-
Undersökning av Svenska Möten – digitala möten är bra men löser inte allt
I dag är 83 procent av våra interna mötena digitala. 7 av 10 längtar efter fysiska möten men tron på att större möten kan arrangeras under hösten är låg.
Svenska Möten har undersökt hur vi möts i en tid när vi inte kan mötas. Samt hur våra möten kommer att se ut efter coronapandemin.
Har pushat på den digitala utvecklingen
Den ovissa utvecklingen skapar ett vacuum för många verksamheter; endast 16 procent planerar för framtiden efter corona medan 41 procent uppger att de inte har börjat planera.
Däremot har corona gett den digitala utvecklingen en rejäl skjuts. 83 procent uppger att de i dag har all sina interna möten digitalt och 64 procent tror att de externa mötena kommer att förbli mer digitala även efter pandemin.
7 av 10 längtar efter fysiska möten
7 av 10 uppger att de föredrar att återgå till fysiska möten efter pandemin. Drygt 1 av 10 vill fortsätta med digitala möten primärt. De som vill ses saknar främst den direkta kontakten, småpratet och nätverkandet samt att kunna läsa av mötet, kroppsspråk och stämning.
Många upplever att det digitala mötet inte är lika effektivt trots tillgång till nödvändig teknik. En förklaring är att ett digitalt möte ställer andra krav på framförallt mötesledaren men också deltagarna. Det är en process att lära sig.
Och på tal om nödvändig teknik, VR har inte slagit igenom ännu men en fjärdedel är nyfikna på att prova det som ett komplement till övriga mötesformer.
Mötesrutiner kommer bli annorlunda
Vad gäller möten i höst så är bilden splittrad. På frågan om organisationen planerar att arrangera ett fysiskt möte för färre än 50 personer i höst så är det jämnt fördelat på den 5-gradiga skalan från ”mycket” till ”inte alls” sannolikt.
Tron på att arrangera möten för fler än 50 personer under hösten är låg (61 procent.) Men 30 procent uppger att det är mycket sannolikhet att de arrangerar större möten/utbildning/event digitalt under 2020-21.
”Dagens situation har kullkastat hur vi möts och vi har alla fått vara uppfinningsrika för att anpassa oss till situationen. Klart är att våra mötesrutiner kommer att se annorlunda ut framöver och vi ser också att det allt tydligare utkristalliseras vilka möten vi lika gärna kan ta digitalt och vilka som främjas av att vi ses.” Säger Sylvia Nylin, VD för Svenska Möten.
Vilken form är bäst för vad?
Digitala möten lämpar sig bra för avstämningar med de vi redan har en god relation med, uppföljningssamtal om pågående projekt och överlämning av enkelriktad information.
Fysiska möten är bäst för att etablera nya relationer. Möten som ska handla om människors liv och relationer, till exempel ett utvecklingssamtal med en medarbetare. Samt för nätverkande och samarbete och när du vill skapa engagemang och delaktighet. Eller att skörda kollektiv intelligens där flera personer ska få komma till tals, diskutera och komma fram till nya idéer och lösningar.
- Text: Svenska Möten
- Foto: Svenska Möten
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
De har kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang genom att mäta mjuka värden i kronor och ören
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen inom besöksnäringen och sannolikt den viktigaste ...
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabor...
-
-
Gästbloggare
-