-
Konstruktionen av Wisdome Stockholm är klar – öppnar i december
Den unika arkitekturen av Wisdome Stockholm har väckt internationell uppmärksamhet och den har redan vunnit priser. Kronan på verket för byggnaden vid Tekniska museet blir spåntaket, men konstruktionen är annars klar.
Inuti den kupolformade trädomen installeras visualiseringsteknik i världsklass – enorma datakluster och projektorer som ska förse den drygt 300 kvadratmeter stora bildytan med 3D-upplevelser av vetenskap.
Uppmärksamheten har varit stor sedan första spadtaget
Ända sedan spaden sattes i marken februari 2022 har uppmärksamheten kring byggnaden Wisdome Stockholm varit stor. Den unika konstruktionen har belönats med utmärkelser såsom World in Property Award och Swedish Design Award. Samt uppmärksammats både bland konstruktörer, arkitekter och inom träindustrin.
I början av december öppnar Tekniska museet dörrarna till Wisdome Stockholm. Den nya dometeatern där vetenskapens komplexa sammanhang förvandlas till hisnande upplevelser för barn, vuxna, skolklasser och som plats för företagsevent. Flera företag har redan bokat lokalerna för event i domen och den stora trähallen utanför. Inom kort släpps biljetterna till de första föreställningarna.
Vid öppning av Wisdome Stockholm finns två film-produktioner och flera olika liveshower i Open Space i tablån. Utbudet kommer sedan att utökas med fler filmer, men även tillfälliga programaktiviteter. Såsom gästartister för live-uppträdanden i interaktion med dometekniken.
En byggnad som tänjer på gränserna
Arkitektkontoret Elding Oscarson har ritat en byggnad som utmanar. Den sätter material och konstruktion på prov och tänjer på gränsen för vad som är möjligt. Konstruktionen har krävt ett nära samarbete mellan alla inblandade – Tekniska museet, Elding Oscarson, Vectura, Blumer Lehmann, Stora Enso och Oljibe.
”Många lösningar och metoder har behövt specialutvecklas just för det här bygget. Vi har alla lärt oss saker som vi tar med oss in i kommande projekt. Varje vecka har vi flera byggplatsbesök från kollegor i branschen och bjuder gärna på våra erfarenheter. På det sättet flyttar Wisdome Stockholm fram positionerna för svenskt träbyggande.” Säger Astrid Stenberg, projektledare på Tekniska museet.
Hållbart material från svenska och finska skogar
Allt hållbart trämaterial från Stora Enso är levererat och monterat. Det kommer från deras svenska bruk i Gruvön och deras finska bruk i Varkaus. Byggarbeten pågår fortfarande, men den som besöker platsen får redan nu uppleva en föraning av atmosfären i den storslagna trähallen.
”Vi är stolta över att vara huvudpartner och träleverantör till Wisdome Stockholm, som blir en ny årsring av byggnader på Tekniska museet. Det är ett fantastiskt landmärke för hållbart och innovativt byggande i trä. Byggnaden tänjer verkligen på gränserna för vad som är möjligt att bygga i trä.” Säger Jessika Szyber, affärsutvecklingschef på Stora Enso.
Framtidens fossilfria uppvärmning – forskningsprojekt
Långt ned i jorden under Wisdome Stockholm och Tekniska museet pågår ett europeiskt forskningsprojekt med målet att ta fram mer effektiva lösningar för bergvärme. Projektet är ett samarbete mellan värmepumpstillverkaren NIBE, KTH och RISE tillsammans med flera aktörer i Europa. Det har som mål att hitta än mer effektiva uppvärmningssystem och minska beroendet av fossila bränslen.
I marken, 250 meter under Wisdome Stockholm finns ett innovativt bergvärmesystem som kombinerar avancerad styrteknik och mängder av sensorer för att optimera byggnadens behov av värme och kyla. Genom att variera uttaget från 10 olika borrhål lagras byggnadens och överskottsvärme när kyla hämtas ur marken och tvärtom. Med den här typen av styrsystem kan även större byggnader få en mer effektiv uppvärmning i framtiden.
Klimatanläggningen i Wisdome Stockholm kommer att placeras synligt för besökarna, med en pedagogisk installation som visualiserar vad som pågår bakom kulisserna.
