-
Turisminnovationer i krisens spår – ett inspel från forskarvärlden
Veckorna går och vi börjar vänja oss vid att ingenting är som förr i coronakrisens spår. Vill vi, kan vi varje dag läsa om ökande antal konkurser och ekonomiska stödåtgärder medan vi har sett sjunkande siffror i antal resenärer. Samtidigt som besöksnäringen bidrar till 3% av BNP i Sverige var branschens andel av konkurser 13% under april månad. Antalet konkurser ökade med 159% för hotell- och restaurangbranschen jämfört med april 2019 (www.uc.se ). Så ser den bistra sanningen ut.
Men vill och orkar vi läsa om den dalande utvecklingen varje dag? Hjälper det oss att utveckla den egna verksamheten när vi om och om igen hör att utvecklingen går åt fel håll? Snarare är det dags att iaktta utvecklingen ur olika forskningsperspektiv. Robert Pettersson är en av dem som tagit sig an detta, bland annat på Turismnytt. Olika forskningsperspektiv kan bidra till hur vi kommer ur krisen och vad som kan göras därefter. Till exempel kan det vara till hjälp att observera utvecklingen ur ett perspektiv som stavas innovation.
Hållbar utveckling i återgången efter krisen
Många av oss lär komma ihåg den ekonomiska krisen 2008 då det internationella resandet minskade världen över. De mest högljudda rösterna på den tiden krävde en snabb återgång till volymerna från före krisen. Det är i sig inget fel med den ståndpunkten, men fokus låg nästan enbart på kvantitet. Man pratade mindre högljutt om möjligheten att genom krisen arbeta med ett antal frågor som redan då stod på tapeten: hållbarhet och digitalisering, för att nämna två exempel. Det är inte ofta forskningen är enig om något. Men att kriser erbjuder en chans till utveckling, förbättring och innovation är i princip alla överens om. Forskningen är också tydlig med att kriser möjliggör för branschen att göra nödvändiga omställningar, exempelvis mot en hållbar utveckling med hjälp av starka och tydliga innovationer.
Innovationsforskningen som undersöker besöksnäringens utveckling utgår från platsens betydelse. Därtill handlar mycket om tjänster och värdeskapande kopplat till mobilitet, destinationsutveckling, kunskap och kreativitet. Här pekar man ofta på innovationer kopplade till företagens organisation. Det blir mer och mer tydligt att ett utbyte av erfarenheter och dess lärdomar främjar företagens möjlighet att utvecklas framåt. Här är det lika viktigt med dialoger inom som mellan företag. Med andra ord behöver vi prata (ännu) mer med varandra. Att jobba på sina sociala kontakter, att lära känna nya aktörer och att fördjupa sina bestående kontakter är rätt väg att gå, med eller utan digital teknik. Det är också helt rätt att fördjupa sin dialog med kollegor man trodde sig känna ganska bra. Forskning visar att nätverksarbete, vänskap och förtroende är viktiga förutsättningar för att vi ska tänka om och tänka nytt.
Turisminnovationer på marknadssidan är viktiga
Forskningen pekar också tydligt på så kallade marknadsinnovationers betydelse i kristider. Det kan å ena sidan betyda att man omvärderar hur marknadsföringen ser ut, men också vem den ska rikta sig mot. Mycket tyder på att den nordeuropeiska och nordiska marknaden kommer att få större betydelse för den svenska besöksnäringen. Både forskare och trendspanare har pekat åt det hållet. Då ligger det nära till hands att rikta sina marknadsföringsinsatser mot just denna kundkrets. Med tanke på att många människor känner sig osäkra kring vart de får och vågar resa kan tydlig information hjälpa här. Hur hanteras säkerheten på plats? Vilka åtgärder har tagits för att säkra hygienföreskrifterna? Sådan information lär vara viktig och den lär vara här för att stanna. En sådan förändring av marknaden innebär också stora möjligheter att bidra till en hållbar utveckling då destinationer i större utsträckning kan nås oberoende av flyg.
