-
Nytt projekt satsar på turismen kring Vänern
Nu står det klart att projektet ”Lake Vänern Grand Tour” blir verklighet.
Projektet har till syfte att skapa ett system av internationell standard som ökar ökar tillgängligheten till Vänern och underlätta för alla att uppleva sjön på ett hållbart, enkelt och trevligt sätt.
Målet med projektet är att göra en nationell satsning på att utveckla naturturismen på landsbygden i området.
Ett system av noder, så kallade Vänern-entréer ska utvecklas. Där kommer kommersiell service och lokal infrastruktur för besöksnäringen att samlas.
I arbetet kommer man att skapa leder av olika slag, både till sjöss och på land. I anslutning till dessa leder är tanken att man ska utveckla olika typer av tjänster.
Projektet har klart med finansieringen och har en budget på 4 miljoner kronor. Projektet finansieras av Jordbruksverket, Region Värmland, Västra Götalandsregionen och kommunerna kring Vänern.
Lake Vänern Grand Tours kommer att drivas av Vänersamarbetet, läs om det nedan. Madeleine Norum kommer att arbeta som projektledare på halvtid. Madeleine har en lång erfarenhet av projektledning och värdefulla kunskaper kring besöksnäring och särskilt naturturism och friluftsliv.
Pilotprojekt över administrativa gränser
Projektet Lake Vänern Grand Tour är ett pilotprojekt som är ett samarbete över administrativa gränser och över olika sektorsgränser inom besöksnäringen. Alla med samma mål – att utveckla Vänern som destination.
Laila Gibson”- Det här är en fantastisk möjlighet att utveckla Vänern som både besöksdestination och som fin livsmiljö för invånarna. Vi kan nu starta ett långsiktigt, konkret arbete med att koppla samman de många fina besöksmål och aktiviteter som finns kring Vänern och ge ännu fler möjligheter till friluftsliv”, säger Laila Gibson, verksamhetssamordnare för Vänersamarbetet.
Målgrupperna som man vill locka
I projektet kommer man att utveckla lösningar för att locka såväl svenska som internationella besökare. Andra målgrupper som man vill locka är invånare och personer som åker till området kring sjön för att besöka släkt och vänner.
Så ska man arbeta med projektet
I projektet kommer man att koppla samman lokala insatser och identifiera områden där infrastruktur saknas. I de områdena ska man försöka koppla ihop sig med delar av mellersta Sverige och in i Norge så att man bildar ett större stråk runt Vänern.
Utifrån området vill man sedan koppla ihop lokala besöksmål och därmed gynna entreprenörerna på landsbygden kring sjön. Dessa entreprenörer kan till exempel erbjuda måltidsupplevelser, köp av närproducerade varor, övernattning, uthyrning av cyklar, kajaker osv.
Projektet kommer att pågå 2018-2020.
Om Vänersamarbetet
Vänersamarbetet är en ekonomisk förening som bildades hösten 2015. Dess medlemmar är de 13 kommunerna runt Vänern. Kommunerna som engagerar sig är Grums, Hammarö, Karlstad, Kristinehamn, Säffle, Grästorp, Gullspång, Götene, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Vänersborg och Åmål. Föreningen stöds även av Region Värmland och Västra Götalandsregionen.
Vill du veta projekt som pågår?
Källa: Vänersamarbetet
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Vänersamarbetet
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november 2024 bjöd Destination Jönköping in lokala mötes- och evenemangsambassadörer till...
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
-
Gästbloggare
-