-
Skapa ett platsvarumärke med hjälp av ambassadörer: Lärdomar från Jämtland Härjedalen
Ni som läser Turismnytt vet att ett starkt platsvarumärke inte byggs i en handvändning, det kräver tålamod och stort engagemang. Att nyttja den lokala kraften via ambassadörer kan skapa stora värden och bidra till att bygga platsen inifrån och ut. Jag är övertygad om att många destinationer och platser skulle ha mycket att vinna på att arbeta med ambassadörskap.
Vi på Fjällbyrån, fick tillsammans med grymma gänget på Gomorron Östersund, under 2023 möjlighet att skapa ett ambassadörsnätverk i Jämtland Härjedalen på uppdrag av regionen.
Under arbetet med att skapa ett ambassadörsnätverk i Jämtland Härjedalen fick vi med oss många lärdomar om hur lokala ambassadörer kan spela en nyckelroll för platsutveckling. Att ha en plan för arbetet är inte fel men anpassningsbarhet till ambassadörernas behov och önskemål visade sig vara ännu viktigare. Här är några inspirerande tips och insikter som kan hjälpa dig att använda lokala ambassadörer för utvecklig av er plats.
Identifiera ambassadörer
Vi trodde först att vi skulle kunna handplocka de individer som var bäst lämpade att representera länet, så fel vi hade! För vem var vi att avgöra vem som skulle vara ambassadör eller ej? Ambassadör är något man vill vara om man själv är stolt över sin plats och vill att den ska utvecklas, då är man en ambassadör. Vi ändrade därför strategi och lät alla som ville vara med.
Vi skapade en rekryteringskampanj som gick ut brett i länet där alla som vill vara involverade fick anmäla sig. Idéen att gå brett fick vi tack vare inspiration från andra platser som framgångsrikt byggt ambassadörsnätverk, exempelvis Jönköping och Kramfors kommun (Tack till bland annat Jerry Engström och Helena Nordström för kloka inspel). Också tack till lokala ambassadörer som vi tidigt bjöd in till workshop för att få fler perspektiv.
Gemensamma nämnare
Även om ambassadörer kan komma i alla former tycker vi oss se några gemensamma nämnare:
♦ De älskar sin plats.
♦ Vill att platsen utvecklas (på ett eller annat sätt).
♦ Stoltserar gärna och vill belysa det bästa med livet på platsen.
♦ Talar gott om platsen i olika sammanhang och sprider sin goda bild av platsen hen älskar. Behöver inte nödvändigtvis vara brett i sociala medier, kan lika väl vara bland vänner runt middagsbordet.Skapa en gemenskap bland ambassadörerna
Vi upplever att det var viktigt att skapa ett sammanhang där ambassadörerna blev en del av något större och kunde lära känna varandra. Gemenskapen blev också ett starkt nätverk för erfarenhetsutbyte. Här är några sätt vi arbetade på för att uppnå detta.♦ Regelbundna träffar och workshops: Arrangera möten där ambassadörerna kan dela idéer och erfarenheter.
♦ Utbildning och utveckling: Erbjud utbildningsprogram som hjälper ambassadörerna att förbättra sina färdigheter inom exempelvis kommunikation och marknadsföring. Vi skapade en digital ambassadörsutbildning som du kan hitta här.
♦ Naturliga kommunikationsvägar: Vi skapade digitala forum där ambassadörerna kan kommunicera direkt med varandra och tillsammans peppa och dela erfarenheter. Det blev också en lyckad kanal för oss att nå ut med inbjudningar mm.
Utnyttja digitala kanaler och sociala medier
Lokala ambassadörer kan använda digitala plattformar för att sprida platsens varumärke till en bredare publik. Om vi som arrangörer eller regionen själva skulle gå ut med marknadsföring når vi bara en begränsad skara men om vi lyckas inspirera hundratals invånare och besökare att sprida en härlig bild av länet så når vi många fler.
Inom marknadsföring talar man idag ofta om autenticitet, och kan det bli mer autentiskt än när riktiga människor av kött och blod berättar om sina smultronställen på platsen de älskar?
♦ Personliga berättelser/storytelling: Uppmuntra ambassadörerna att dela sina personliga berättelser och erfarenheter om platsen genom blogginlägg, videor och sociala medier. Regionen har även efter vårt projekt samlat in innehåll till kampanjer via ambassadörsnätverket.
♦ Hashtags och kampanjer: Skapa specifika hashtags och kampanjer som ambassadörerna kan använda för att nå ut till fler människor. Det är något vi inte arbetade så aktivt med. Men jag tror att man skulle vinna mycket på att samla allt användargenererat innehåll på en plats.
Skapa meningsfulla upplevelser
För att inspirera och attrahera ambassadörer skapade vi ett flertal upplevelser och event runtomkring i länet. Vi bjöd in föreläsare, gäster och bjöd på mat eller aktiviteter.