Äventyr med visualiseringsteknik i världsklass
I Wisdome Stockholm installeras något av världens vassaste teknik för visualisering. Bioduken har en bildyta på 308 kvadratmeter och omsluter publiken 360 grader runtom – en så kallad full dome. Sex laserprojektorer med 8K-upplösning och ett 10.1-ljudsystem sammankopplas med ett kluster av 14 kraftfulla datorer och starka grafikkort för att skapa 3D-upplevelser, där en pilot i salongen kan styra färden på en interaktiv flygning mellan månar och planeter och vidare ut i universum.
På det sättet kan upplevelsen och innehållet i Wisdome Stockholm anpassas efter besökarna – för barnfamiljer, gymnasieungdomar, vuxna kvällsbesökare eller företagsevent.
Ett pedagogiskt verktyg som gör världen begriplig
Med världsledande visualiseringsteknik skapas möjligheter för upplevelser som gör vetenskap och komplexa samband lättare och roligare att förstå. Enorma datamängder kan bearbetas och återskapas i form av lättbegripliga och tydliga samband och modeller.
Här blir inte bara rymden ett interaktivt äventyr – bland de prisbelönta Wisdome-produktionerna finns även den senaste forskningen inom mikrokosmos, klimat och digitala superkrafter – alla med tydlig koppling till läroplanen och material att arbeta med i klassrummet före och efter besöket.
Läs mer om Wisdome Stockholm här.
Läs mer om Wisdome Stockholm på Turismnytt här.
- Text: Tekniska museet
- Foto: Anna Gerdén, Tekniska museet
-
Tekniska museet är Årets museum 2025
Tekniska museet har utsetts till Årets museum 2025 av Sveriges Museer och ICOM. De förnyar bilden av vad ett museum kan vara.
-
Västflyg – nyetablering av flyglinje mellan Växjö Småland Airport och Bromma Stockholm Airport
Från och med juni kommer Västflyg att utöka sin verksamhet med en ny flyglinje som utgår från Växjö till Bromma i Stockholm.
-
Arknat bygger vindskydd i Nyköping – arkitektur och natur i harmoni
Arknat skapar platsunika och arkitektritade vindskydd längs Sörmlandsleden i sommar för allmänheten att nyttja.
-
Nobis Hospitality Group öppnar nytt hotell – Hagastrand
Vid Hagaparken tar ett hotell form, Hagastrand. Det är Nobis Hospitality Groups prestigeprojekt, en social wellness-destination.
-
Nästan 17 miljoner gästnätter på campingplatser 2024
Ny statistik visar att gästnätter på Sveriges campingplatser ökade till 16,7 miljoner 2024. Dessutom är det valet för europeiska turister.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Mest under Destination, Evenemang samt Konstateranden, beslut och rapporter.
-
Boule-VM 2027 kommer till Göteborg och Scandinavium
Boule-VM kommer att avgöras i Göteborg den 2–5 september 2027. På Scandinavium kommer atleterna att tävla om världsmästartitlarna.
-
Pontus Frithiof at Bro Hof har öppnat – ny gastronomisk destination
Den nya restaurangen Pontus Frithiof at Bro Hof erbjuder en unik matupplevelse. Förstärkt med en ny destination för event.
-
Daftö Resort – sommarjobbande unga kompletteras av pensionärer
För att komplettera ungdomarnas insatser under sommaren söker Daftö Resort pigga seniorer. De vill skapa en inkluderande arbetsplats.
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg med fem nyskapande konstupplevelser. I form av tre nya besöksmål, en designikon och ett jubileum.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Utländska turister spenderar mer i Sverige än exportvärdet för järn och stål
Jämförs Sveriges exportsiffror för 2024 som presenteras av Statistiska Centralbyrån, SCB, och Ekonomifakta.se, sy...
-
Växjö & Co söker efter en destinationsutvecklare
Det är kontrasterna som definierar Växjö. Å ena sidan puls, shopping och nöjesliv. Å andra sidan mysiga gränder, ...
-
Årets höjdpunkt för fjälldestinationer – r360 kundträff på Idre fjäll
r360 Resort Systems AB är leverantör av bokningssystemet r360 för resorts och destinationer i nordiska fjällen. T...
-
SkiStar utvecklar ett nytt skidområde i Vemdalen
SkiStar kan med glädje meddela att utbyggnaden av ett nytt skidområde, Hovde Syd i Vemdalen, har...
-
-
Gästbloggare
-