-
Var med och skapa Göteborgsmåltiden – stadens nya signaturrätt
Nu kan alla som älskar Göteborg vara med och skapa stadens nya signaturrätt. Berlin har sin currywurst och Köpenhamn sin röde pölse – men vad är den typiska Göteborgsmåltiden? Nu är det dags att titta på framtidens mat och låta folket ta fram ett helt nytt – eller gammalt – förslag på vad som representerar destinationens matkultur.
I januari 2025 startade en unik tävling som sätter Göteborgs matkultur på kartan. Tillsammans med Switch Food Hub, (ett EU-samarbete mellan RISE och Chalmers Tekniska Högskola), Turistrådet Västsverige och Göteborgs Stad lanserar Göteborg & Co ”Göteborgsmåltiden”. Ett projekt för att skapa stolthet över den lokala maten. Men även inspirera till nyttigare matvanor och bidra till en mer hållbar framtid.
En hyllning till hållbar och lokal matglädje i regionen
Alla som älskar Göteborg uppmanas att delta i att ta fram stadens nya signaturrätt. Oavsett om man är göteborgare eller någon som har besökt staden är man välkommen att skicka in ett förslag på en huvudrätt som associeras med destinationen. Tävlingen öppnade den 21 januari och pågår till den 23 februari.
En kunnig expertpanel och jury bestående av tio matexperter från olika områden kommer att utvärdera och provlaga sig fram för att kora den nya Göteborgsmåltiden. Bland annat köksmästaren Patrik Sewerin och matinfluencern Nikola Zivkovic (Foodandcoffegbg). I mars sker en semifinal där tre finalister går vidare till den stora finalen under Göteborgs Kulturkalas 2025. Vinnaren får äran av att ha skapat Göteborgs signaturrätt. Den kan då representera stadens matkultur i olika sammanhang.
”Vi ser fram emot alla fantastiska idéer och tillsammans kunna sätta Göteborgs matkultur ännu mer i rampljuset både hos lokalbor och besökare. Mat är en stor reseanledning och vi vill såklart uppmana besökare att testa den lokala maten under sitt besök hos oss.” Säger Sofie Mantzaris, PR & Gastronomi på Göteborg & Co.
Hur fungerar tävlingen, vad finns det för kriterier?
För att delta skickar man in:
◆ Ett recept på maträtten för 4 personer.
◆ Ett foto av maträtten.
◆ En kort motivering av varför detta borde bli den nya Göteborsmåltiden.Förslagen ska också uppfylla minst en av följande tre hälsa- och hållbarhetskriterier:
◈ Mer växtbaserat: Fokus på användning av lokala råvaror från växtriket.
◈ Fullkorn i fokus: Inkludera fullkornsprodukter, gärna lokala.
◈ Hållbar sjömat: Hållbart producerad fisk, skaldjur eller andra marina råvaror som finns lokalt eller i regionen.”Switch Food Hub ser Göteborgsmåltiden som en möjlighet att lyfta den lokala matkulturen och regionens fantastiska råvaror – med fokus på fullkorn, grönt och sjömat. Det handlar om hälsa, hållbarhet och att skapa matupplevelser som inspirerar till bättre matvanor.” Säger Marcus Adevi Klasson, projektledare och konsumentforskare på RISE och Switch Food Hub.
Läs mer om hur tävlingen fungerar och skicka in bidrag här!
Här kan ni läsa mer om Göteborg på Turismnytt.
- Text: Göteborg & Co
- Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co mediabank
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 48 2025
Mest under Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet samt Nöjesparker och upplevelseföretag/skidanläggningar
-
Destination Jönköping – ambassadörer för möten och evenemang hyllas
Den 26 november samlade Destination Jönköping lokala mötes- och evenemangsambassadörer på Länsresidenset.
-
Västerbottens besöksnäringsdagar 2025, del 2
Den utlovade andra delen av rapporten från Västerbottens besöksnäringsdagar i början av oktober
-
Städer och kustområden lockar mest – Kalmar har det viktigaste för semesterresan
Kalmar får höga betyg genom hela undersökningen Resa i Sverige och många kan också tänka sig att rekommendera Kalmar till andra
-
Icehotel – följ med bakom kulisserna I SVT:s Iskonstnärerna
Iskonstnärerna är en dokumentärserie i fyra delar som skildrar skapandet av det 35:e ishotellet i Jukkasjärvi.
-
Sista sommaren med Tomas Ledins Bygdespel – en oförglömlig final i Höga Kusten
Den 2 juli 2026 öppnar portarna till Höga Kusten Friluftsteater i Lövvik där Tomas Ledins Bygdespel för en tredje och avslutande sommarsäsong
-
Turismräkenskaperna – Turister konsumerade mer i Sverige 2024
Turismens effekter på Sveriges ekonomi ökade 2024 i jämförelse med året innan
-
Öresundslinjen vill skapa en grön korridor
Med konvertering av färjor till batteridrift fortsätter Öresundslinjen ambitionen att skapa en grön korridor mellan Sverige och Danmark.
-
Norrköping blir Vinterköping igen – här är årets program
Första advent och Industrilandskapet i Norrköping kommer återigen vinterpyntas och fyllas med aktiviteter för hela familjen
-
Sänkt moms på livsmedel – Hur hanterar och redovisar man det
Tydlig redovisning av nya regler kring moms på livsmedel och tips på hur ni ska hantera det
-
Veckans profil
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Visit Sweden delar kunskaper
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Biancas Trendrapport 2026 – Måltidsturismens stora genombrottsår
Bianca Brandon-Cox siar om framtiden… Observera: Detta är ett önskat framtida scenario base...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 47 2025
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan är det mest under Destination, Evenemang, Hå...
-
Vasamuseet och Lidl Sverige samarbetar för att stötta skeppet Vasa
Skeppet Vasa har överlevt i snart 400 år – men för att klara framtiden behöver hon stöd. Nyligen inledde ...
-
Swedavia – Arlandas tillgänglighet behöver stärkas
Stockholmsregionens totala antal flygförbindelser har minskat med fyra procent mellan åren 2023 och 2025. Minskni...
-
-
Gästbloggare
-