-
Satsning för högre kompetens och status i naturturism
Naturturismföretagen kraftsamlar för hållbar naturturism i Sverige. I arbetet tillsammans med andra aktörer finns en samsyn kring att det krävs utbildningsinsatser för att höja statusen i branschen och för att stärka den svenska besöksnäringens konkurrenskraft.
”Genom vårt arbete får vi tydliga indikationer på att kompetensen behöver höjas på alla nivåer för en professionalisering av branschen.” Säger Margareta Grape, Naturturismföretagen, projektledare för Nationellt nav för hållbar turism.
Främst två områden där utbildningsinsatser behövs
I kraftsamlingen har det kommit fram främst två områden där utbildningsinsatser behövs. Utan insikt i företagande blir en nyutbildad inom naturturism inte anställningsbar. Samt att lärarna behöver utbildas så att de kan ge eleverna relevant kompetens till verktygslådan i sitt framtida yrke inom naturturism.
”Vi arbetar tajt tillsammans med naturturismföretagare, regioner, destinationer samt utbildningsaktörer och tittar på behov av åtgärder och stöd. Ur ett brett perspektiv ska vi möta kompetensbehoven genom att ta fram kompetensmoduler för olika utbildningsnivåer.” Säger Margareta Grape.
Mer kunskap i entreprenörskap
”I den här branschen är företagen små, de har inga eller några få anställda. Många av företagen har heller inte råd att anställa utan samarbetar i stället med andra företagare. Det innebär att en person som är utbildad inom naturturism måste ha goda kunskaper i att vara företagare. Annars blir det svårt att komma in i yrkeslivet trots en relevant utbildning.” Säger Margareta Grape.
Det handlar exempelvis om kunskaper i målgruppsarbete, paketering, marknadsföring, kunskaper i paketreselagen, vad som gäller för att bedriva verksamhet på annans mark, säkerhetsanalys och prissättning.
”I våra kontakter med utbildningsaktörer så ser vi att naturturismutbildningar via naturbruksgymnasium eller på folkhögskolor behöver kompletteras med praktiska kopplingar mellan att vara företagare, att kunna sin produkt och möta gästen. En anställd inom naturturism ska förstå företagande lika bra som arter i naturen och kunna bemöta sina gäster professionellt.” Säger Margareta Grape.
Källa: Naturturismföretagen (På bild: Margareta Grape).Många saknar praktisk erfarenhet
Naturturismföretagen har vid träffar med utbildningsaktörer bland annat tittat närmare på läroplanen och konstaterar att det är bra grund att bygga vidare på. Men det har också blivit tydligt att lärarkåren saknar viktig kunskap. Många saknar praktisk erfarenhet.
”Det är relativt lätt att översätta en läroplan och dess moduler till elevundervisning men lärarna behöver känna, veta och ha provat på själva för att omsätta det så att eleverna i högre grad rustas för verkligheten.” Säger Camilla Jönsson, som förutom tillförordnad generalsekreterare och verksamhetsansvarig för Naturturismföretagen också driver företag inom naturturism.
Utbildarna behöver utbildas
”Som yrkesverksam inom naturturism är det landskapet med dess historia som är produkten. Du ska också vara förberedd på diverse händelser och att kunna improvisera vid dåligt väder. Du ska använda och bjuda på lokal mat, du ska kunna sätta gästerna i rätt kajak eller på rätt häst utifrån sin erfarenhetsnivå. Eftersom en naturguide ofta arbetar på olika platser i olika slags natur behöver de också kunna olika naturtyper.” Säger Camilla Jönsson.
Kompetenshöjande insatser där utbildningsanordnaren och läraren är grunden kommer i förlängningen också att höja statusen på yrkena.
”En kompetenshöjning blir win-win för många. För individen, för företagen, för landsbygden och lokala samhällen, för naturen och för besöksnäringen i Sverige.” Säger Camilla Jönsson.
Källa: Naturturismföretagen (På bild: Camilla Jönsson).Fakta: Kompetens- en del av kraftsamlingen för hållbar naturturism
En del i Naturturismföretagens kraftsamling för hållbar naturturism är utvecklingsprojektet ”Nationellt nav för hållbar turism”. I arbetet med att vara ett samordnande nav är kompetensförmedling och kompetensuppbyggnad en viktig del. Kompetensmodulerna som arbetas fram, i samarbete med företagare och utbildningsaktörer, är till gagn för företagen, offentliga aktörer som exempelvis utbildare, regioner och destinationer, myndigheter och verk.
Höjd kompetens höjer också statusen på yrkena, det ger i sin tur ökad hållbarhet i svensk besöksnäring och en starkare naturturismbransch.
Arbetet är möjligt tack vare stöd och finansiering från:
- Text: Ulrica Dahlqvist
- Foto: Roland Magnusson
-
Kolmården inleder säsongen med stort påskfirande
Den 1 april slår Kolmården upp sina portar och inleder säsongen med ett storslaget påskfirande med Bamse och hans vänner.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 1-7 mars 2023
Mest om Destination, Boende och Personal-/kompetensförsörjning
-
Inflationsvänlig semester trendar – svenskarna väljer att campa
Svenskarna väljer camping på sin semester. First Camp listar fem bra tips till den som vill campa inflationsvänligt i sommar.
-
Tillväxtverket – 13 platser visar vägen för hållbar platsutveckling
Hur arbetar man med hållbar platsutveckling? Nu finns det lärande exempel från Tillväxtverket på platser som kommit långt i sitt arbete.
-
Nyrenoverade Hotel Montagne blir del av Countryside Hotels
Hotel Montagne utanför Örebro blir en del av Countryside Hotels. Hotellet har renoverats och slår upp portarna officiellt i maj.
-
Propellerframsteg öppnar för tyst och energieffektivt elflyg
Elflyg med propellrar tampas med ett dilemma: ju mer energieffektivt, desto mer buller. Nu har forskare hittat en lösning på problemet.
-
Avis stärker sitt erbjudande med nationell utrullning av en ny elbilslösning
Nu stärker hyrbilsföretaget Avis sitt hållbarhetserbjudande genom att expandera sin innovativa lösning för elbilar i hela Sverige.
-
Ett rekordår för besöksnäringen i Skellefteå 2022
Enligt siffror från SCB passerade antalet kommersiella gästnätter i Skellefteå 500 000. Det tidigare rekordet på 396 000 var från 2019.
-
Utmanare från 1920-talet ställs ut på Sven-Harrys konstmuseum
Utställningen Konst + Maskin – Utmanarna under 1920-talet på Sven-Harrys konstmuseum handlar om en turbulent tid med framtidstro.
-
Halvering av barns fysiska aktivitet på vintern, bättre siffror där det finns skidanläggningar
Rapporter visar att skidanläggningar främjar invånarnas fysiska hälsa. En kommun vinner på att ha exempelvis en hemmabacke.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Världens första Fåret Shaun-övernattningar lanseras i Skånes Djurpark
Världens första övernattningskoncept med Fåret Shaun invigs i Skånes Djurpark i juni. En helt uni...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 24-28 februari 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring förrförra veckan, men också lite aktuellare inslag däremella...
-
ESS Group gör Anna-Carin, Michael och Fredrik till nya partners
Resort-, hotell- och upplevelsefamiljen ESS fortsätter sin tillväxtsresa och gör inte mer än tre medarbetare till...
-
Svenska Turistbussföretagen anmäler kommunalt bussbolag
Var går gränsen för vad ett kommunalt bolag kan göra? Får de köpa turistbussar och köra beställningstrafik? Hur b...
-
-
Gästbloggare
-