-
Nordiska museet firar 150 år med en ny visuell identitet
I samband med att Nordiska museet firar 150 år lanseras en ny visuell identitet med nyupptäckta formelement från museibyggnadens ursprungliga arkitektur samt detaljer ur museets rika grafiska arkiv.
Den nya identiteten är utvecklad i samarbete med designbyrån BOLD och lanseras stegvis under museets jubileumsår 2023.
”Vi har arbetat strategiskt med att lansera nya angelägna utställningar och stora publika satsningar inom Nordiska museet de senaste åren. Nu är det dags för en identitet som ramar in och speglar det starka innehållet. Den nya identiteten tydliggör också att Nordiska museet är fem besöksmål: museet på Djurgården, Julita gård, Tyresö slott, Svindersvik sommarnöje och Härkeberga kaplansgård.” Säger Vanessa Gandy, uppdragsgivare och chef för Museiupplevelsen på Stiftelsen Nordiska museet.
Har varit en inspirerande resa
Identiteten är en del av museets arbete med att sätta människan i fokus i ett nordiskt perspektiv. Processen har också genererat ny kunskap om museets egen historia och design-DNA:
”Nordiska museets 150-åriga historia rymmer många lager av gestaltningar. Därför började vi med att göra efterforskningar i gamla ritningar, ingraveringar och symboler i byggnader och arkiv. Det har varit en inspirerande resa i ett fint samarbete mellan teamet på BOLD och en stor intern arbetsgrupp på museet.” Fortsätter Vanessa.
Ett fyrpass och en ny kulturhistorisk färgpalett
En särskilt viktig upptäckt är ett fyrpass som museets arkitekt Isak Gustaf Clason redan i början på 1900-talet måste ha extraherat ur museets originalsigill och placerat ovanför porträttet på grundaren Artur Hazelius. Detta fyrpass blir nu till museets nya symbol och del av logotypen. Fyrpasset förekommer som arkitektonisk detalj under flera stilperioder, men för Nordiska museet blir det en hyllning till arkitekt Clason.
Nordiska museets nya färgpalett består av kulturhistoriska färger som härstammar från byggnaden på Djurgården och harmonierar med museets kulturhistoriska miljöer. Tillsammans med Fahlander Arkitekter har museet utvecklat ett färgsystem baserad på bland andra vinröd Ölandssten, ekpartier, ärgat koppartak, grå ståldörrar och varmvit puts.
Tidstypiska stilar sammansatta i ett modernt uttryck
Ordbilden i museets nya logotyp har distinkta drag från tidstypiska stilar sammansatta i ett modernt och unikt uttryck. Det gemena i:et bland versaler återkommer i många tidiga ritningar över museet. Det karaktäristiska nedsänkta s:et finns ingraverat i sten och metall i reliefer i museibyggnaden.
”Det har varit väldigt inspirerande att få djupdyka i Nordiska museets stora arkiv och rika arkitektur. Vårt gemensamma mål var att skapa en ny visuell identitet för Sveriges största kulturhistoriska museum anpassad för ett modernt kommunikationslandskap – med en tydlig historisk förankring.” Säger Oskar Lübeck, grundare och Chief Creative Officer på BOLD.
Här kan ni se en video om den nya identiteten.
- Text: Nordiska Museet
- Foto: Nordiska Museet
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Tinnar och torn – ny utomhusguidning på Kalmar Slott
För sommaren har Kalmar Slott tagit fram en ny guidad tur utanför slottet. Det gör att den dessutom passar bra för hundägare.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 25 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Hållbarhet/Tillgängl...
-
Cykelleden Skåne får pris för tillgänglighet och nytänkande
Cykelleden Skåne har utsetts till vinnare av Cykelplaneringspriset 2025. Utmärkelsen delas ut årligen av förening...
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna i genomsnitt minskad...
-
-
Gästbloggare
-