♦ Unika evenemang: Organisera evenemang som kan skapa lokal stolthet och öppna upp ögonen för ambassadörerna.
♦ Lokala företag och platser: Främja lokala företag och föreningar genom att inkludera dem i skapandet av eventen.
♦ Erbjudanden till ambassadörer: Arbeta med lokala företag och event för att skapa mervärden för era ambassadörer och eventen, det blir en klassisk win-win.
Mät och utvärdera
För att säkerställa att ambassadörsnätverket bidrar till platsutvecklingen samtidigt som ni säkerställer att nätverket skapar värde för ambassadörerna är det viktigt att mäta och utvärdera era insatser.
♦ Feedback och undersökningar: Samla in feedback från ambassadörerna vid olika träffar och aktiviteter.
♦ Analysera data: Följ upp och mät engagemang i sociala medier, trafik till hemsida och inte minst antalet anmälda till nätverket.
♦ Justera strategin: Baserat på insamlad data, justera och förbättra strategier och aktiviteter så att ni ständigt utvecklas och blir bättre.
Genom att följa dessa tips kan ni skapa ett ambassadörsnätverk på er plats som kan bidra till att utveckla och förstärka platsens varumärke. Ambassadörerna är inte bara förespråkare utan även aktiva deltagare som bygger platsen tillsammans.
Till sist vill jag tacka alla coola, härliga och engagerade ambassadörer som valt att anmäla sig till ambassadörsnätverket. Och även regionen som lät processen ha sin gång och visade förtroende för oss som utförare.
Läs mer om Jämtland Härjedalens Ambassadörsnätverk här.
Har ni frågor om ambassadörskap eller platsutveckling?
Hör av dig vettja så snackar vi mer!
Här kan du läsa Marcus Ståhl andra blogginlägg på Turismnytt.
- Text: Marcus Ståhl
- Foto: Marcus Ståhl
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 12 -25
Veckans nyheter om svensk besöksnäring, denna vecka mest under Destination, Boende och Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Destination Östersund nominerade till pris för Bästa Värdskap 2024
Destination Östersund är nominerade till Visitas pris för Bästa Värdskap 2024. Totalt är det tolv som tävlar om utmärkelsen.
-
Allt för Sjön 2025 – en inspirerande mässa med sikte på framtiden
Den 88:e upplagen av båtmässan Allt för Sjön har nyligen avslutats. Tusentals besökare samlades för att fira sjölivets glädje.
-
Turismpris får nytt namn – Arctic Sweden Tourism Award öppet för nomineringar
Swedish Lapland Visitors Boards eget turismpris har fått nytt namn. Det heter nu Arctic Sweden Tourism Award, och nomineringen står öppen.
-
Liseberg kommenterar Statens Haverikommissions rapport om branden på Oceana
Statens Haverikommission har avslutat utredningen av branden på Oceana 2024 och har presenterat sin slutrapport. Liseberg kommenterar den.
-
Efter rekordåret – Finnlines utökar upplevelsen ombord
Finnlines fartyg satte nytt passagerarrekord i 2024. Nu lanserar de nya kulinariska upplevelser och ett utökat underhållningsutbud.
-
SkiStar ansluter sig till Nästa generation Sverige
SkiStar är stolta över att delta i det ideella initiativet Nästa generation Sverige genom att erbjuda SAO-jobb till ungdomar.
-
Pandox förvärvar nybyggda Elite Hotel Frost i Kiruna
Pandox AB har tecknat ett avtal om förvärv av nybyggda Elite Hotel Frost i centrala Kiruna. Hotellet beräknas öppna i juni 2025.
-
Ny restaurang på Garveriet – matupplevelser i hjärtat av Floda
Garveriet i Lerum får nytt liv när en ny restaurang öppnar sina dörrar i sommar. Bakom satsningen står ett team med rötter i Floda.
-
Countryside Hotels – Nynäs Havsbad erbjuder Stockholmsupplevelser
Countryside Hotels stärker nu sitt utbud i Stockholmsområdet med Nynäs Havsbad, som blir en del av organisationen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Taktikon – prispsykologi och hur det påverkar kundbeteenden
Prissättning handlar inte bara om siffror, det handlar om perception, känslor och beteende. Detta blogginlägg frå...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 11 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination och Stöd/Insatser/Utm...
-
SkiStar vinner Business Model Awards – Årets Affärsmodell
SkiStar har tilldelats det prestigefyllda priset Business Model Awards 2025 i kategorin Årets Af...
-
Camilla Freedeke, tillträdande VD för Destination Kalmar AB
Camilla Freedeke, idag chef för socialförvaltningen Kalmar kommun, blir från och med den 1 maj ny VD för Destinat...
-
-
Gästbloggare
-