-
Transportföretagen välkomnar Toulouse flygdeklaration om hållbart flyg
Transportföretagen ser positivt på den deklaration om hållbart flyg som nu skrivits på av bland andra Sverige.
Deklaration som på engelska heter ”Declaration on future sustainability and decarbonisation of aviation” lades fram vid ett högnivåmöte med EU:s transportministrar om hållbart flyg som arrangerades 3–4 februari i Toulouse av det franska ordförandeskapet i EU.
Skrevs på av samtliga 27 EU medlemsstater
Deklarationen utgör plattformen för arbetet inom EU att uppnå koldioxidneutral luftfart till 2050. Den skrevs på av samtliga 27 EU medlemsstater, flera andra länder samt ett stort antal flygaktörer.
Deklarationen lyfter fram både flygets viktiga roll och behovet av att minska flygets klimatpåverkan i linje med Parisavtalets temperaturmål.
Viktigt att omställningsarbetet bedrivs tillsammans
För Sveriges del är det den andra flygdeklarationen om satsningar på hållbart flyg som skrivits på under de senaste månaderna. I november 2021 skrev Sverige och ett stort antal länder bland andra USA och Japan på den COP26 Flygdeklaration som bildar en internationell allians för hållbart flyg.
Då liksom nu tar Sverige tillsammans med ett stort antal andra stater på sig ansvaret att aktivt arbeta för utvecklingen av hållbart flyg. Samt ett stort fokus på internationell reglering av flygets klimatpåverkan.
“Det är viktiga steg som nu tas av EU:s medlemsländer och flygindustrin för att visa vägen till ett hållbarare flyg.” Säger Marcus Dahlsten, VD för Transportföretagen. “Sverige har redan mycket högt ställda klimatmål för flyget. Men det är helt väsentligt att omställningsarbetet bedrivs tillsammans med andra stater och inom EU för att vi ska hålla jämna steg och för att effekten av ansträngningarna ska bli större. Det är viktigt att vi hanterar flygets klimatpåverkan tillsammans med andra stater. Istället för att ensidigt lägga på nationella pålagor eller begränsningar.”
Visar en enighet gällande flygets stora betydelse
I Toulousedeklarationen står man enade kring målet om nettonollutsläpp för flyget till 2050. Samt bekräftar vikten av en holistisk vision för hållbar utveckling som tar full hänsyn till både omställningens miljömässiga, ekonomiska och sociala dimensioner. Deklarationen bekräftar dessutom flygets viktiga roll för att säkerställa och förbättra regional och global multimodal tillgänglighet. Samt som en drivkraft för socioekonomisk utveckling och sammanhållning.
”Toulousedeklarationen är ännu ett viktigt steg på resan mot hållbarare flyg samtidigt som den visar den stora enighet som faktiskt finns både vad gäller flygets betydelse och att vi måste samarbeta internationellt för att uppnå våra mål.” Kommenterar Fredrik Kämpfe, Branschchef, Transportföretagen – Flyg. “Den globala flygindustrin enades vid IATAs årsmöte i Boston i oktober 2021 om målet nettonoll koldioxidutsläpp senast 2050. Vi ser nu att länder förenas i branschens målbild. Det är mycket glädjande att vi nu alla tittar åt samma håll.”
Sverige har alla möjligheter att leverera hållbart flyg
Toulousedeklarationen pekar även framåt mot höstens ICAO (den internationella civila luftfartsorganisationen) generalförsamling. Där ett av de viktigaste besluten som förväntas handlar om ett ambitiöst långsiktigt klimatmål för internationell luftfart om netto noll koldioxidutsläpp 2050.
“Jag måste säga att Sverige har alla möjligheter att leverera hållbart flyg till resten av världen, om vi vill. Vi har en av världens mest välrenommerade flygindustrier här hemma, råvaror för hållbara flygbränslen och påbörjade initiativ för produktion, och vårt medlemsföretag Heart Aerospace som ligger mycket långt framme för att bygga världens första större elflygplan för kommersiell trafik som ska vara i trafik redan 2026. Med allt detta ska vi självklart arbeta tillsammans med andra länder. För att både förbättra tillgängligheten och nå våra gemensamma klimatmål. Samtidigt som vi kan exportera vår teknik och vårt kunnande.” Säger Fredrik Kämpfe.
