-
Var med och skapa Göteborgsmåltiden – stadens nya signaturrätt
Nu kan alla som älskar Göteborg vara med och skapa stadens nya signaturrätt. Berlin har sin currywurst och Köpenhamn sin röde pölse – men vad är den typiska Göteborgsmåltiden? Nu är det dags att titta på framtidens mat och låta folket ta fram ett helt nytt – eller gammalt – förslag på vad som representerar destinationens matkultur.
I januari 2025 startade en unik tävling som sätter Göteborgs matkultur på kartan. Tillsammans med Switch Food Hub, (ett EU-samarbete mellan RISE och Chalmers Tekniska Högskola), Turistrådet Västsverige och Göteborgs Stad lanserar Göteborg & Co ”Göteborgsmåltiden”. Ett projekt för att skapa stolthet över den lokala maten. Men även inspirera till nyttigare matvanor och bidra till en mer hållbar framtid.
En hyllning till hållbar och lokal matglädje i regionen
Alla som älskar Göteborg uppmanas att delta i att ta fram stadens nya signaturrätt. Oavsett om man är göteborgare eller någon som har besökt staden är man välkommen att skicka in ett förslag på en huvudrätt som associeras med destinationen. Tävlingen öppnade den 21 januari och pågår till den 23 februari.
En kunnig expertpanel och jury bestående av tio matexperter från olika områden kommer att utvärdera och provlaga sig fram för att kora den nya Göteborgsmåltiden. Bland annat köksmästaren Patrik Sewerin och matinfluencern Nikola Zivkovic (Foodandcoffegbg). I mars sker en semifinal där tre finalister går vidare till den stora finalen under Göteborgs Kulturkalas 2025. Vinnaren får äran av att ha skapat Göteborgs signaturrätt. Den kan då representera stadens matkultur i olika sammanhang.
”Vi ser fram emot alla fantastiska idéer och tillsammans kunna sätta Göteborgs matkultur ännu mer i rampljuset både hos lokalbor och besökare. Mat är en stor reseanledning och vi vill såklart uppmana besökare att testa den lokala maten under sitt besök hos oss.” Säger Sofie Mantzaris, PR & Gastronomi på Göteborg & Co.
Hur fungerar tävlingen, vad finns det för kriterier?
För att delta skickar man in:
◆ Ett recept på maträtten för 4 personer.
◆ Ett foto av maträtten.
◆ En kort motivering av varför detta borde bli den nya Göteborsmåltiden.Förslagen ska också uppfylla minst en av följande tre hälsa- och hållbarhetskriterier:
◈ Mer växtbaserat: Fokus på användning av lokala råvaror från växtriket.
◈ Fullkorn i fokus: Inkludera fullkornsprodukter, gärna lokala.
◈ Hållbar sjömat: Hållbart producerad fisk, skaldjur eller andra marina råvaror som finns lokalt eller i regionen.”Switch Food Hub ser Göteborgsmåltiden som en möjlighet att lyfta den lokala matkulturen och regionens fantastiska råvaror – med fokus på fullkorn, grönt och sjömat. Det handlar om hälsa, hållbarhet och att skapa matupplevelser som inspirerar till bättre matvanor.” Säger Marcus Adevi Klasson, projektledare och konsumentforskare på RISE och Switch Food Hub.
Läs mer om hur tävlingen fungerar och skicka in bidrag här!
Här kan ni läsa mer om Göteborg på Turismnytt.
- Text: Göteborg & Co
- Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co mediabank
-
Restaurangfamilj lanserar Food Family – Service Inifrån och Ut
Food Family är ett nytt samlingsnamn med några av Sveriges mest uppskattade restauranger, mötesplatser och hotell.
-
Vasamuseet och Lidl Sverige samarbetar för att stötta skeppet Vasa
Skeppet har överlevt i snart 400 år – men nu behöver hon ny stöttning. Vasamuseet och Lidl Sverige samarbetar för det ändamålet.
-
Swedavia – Arlandas tillgänglighet behöver stärkas
Stockholmsregionens antal flygförbindelser har minskat mellan åren 2023 och 2025. Det visar årets rapport från Copenhagen Economics.
-
Moder-Bokun-partnerskapet – En ny definition av upplevelsedriven gästfrihet
Partnerskapet möjliggör att förena rumshantering, upplevelser och global distribution i ett enda sömlöst flöde
-
Johanna Hemming blir ny vd för Visit Dalarna
Tillträder den 1 mars 2026
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – oktober 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild av besöksnäringen. Utvecklingen för destinationen fortsätter att vara positiv.
-
Upplevelser som utvecklar platser – slutkonferens för Interreg-projektet Upplevelsenäring
Projektet har varit ett gränsöverskridande samarbete mellan Trollhättan, Lysekil och Fredrikstad
-
Starkt bokningstryck inför SkiStars säsongsöppning – rekordintresse för jul och nyår i fjällen – uppdaterad
Gynnsam kalender som ger många skiddagar på få semesterdagar i jul och nyår märks i bokningsläget på Skistars destinationer
-
Från synlighet till lönsamhet – så bygger du en digital närvaro som säljer
Allt fler resenärer söker, jämför och bokar digitalt. Med Visit Swedens nya guide lär du dig steg för steg hur du stärker din digitala närvaro – och får fler bokningar på köpet
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 46 2025
Mest under Destination, Transport/Infrastruktur/Mobilitet samt Stöd/utmärkelser/initiativ
-
Veckans profil
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Visit Sweden delar kunskaper
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Julstaden Göteborg lyser upp – här är höjdpunkterna
När mörkret sänker sig över Göteborg tänds Julstaden som i år bjuder på både nya och välkända inslag. Från storsl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 46 2025
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan är det mest under Destination, Transport, In...
-
Parks and Resorts – besöksrekord under Halloween i nöjesparkerna
Gröna Lund, Kolmården och Furuvik har alla slagit besöksrekord...
-
Visita – tilltagande ökningstakt på hotellmarknaden i oktober
I oktober 2025 ökade antalet belagda hotellrum med drygt 6 procent jämfört med motsvarande månad 2024. Det är en ...
-
-
Gästbloggare
-