-
Nordiska museet firar 150 år med en ny visuell identitet
I samband med att Nordiska museet firar 150 år lanseras en ny visuell identitet med nyupptäckta formelement från museibyggnadens ursprungliga arkitektur samt detaljer ur museets rika grafiska arkiv.
Den nya identiteten är utvecklad i samarbete med designbyrån BOLD och lanseras stegvis under museets jubileumsår 2023.
”Vi har arbetat strategiskt med att lansera nya angelägna utställningar och stora publika satsningar inom Nordiska museet de senaste åren. Nu är det dags för en identitet som ramar in och speglar det starka innehållet. Den nya identiteten tydliggör också att Nordiska museet är fem besöksmål: museet på Djurgården, Julita gård, Tyresö slott, Svindersvik sommarnöje och Härkeberga kaplansgård.” Säger Vanessa Gandy, uppdragsgivare och chef för Museiupplevelsen på Stiftelsen Nordiska museet.
Har varit en inspirerande resa
Identiteten är en del av museets arbete med att sätta människan i fokus i ett nordiskt perspektiv. Processen har också genererat ny kunskap om museets egen historia och design-DNA:
”Nordiska museets 150-åriga historia rymmer många lager av gestaltningar. Därför började vi med att göra efterforskningar i gamla ritningar, ingraveringar och symboler i byggnader och arkiv. Det har varit en inspirerande resa i ett fint samarbete mellan teamet på BOLD och en stor intern arbetsgrupp på museet.” Fortsätter Vanessa.
Ett fyrpass och en ny kulturhistorisk färgpalett
En särskilt viktig upptäckt är ett fyrpass som museets arkitekt Isak Gustaf Clason redan i början på 1900-talet måste ha extraherat ur museets originalsigill och placerat ovanför porträttet på grundaren Artur Hazelius. Detta fyrpass blir nu till museets nya symbol och del av logotypen. Fyrpasset förekommer som arkitektonisk detalj under flera stilperioder, men för Nordiska museet blir det en hyllning till arkitekt Clason.
Nordiska museets nya färgpalett består av kulturhistoriska färger som härstammar från byggnaden på Djurgården och harmonierar med museets kulturhistoriska miljöer. Tillsammans med Fahlander Arkitekter har museet utvecklat ett färgsystem baserad på bland andra vinröd Ölandssten, ekpartier, ärgat koppartak, grå ståldörrar och varmvit puts.
Tidstypiska stilar sammansatta i ett modernt uttryck
Ordbilden i museets nya logotyp har distinkta drag från tidstypiska stilar sammansatta i ett modernt och unikt uttryck. Det gemena i:et bland versaler återkommer i många tidiga ritningar över museet. Det karaktäristiska nedsänkta s:et finns ingraverat i sten och metall i reliefer i museibyggnaden.
”Det har varit väldigt inspirerande att få djupdyka i Nordiska museets stora arkiv och rika arkitektur. Vårt gemensamma mål var att skapa en ny visuell identitet för Sveriges största kulturhistoriska museum anpassad för ett modernt kommunikationslandskap – med en tydlig historisk förankring.” Säger Oskar Lübeck, grundare och Chief Creative Officer på BOLD.
Här kan ni se en video om den nya identiteten.
- Text: Nordiska Museet
- Foto: Nordiska Museet
-
Stockholms stad behåller Stockholmsmässan i sin ägo
I marknadsläget har det visat sig svårt att hitta en köpare till Stockholmsmässan. Processen att sälja har avbrutits och staden fortsätter att utveckla mässan i egen regi.
-
Svenskarnas sommarplaner: natur och tid med familjen
En ny undersökning från SkiStar visar att svenskarnas sommarplaner i hög grad präglas av ett intresse för naturupplevelser och tid med familjen.
-
Norrköping – nästa vecka drar SM-veckan igång
Snart startar SM-veckan i Norrköping, en idrottsfest som invigs den 24 juni och samlar svenska mästerskap i hela 24 idrotter.
-
Swedish Lapland – satsning på destinationshotell i nytt projekt
Swedish Lapland Visitors Board har tilldelats finansiering för projektet AHEAD som ska stärka Norrbottens exportsatsande destinationshotell.
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
I denna debattartikel tar Linda Vismer upp att vi behöver tänka på ett annat sätt när det gäller semester.
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket. Tack vare kontakt med svenska Nordic Husky Farm via JHT:s projekt Välkommen åter.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt ges direktiv för ytterligare en utredning för övriga flygplatser. Men vad F...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Svenska och internationella besökare, studenter och till och med Abba-Benny – det är många som blandar ihop Lidkö...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhe...
-
-
Gästbloggare
-