-
Vasamuseet – ny utställning I LIV OCH DÖD öppnar den 12 mars
Den nya utställningen på Vasamuseet i Stockholm berättar om några av de människor som var ombord och dog på Vasa när skeppet sjönk den 10 augusti 1628. Vilka var de och vad gjorde de ombord?
Ny forskning inom flera olika discipliner och nya metoder har gett fler svar om vilka de här människorna var. Nu vet forskarna inte bara hur de omkom utan även något om hur de hade det i livet.
Studierna av kvarlevorna ger mycket information
När Vasa bärgades på 1960-talet hittades kvarlevor efter 15 personer. De senaste åren har Vasamuseets forskare undersökt skeletten på nytt i samarbete med experter på DNA, osteologi och isotopanalys. Studierna av kvarlevorna ger mycket information om individerna, trots att det är så länge sedan de dog.
”Skeletten avslöjar till exempel hur långa personerna var, om de har varit skadade eller haft ärftliga sjukdomar, eller om det är sannolikt att de har fött barn.” Säger Anna Maria Forssberg, historiker och forskare på Vasamuseet.
DNA-forskningen kan berätta om personernas utseende. Vad de hade för hår- och ögonfärg och om de hade anlag för uppnäsa eller skallighet. Den ger också ledtrådar till deras geografiska härkomst och avslöjar om de var släkt med varandra. Dessutom går det att ta reda på om de hade anlag för alkoholism och vått eller torrt öronvax, för att bara nämna några exempel.
”Med hjälp av forskningen kan vi komma nästan overkligt nära de här personerna. Vi vet hur de var klädda och vad de hade med sig på färden, och vi kan berätta om var på skeppet de dog. Vi vet till och med om de var mottagliga för eller resistenta mot kräksjuka.”
Rekonstruerade helfigurerna Helge och Beata
Två av individerna, de som forskarna kallar Helge och Beata, är rekonstruerade i helfigur och bär dräkter som återskapats efter vad forskningen visat att de hade på sig när de omkom.
Det är Oscar Nilsson, arkeolog och skulptör, som har gjort rekonstruktionerna av människorna i utställningen. Det har skett i nära samarbete med Vasamuseets dräkt- och textilhistoriker Anna Silwerulv som har rekonstruerat personernas dräkter på grundval av sin forskning.
”Genom rekonstruktionerna kan vi på ett konkret och lättfattligt sätt visa på forskningsresultaten. Jag hoppas att museets besökare ska känna att de får möta Beata, Helge och de andra vi presenterar i utställningen. Och att de ska kunna sätta sig in i deras situation den 10 augusti 1628.” Avslutar Anna Maria Forssberg.
Här kan ni läsa mer om Vasamuseet på Turismnytt.
- Text: Vasamuseet
- Foto: Vasamuseet
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 12 -25
Veckans nyheter om svensk besöksnäring, denna vecka mest under Destination, Boende och Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Destination Östersund nominerade till pris för Bästa Värdskap 2024
Destination Östersund är nominerade till Visitas pris för Bästa Värdskap 2024. Totalt är det tolv som tävlar om utmärkelsen.
-
Allt för Sjön 2025 – en inspirerande mässa med sikte på framtiden
Den 88:e upplagen av båtmässan Allt för Sjön har nyligen avslutats. Tusentals besökare samlades för att fira sjölivets glädje.
-
Turismpris får nytt namn – Arctic Sweden Tourism Award öppet för nomineringar
Swedish Lapland Visitors Boards eget turismpris har fått nytt namn. Det heter nu Arctic Sweden Tourism Award, och nomineringen står öppen.
-
Liseberg kommenterar Statens Haverikommissions rapport om branden på Oceana
Statens Haverikommission har avslutat utredningen av branden på Oceana 2024 och har presenterat sin slutrapport. Liseberg kommenterar den.
-
Efter rekordåret – Finnlines utökar upplevelsen ombord
Finnlines fartyg satte nytt passagerarrekord i 2024. Nu lanserar de nya kulinariska upplevelser och ett utökat underhållningsutbud.
-
SkiStar ansluter sig till Nästa generation Sverige
SkiStar är stolta över att delta i det ideella initiativet Nästa generation Sverige genom att erbjuda SAO-jobb till ungdomar.
-
Pandox förvärvar nybyggda Elite Hotel Frost i Kiruna
Pandox AB har tecknat ett avtal om förvärv av nybyggda Elite Hotel Frost i centrala Kiruna. Hotellet beräknas öppna i juni 2025.
-
Ny restaurang på Garveriet – matupplevelser i hjärtat av Floda
Garveriet i Lerum får nytt liv när en ny restaurang öppnar sina dörrar i sommar. Bakom satsningen står ett team med rötter i Floda.
-
Countryside Hotels – Nynäs Havsbad erbjuder Stockholmsupplevelser
Countryside Hotels stärker nu sitt utbud i Stockholmsområdet med Nynäs Havsbad, som blir en del av organisationen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Taktikon – prispsykologi och hur det påverkar kundbeteenden
Prissättning handlar inte bara om siffror, det handlar om perception, känslor och beteende. Detta blogginlägg frå...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 11 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination och Stöd/Insatser/Utm...
-
SkiStar vinner Business Model Awards – Årets Affärsmodell
SkiStar har tilldelats det prestigefyllda priset Business Model Awards 2025 i kategorin Årets Af...
-
Camilla Freedeke, tillträdande VD för Destination Kalmar AB
Camilla Freedeke, idag chef för socialförvaltningen Kalmar kommun, blir från och med den 1 maj ny VD för Destinat...
-
-
Gästbloggare
-