-
Undersökning av Svenska Möten – digitala möten är bra men löser inte allt
I dag är 83 procent av våra interna mötena digitala. 7 av 10 längtar efter fysiska möten men tron på att större möten kan arrangeras under hösten är låg.
Svenska Möten har undersökt hur vi möts i en tid när vi inte kan mötas. Samt hur våra möten kommer att se ut efter coronapandemin.
Har pushat på den digitala utvecklingen
Den ovissa utvecklingen skapar ett vacuum för många verksamheter; endast 16 procent planerar för framtiden efter corona medan 41 procent uppger att de inte har börjat planera.
Däremot har corona gett den digitala utvecklingen en rejäl skjuts. 83 procent uppger att de i dag har all sina interna möten digitalt och 64 procent tror att de externa mötena kommer att förbli mer digitala även efter pandemin.
7 av 10 längtar efter fysiska möten
7 av 10 uppger att de föredrar att återgå till fysiska möten efter pandemin. Drygt 1 av 10 vill fortsätta med digitala möten primärt. De som vill ses saknar främst den direkta kontakten, småpratet och nätverkandet samt att kunna läsa av mötet, kroppsspråk och stämning.
Många upplever att det digitala mötet inte är lika effektivt trots tillgång till nödvändig teknik. En förklaring är att ett digitalt möte ställer andra krav på framförallt mötesledaren men också deltagarna. Det är en process att lära sig.
Och på tal om nödvändig teknik, VR har inte slagit igenom ännu men en fjärdedel är nyfikna på att prova det som ett komplement till övriga mötesformer.
Mötesrutiner kommer bli annorlunda
Vad gäller möten i höst så är bilden splittrad. På frågan om organisationen planerar att arrangera ett fysiskt möte för färre än 50 personer i höst så är det jämnt fördelat på den 5-gradiga skalan från ”mycket” till ”inte alls” sannolikt.
Tron på att arrangera möten för fler än 50 personer under hösten är låg (61 procent.) Men 30 procent uppger att det är mycket sannolikhet att de arrangerar större möten/utbildning/event digitalt under 2020-21.
”Dagens situation har kullkastat hur vi möts och vi har alla fått vara uppfinningsrika för att anpassa oss till situationen. Klart är att våra mötesrutiner kommer att se annorlunda ut framöver och vi ser också att det allt tydligare utkristalliseras vilka möten vi lika gärna kan ta digitalt och vilka som främjas av att vi ses.” Säger Sylvia Nylin, VD för Svenska Möten.
Vilken form är bäst för vad?
Digitala möten lämpar sig bra för avstämningar med de vi redan har en god relation med, uppföljningssamtal om pågående projekt och överlämning av enkelriktad information.
Fysiska möten är bäst för att etablera nya relationer. Möten som ska handla om människors liv och relationer, till exempel ett utvecklingssamtal med en medarbetare. Samt för nätverkande och samarbete och när du vill skapa engagemang och delaktighet. Eller att skörda kollektiv intelligens där flera personer ska få komma till tals, diskutera och komma fram till nya idéer och lösningar.
- Text: Svenska Möten
- Foto: Svenska Möten
-
SM-veckan vinter återvänder till Skövde 2027
Efter att Riksidrottsförbundet och SVT har utvärderat städer är det nu klart att Skövde kommer stå värd för SM-veckan vinter 2027.
-
Stockholm får en ny sommarpärla: ”Badholmen Sju Veckor”
I sommar får Stockholms skärgård nytt liv. Under sju veckor förvandlas Badholmen till en beach club där musik, mat och människor möts.
-
Gröna Lund, Kolmården och Furuvik rekryterar medarbetare till Halloween
När höstmörkret sänker sig förvandlas Gröna Lund, Kolmården och Furuvik till halloweenvärldar. Nu öppnar nöjesparkerna sina rekryteringar.
-
Svenska Taxiförbundet – konkurrensbegränsning gynnar inte Kalmar
Svenska Taxiförbundet ser en konkurrensbegränsning i Kalmars upphandling av skolskjuts. Mindre taxiföretag riskeras att slås ut.
-
En rekordökning av gästnätter i Härnösand under året
Turismen i Härnösand visar stark tillväxt. Under årets fem första månader har gästnätter ökat med 49,4 procent jämfört med i fjol.
-
Helsingborg blir värdstad för World Choir Games 2026
Sommaren 2026 står Helsingborg i centrum för världens största internationella körfestival - World Choir Games.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 28 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang och Konstateranden/beslut/rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 3
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna, här del 3
-
Regeringen föreslår ett förbättrat resegarantisystem
Ökad trygghet för resenärer och förenkling för branschens aktörer. Regeringen föreslår en reform av dagens resegarantisystem.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – juni 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen i destinationen. Juni var en händelserik månad.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Regeringen föreslår ett förbättrat resegarantisystem
Ökad trygghet för resenärer och förenkling för resebranschens aktörer. Regeringen har beslutat o...
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
Vid aktuell upphandling av tågbolag som ska köra nattågen mellan Stockholm och Narvik från december 2026 fick Tra...
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun – där näringslivsenheten och kommunikationsenheten samarbet...
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Äntligen är sommaren här och ute hos Sveriges olika besöksmål råder det stor aktivitet. Detta är ett blogginlägg ...
-
-
Gästbloggare
-