-
Skidanläggningar på rekryteringsturné
Den här veckan har ett stort antal skidanläggningar varit med på de rekryteringsmässor som Arbetsförmedlingen har arrangerat i Göteborg, Stockholm och Åre. Turismnytt besökte mässan i Stockholm och pratade med några av utställarna.
Matchning och information en förbättringspunkt
Det samlade intrycket var att detta är en bra möjlighet att visa upp sig och sin verksamhet samt att få möjlighet att visa vilka behov man har och vad man kan erbjuda. Det är också positivt att få möta de arbetssökande ansikte mot ansikte och kunna känna av om personen ”känns rätt”, både som en i gänget och för att representera anläggningen. Det där som är så svårt att få fram ”på papper” i ett CV eller en ansökan. Just i ett serviceyrke är ju dessa faktorer extra viktiga. Flera av anläggningarna tyckte att det var synd att en stor del av de som kom inte hade fått viktig grundinformation, som att de här jobben finns 30-100 mil från Stockholm och att det i de flesta fall krävs ganska goda kunskaper i svenska. När besökarna inte är matchade gentemot förutsättningarna blir det slöseri med tid för både de sökande och utställarna.
Bra sätt att hitta guldkornen
En anläggning som tyckte mötena på mässan var positiva var Idre fjäll som strävar efter mångfald och även tar in en och annan som inte har kommit så långt med svenskan än, och det fungerar bra. Man har även anställda med funktionsvariationer och bra erfarenhet av det.
Personalchefen på Branäs tyckte att det var ett bra sätt att hitta guldkornen och hade precis gjort en intervju på plats. Den personen var just ett sådant guldkorn och har ett jobb om hon vill börja.SLAO presenterade sina utbildningar
De tjänster som anläggningarna hittade flest bra kandidater till var serveringspersonal och liftvärdar. När det gäller personalen i backarna krävs det i många fall specialutbildning. Därför var branschorganisationen SLAO på plats för första gången. Framför allt för att bistå anläggningarna, som oftast står för utbildningen, om de hade frågor. Eftersom SLAO även tar emot elever som skaffar sig utbildningen själva för att därefter lättare få jobb på den anläggning man vill till, kunde man också fånga upp intresserade med den utgångspunkten. Thomas Lundqvist från SLAO berättade att man utbildar 1 600 personer per år, varav 100-120 pistmaskinsförare och 700 skidlärare.
Att hitta boende på fjällorterna till personalen är en utmaning
En stor utmaning på många orter, i synnerhet Åre, är boendet. Lotta Florin från Buustamon berättade att för att kunna få bra personal har de ordnat egna personalbostäder, det har varit en nödvändighet. Ett städföretag som har stor verksamhet i Åre, N-Clean, var också representerade på mässan och pekade på just det problemet. Inte ens i Duved och Järpen, flera mil bort, finns det boende att finna vilket ställer krav på stor kreativitet.
Många problem och utmaningar alltså. En bra möjlighet dock för både intresserade kandidater att träffa flera potentiella arbetsgivare samtidigt utan att resa långt och för anläggningarna att träffa sökanden på riktigt i ett tidigt skede i rekryteringsprocessen.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Jakob Norrby
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen inom besöksnäringen och sannolikt den viktigaste ...
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabor...
-
-
Gästbloggare
-