Genom Fossilfritt Sverige har omställningen redan börjat
Flygbranschen i Sverige har inom initiativet Fossilfritt Sverige redan 2018 tagit fram en färdplan för ett konkurrenskraftigt fossilfritt flyg. Det innebär att branschen redan har enats om hur omställningen konkret kan genomföras för flyget.
Färdplansmålet är att inrikesflyget ska vara fossilfritt 2030 (dvs. koldioxidutsläpp från flygtrafiken motsvarande inrikesflyget ska vara eliminerade). Samt att både in- och utrikesflyg ska vara fossilfritt 2045 (dvs. allt flyg som startar vid svenska flygplatser ska vara fossilfritt och därmed inte tankas med fossila bränslen).
Läs mer om Toulousedeklarationen här.
- Text: Transportföretagen
- Foto: Transportföretagen
-
Maryhill Estate – ny internationell destination och hotellupplevelse
Den 18 november öppnade Maryhill Estate efter flera års renovering. Det består av två unika delar – Hill House och Sugar Club.
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november uppmärksammade Destination Jönköping lokala ambassadörer som under året gjort insatser för att stärka destinationen.
-
Nio finalister i 2024 års upplaga av Circular Gastronomy Challenge
Efter en mängd inspirerande och hållbara idéer har juryn vaskat fram nio finalister till Circular Gastronomy Challenge 2024.
-
PRAO: En möjlig väg till inkludering och mångfald i högstadieåldern
Hotellbranschen har länge varit en arbetsmotor för unga. Hotellet Haymarket by Scandic i Stockholm erbjuder ett eget PRAO-program.
-
Vildmarkskällan – nyrenoverat spa med infinitypool på Vildmarkshotellet
Inför sitt 60-årsjubileum tar Kolmården nästa steg med lanseringen av Vildmarkskällan – ett spa på Vildmarkshotellet med infinitypool.
-
Idre Fjäll och Idre Sameby i ett unikt samarbete
Idre Fjäll och Idre Sameby inleder ett unikt och långsiktigt samarbete för att stärka destinationen och den samiska kulturen.
-
Vinteranläggningarnas nyheter 2024 – Branäsgruppen
Sveriges fjällanläggningar förbereder sig inför en vinter med nyheter. Här ser ni vad Branäsgruppen planerar för Branäs och Kungsberget.
-
Sveriges Bussföretag – hur påverkas besöksnäringen av miljözoner?
Stockholm kommer att införa miljözon klass 3 från nyår. Dock saknas analys av hur bussturist- och beställningstrafiken påverkas.
-
Historiska smaker och event på The Viking Museum och Restaurang Eld
The Viking Museum restaurang Eld nyöppnade 2023. Det finns möjlighet att boka den och museet erbjuder även guidade turer samt aktiviteter.
-
Mews förvärvar Atomize – fortsätter bana väg för hotell att maximera intäkter
Mews, den ledande SaaS-aktören inom hospitality tech tillkännagav den 21 november förvärvet av Atomize, ett molnbaserat RMS.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Programmet BESÖK utbildar turistentreprenörer i Bohuslän
Denna vecka når vi en milstolpe i det framgångsrika utbildningsprogrammet BESÖK, när tredje kull...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 47 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest i kategorierna Destination, Evenemang s...
-
Idredagen samlade näringsliv och offentlig sektor
Norra Dalarna kommer att växa rejält som destination de närmaste åren och för att kunna göra det möjligt ...
-
Kenneth Gustavsson utses till ny vd för Gotland Alandia Cruises
Kenneth Gustavsson blir ny vd för Gotland Alandia Cruises som driver kryssningsfartyget Birka Gotland. Fa...
-
-
Gästbloggare
-