-
Satsning för högre kompetens och status i naturturism
Naturturismföretagen kraftsamlar för hållbar naturturism i Sverige. I arbetet tillsammans med andra aktörer finns en samsyn kring att det krävs utbildningsinsatser för att höja statusen i branschen och för att stärka den svenska besöksnäringens konkurrenskraft.
”Genom vårt arbete får vi tydliga indikationer på att kompetensen behöver höjas på alla nivåer för en professionalisering av branschen.” Säger Margareta Grape, Naturturismföretagen, projektledare för Nationellt nav för hållbar turism.
Främst två områden där utbildningsinsatser behövs
I kraftsamlingen har det kommit fram främst två områden där utbildningsinsatser behövs. Utan insikt i företagande blir en nyutbildad inom naturturism inte anställningsbar. Samt att lärarna behöver utbildas så att de kan ge eleverna relevant kompetens till verktygslådan i sitt framtida yrke inom naturturism.
”Vi arbetar tajt tillsammans med naturturismföretagare, regioner, destinationer samt utbildningsaktörer och tittar på behov av åtgärder och stöd. Ur ett brett perspektiv ska vi möta kompetensbehoven genom att ta fram kompetensmoduler för olika utbildningsnivåer.” Säger Margareta Grape.
Mer kunskap i entreprenörskap
”I den här branschen är företagen små, de har inga eller några få anställda. Många av företagen har heller inte råd att anställa utan samarbetar i stället med andra företagare. Det innebär att en person som är utbildad inom naturturism måste ha goda kunskaper i att vara företagare. Annars blir det svårt att komma in i yrkeslivet trots en relevant utbildning.” Säger Margareta Grape.
Det handlar exempelvis om kunskaper i målgruppsarbete, paketering, marknadsföring, kunskaper i paketreselagen, vad som gäller för att bedriva verksamhet på annans mark, säkerhetsanalys och prissättning.
”I våra kontakter med utbildningsaktörer så ser vi att naturturismutbildningar via naturbruksgymnasium eller på folkhögskolor behöver kompletteras med praktiska kopplingar mellan att vara företagare, att kunna sin produkt och möta gästen. En anställd inom naturturism ska förstå företagande lika bra som arter i naturen och kunna bemöta sina gäster professionellt.” Säger Margareta Grape.
Källa: Naturturismföretagen (På bild: Margareta Grape).Många saknar praktisk erfarenhet
Naturturismföretagen har vid träffar med utbildningsaktörer bland annat tittat närmare på läroplanen och konstaterar att det är bra grund att bygga vidare på. Men det har också blivit tydligt att lärarkåren saknar viktig kunskap. Många saknar praktisk erfarenhet.
”Det är relativt lätt att översätta en läroplan och dess moduler till elevundervisning men lärarna behöver känna, veta och ha provat på själva för att omsätta det så att eleverna i högre grad rustas för verkligheten.” Säger Camilla Jönsson, som förutom tillförordnad generalsekreterare och verksamhetsansvarig för Naturturismföretagen också driver företag inom naturturism.
Utbildarna behöver utbildas
”Som yrkesverksam inom naturturism är det landskapet med dess historia som är produkten. Du ska också vara förberedd på diverse händelser och att kunna improvisera vid dåligt väder. Du ska använda och bjuda på lokal mat, du ska kunna sätta gästerna i rätt kajak eller på rätt häst utifrån sin erfarenhetsnivå. Eftersom en naturguide ofta arbetar på olika platser i olika slags natur behöver de också kunna olika naturtyper.” Säger Camilla Jönsson.
Kompetenshöjande insatser där utbildningsanordnaren och läraren är grunden kommer i förlängningen också att höja statusen på yrkena.
”En kompetenshöjning blir win-win för många. För individen, för företagen, för landsbygden och lokala samhällen, för naturen och för besöksnäringen i Sverige.” Säger Camilla Jönsson.
