-
Konstruktionen av Wisdome Stockholm är klar – öppnar i december
Den unika arkitekturen av Wisdome Stockholm har väckt internationell uppmärksamhet och den har redan vunnit priser. Kronan på verket för byggnaden vid Tekniska museet blir spåntaket, men konstruktionen är annars klar.
Inuti den kupolformade trädomen installeras visualiseringsteknik i världsklass – enorma datakluster och projektorer som ska förse den drygt 300 kvadratmeter stora bildytan med 3D-upplevelser av vetenskap.
Uppmärksamheten har varit stor sedan första spadtaget
Ända sedan spaden sattes i marken februari 2022 har uppmärksamheten kring byggnaden Wisdome Stockholm varit stor. Den unika konstruktionen har belönats med utmärkelser såsom World in Property Award och Swedish Design Award. Samt uppmärksammats både bland konstruktörer, arkitekter och inom träindustrin.
I början av december öppnar Tekniska museet dörrarna till Wisdome Stockholm. Den nya dometeatern där vetenskapens komplexa sammanhang förvandlas till hisnande upplevelser för barn, vuxna, skolklasser och som plats för företagsevent. Flera företag har redan bokat lokalerna för event i domen och den stora trähallen utanför. Inom kort släpps biljetterna till de första föreställningarna.
Vid öppning av Wisdome Stockholm finns två film-produktioner och flera olika liveshower i Open Space i tablån. Utbudet kommer sedan att utökas med fler filmer, men även tillfälliga programaktiviteter. Såsom gästartister för live-uppträdanden i interaktion med dometekniken.
En byggnad som tänjer på gränserna
Arkitektkontoret Elding Oscarson har ritat en byggnad som utmanar. Den sätter material och konstruktion på prov och tänjer på gränsen för vad som är möjligt. Konstruktionen har krävt ett nära samarbete mellan alla inblandade – Tekniska museet, Elding Oscarson, Vectura, Blumer Lehmann, Stora Enso och Oljibe.
”Många lösningar och metoder har behövt specialutvecklas just för det här bygget. Vi har alla lärt oss saker som vi tar med oss in i kommande projekt. Varje vecka har vi flera byggplatsbesök från kollegor i branschen och bjuder gärna på våra erfarenheter. På det sättet flyttar Wisdome Stockholm fram positionerna för svenskt träbyggande.” Säger Astrid Stenberg, projektledare på Tekniska museet.
Hållbart material från svenska och finska skogar
Allt hållbart trämaterial från Stora Enso är levererat och monterat. Det kommer från deras svenska bruk i Gruvön och deras finska bruk i Varkaus. Byggarbeten pågår fortfarande, men den som besöker platsen får redan nu uppleva en föraning av atmosfären i den storslagna trähallen.
”Vi är stolta över att vara huvudpartner och träleverantör till Wisdome Stockholm, som blir en ny årsring av byggnader på Tekniska museet. Det är ett fantastiskt landmärke för hållbart och innovativt byggande i trä. Byggnaden tänjer verkligen på gränserna för vad som är möjligt att bygga i trä.” Säger Jessika Szyber, affärsutvecklingschef på Stora Enso.
Framtidens fossilfria uppvärmning – forskningsprojekt
Långt ned i jorden under Wisdome Stockholm och Tekniska museet pågår ett europeiskt forskningsprojekt med målet att ta fram mer effektiva lösningar för bergvärme. Projektet är ett samarbete mellan värmepumpstillverkaren NIBE, KTH och RISE tillsammans med flera aktörer i Europa. Det har som mål att hitta än mer effektiva uppvärmningssystem och minska beroendet av fossila bränslen.
I marken, 250 meter under Wisdome Stockholm finns ett innovativt bergvärmesystem som kombinerar avancerad styrteknik och mängder av sensorer för att optimera byggnadens behov av värme och kyla. Genom att variera uttaget från 10 olika borrhål lagras byggnadens och överskottsvärme när kyla hämtas ur marken och tvärtom. Med den här typen av styrsystem kan även större byggnader få en mer effektiv uppvärmning i framtiden.
Klimatanläggningen i Wisdome Stockholm kommer att placeras synligt för besökarna, med en pedagogisk installation som visualiserar vad som pågår bakom kulisserna.
Äventyr med visualiseringsteknik i världsklass
I Wisdome Stockholm installeras något av världens vassaste teknik för visualisering. Bioduken har en bildyta på 308 kvadratmeter och omsluter publiken 360 grader runtom – en så kallad full dome. Sex laserprojektorer med 8K-upplösning och ett 10.1-ljudsystem sammankopplas med ett kluster av 14 kraftfulla datorer och starka grafikkort för att skapa 3D-upplevelser, där en pilot i salongen kan styra färden på en interaktiv flygning mellan månar och planeter och vidare ut i universum.
På det sättet kan upplevelsen och innehållet i Wisdome Stockholm anpassas efter besökarna – för barnfamiljer, gymnasieungdomar, vuxna kvällsbesökare eller företagsevent.
Ett pedagogiskt verktyg som gör världen begriplig
Med världsledande visualiseringsteknik skapas möjligheter för upplevelser som gör vetenskap och komplexa samband lättare och roligare att förstå. Enorma datamängder kan bearbetas och återskapas i form av lättbegripliga och tydliga samband och modeller.
Här blir inte bara rymden ett interaktivt äventyr – bland de prisbelönta Wisdome-produktionerna finns även den senaste forskningen inom mikrokosmos, klimat och digitala superkrafter – alla med tydlig koppling till läroplanen och material att arbeta med i klassrummet före och efter besöket.
Läs mer om Wisdome Stockholm här.
Läs mer om Wisdome Stockholm på Turismnytt här.
- Text: Tekniska museet
- Foto: Anna Gerdén, Tekniska museet
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
De har kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang genom att mäta mjuka värden i kronor och ören
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna i genomsnitt minskad...
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
I tisdags den 24 juni fick kom de glada nyheterna att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterier...
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Oavsett om du driver en ...
-
-
Gästbloggare
-