens näringslivsråd sammanträdde för tredje gången i 3Huset stod infrastruktu...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 35 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Flyg, Tåg, Evenemang, Hållbar...
-
Resemässan – En ny del av Seniormässan Stockholm 2024
De tre första dagarna i oktober öppnar Resemässan sina dörrar på Stockholmsmässan som en ny del av Seniormässan S...
-
Brändön Lodge använder lokalsamhällets kraft och stärker platsen
Två pensionerade barnmorskor som städerskor? ”Självklart” tänkte Göran Widén när han fick frågan. Brändön...
-
-
Gästbloggare
-