Källa: Naturturismföretagen (På bild: Camilla Jönsson).Fakta: Kompetens- en del av kraftsamlingen för hållbar naturturism
En del i Naturturismföretagens kraftsamling för hållbar naturturism är utvecklingsprojektet ”Nationellt nav för hållbar turism”. I arbetet med att vara ett samordnande nav är kompetensförmedling och kompetensuppbyggnad en viktig del. Kompetensmodulerna som arbetas fram, i samarbete med företagare och utbildningsaktörer, är till gagn för företagen, offentliga aktörer som exempelvis utbildare, regioner och destinationer, myndigheter och verk.
Höjd kompetens höjer också statusen på yrkena, det ger i sin tur ökad hållbarhet i svensk besöksnäring och en starkare naturturismbransch.
Arbetet är möjligt tack vare stöd och finansiering från:
- Text: Ulrica Dahlqvist
- Foto: Roland Magnusson
-
Jacy’z utmanar Göteborgs nöjesscen: Premiär för egen dinner show
Jacy'z Hotel & Resort i Göteborg producerar i höst en helt egen dinner show med internationella ambitioner - ”Symphony of Illusion”.
-
Naturturismföretagen – långsiktiga effekter av svinpest redan en verklighet
Naturturismföretagen larmar om att svinpesten redan skapar långsiktiga effekter för naturturismföretag och besöksnäringen.
-
SPRIT-undersökningen visar hur beroende en destination är av turism
SPRIT-undersökningen av Jämtland Härjedalen analyserar företagens utveckling inom en destination och deras koppling till besöksnäringen.
-
Så kan du kommunicera hållbarhet – Konkreta tips för turismföretagare
Genom att kommunicera hållbarhet på ett smart sätt kan du locka fler gäster att välja din verksamhet - gäster som gärna spenderar lite extra för att de vill bidra till en god sak. Marcus Eldh tipsar
-
STF – Kebnekaiseprotokollet signerat på klimattoppmöte
Den 12 september signerades Kebnekaiseprotokollet av åtta stora friluftsorganisationer under STF:s Klimattoppmöte Kebnekaise.
-
Tävlingen Placebrander of the Year 2024 drar igång
Placebrander of the Year premierar insatser inom platsutveckling och platsmarknadsföring. Nu kan du tävla med ditt bidrag.
-
Regeringens budgetförslag för 2024 och kommentarer
Regeringen har presenterat sitt budgetförslag för 2024. Visit Sweden, Visita och Svensk Turism kommenterar på besöksnäringsaspekten.
-
Biluthyrningsföretaget Hertz når rekordomsättning sommaren 2023
Sommaren har varit framgångsrik för Hertz. De noterar en omsättning på 430 miljoner kronor. En ökning med 18% i jämförelse med 2019.
-
Förstudie: Kulturturism är en stor potential för Sverige
Visit Sweden har tillsammans med Tillväxtverket genomfört en förstudie kring utvecklingspotentialen för kulturturism i Sverige.
-
En ny besöksnäringsstrategi ska vägleda Värmland
Nu presenterar Visit Värmland sin besöksnäringsstrategi 2023-2030. Den kommer att vägleda mot en mer attraktiv och hållbar region.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Ny SAS direktlinje Köpenhamn – Åre Östersund Airport
Under vintern kommer det att finnas en ny direktlinje för skidintresserade danskar med SAS mella...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 37 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Mest är det under Konstateranden, Beslut och rapporter samt...
-
En ny besöksnäringsstrategi ska vägleda Värmland
Efter över ett års arbete är Visit Värmland stolta över att presentera Värmlands besöksnäringsstrategi 2023-2030....
-
Järvsö Sustainable Tourism Summit 2023 – En rapport i två delar – Del 2
Del 2 – Vi fortsätter där vi slutade, förmiddagen på konferensens andra dag på Stenegård Nordiskt samarbete...
-
-
Gästbloggare
-