Samverkan och en gemensam arena blir avgörande
En sista tanke vi vill skicka med är att innovation och nytänkande sker allra bäst om det finns en gemensam arena, där många olika aktörer i ett land rent tankemässigt kan känna sig hemma. En sådan arena har möjlighet att koordinera långsiktiga insatser som gynnar besöksnäringen på nationell, regional och lokal nivå. Det är bra att man på nationell nivå nu arbetar för en samverkansarena för besöksnäringen. En sådan arena är viktigare än någonsin för att säkra en stabil utveckling av besöksnäringen i Sverige. Här har turismforskningen mycket att bidra med. Det gäller inte minst för de många småföretag runtom i landet som inte alltid har tid och resurser för att lägga upp kris- och innovationsplaner för framtiden. Ur ett helhetsperspektiv gäller det också att förbättra risk- och sårbarhetsanalyserna. En gemensam arena kan hjälpa besöksnäringen att föra samman resurser för att i positiv anda bidra till en stark besöksnäring.
- Text: Malin Zillinger och Christer Eldh
- Foto: Malin Zillinger och Christer Eldh
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 1-7 mars 2023
Mest om Destination, Boende och Personal-/kompetensförsörjning
-
Inflationsvänlig semester trendar – svenskarna väljer att campa
Svenskarna väljer camping på sin semester. First Camp listar fem bra tips till den som vill campa inflationsvänligt i sommar.
-
Tillväxtverket – 13 platser visar vägen för hållbar platsutveckling
Hur arbetar man med hållbar platsutveckling? Nu finns det lärande exempel från Tillväxtverket på platser som kommit långt i sitt arbete.
-
Nyrenoverade Hotel Montagne blir del av Countryside Hotels
Hotel Montagne utanför Örebro blir en del av Countryside Hotels. Hotellet har renoverats och slår upp portarna officiellt i maj.
-
Propellerframsteg öppnar för tyst och energieffektivt elflyg
Elflyg med propellrar tampas med ett dilemma: ju mer energieffektivt, desto mer buller. Nu har forskare hittat en lösning på problemet.
-
Avis stärker sitt erbjudande med nationell utrullning av en ny elbilslösning
Nu stärker hyrbilsföretaget Avis sitt hållbarhetserbjudande genom att expandera sin innovativa lösning för elbilar i hela Sverige.
-
Ett rekordår för besöksnäringen i Skellefteå 2022
Enligt siffror från SCB passerade antalet kommersiella gästnätter i Skellefteå 500 000. Det tidigare rekordet på 396 000 var från 2019.
-
Utmanare från 1920-talet ställs ut på Sven-Harrys konstmuseum
Utställningen Konst + Maskin – Utmanarna under 1920-talet på Sven-Harrys konstmuseum handlar om en turbulent tid med framtidstro.
-
Halvering av barns fysiska aktivitet på vintern, bättre siffror där det finns skidanläggningar
Rapporter visar att skidanläggningar främjar invånarnas fysiska hälsa. En kommun vinner på att ha exempelvis en hemmabacke.
-
Svenska Turistbussföretagen anmäler kommunalt bussbolag
Var går gränsen för vad ett kommunalt bolag kan göra? Svenska Turistbussföretagen skriver ett inlägg om frågan.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Världens första Fåret Shaun-övernattningar lanseras i Skånes Djurpark
Världens första övernattningskoncept med Fåret Shaun invigs i Skånes Djurpark i juni. En helt uni...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 24-28 februari 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring förrförra veckan, men också lite aktuellare inslag däremella...
-
Vi har ett resultat! Summering av Melfestveckan i Lidköping
Melodifestivalen- Sveriges största Tv-produktion och Kulturevenemang har genomsyrat hela staden. Att programm...
-
ESS Group gör Anna-Carin, Michael och Fredrik till nya partners
Resort-, hotell- och upplevelsefamiljen ESS fortsätter sin tillväxtsresa och gör inte mer än tre medarbetare till...
-
-
Gästbloggare
-