-
BRA ansöker om företagsrekonstruktion – flygtrafiken fortsätter
Det svenska flygbolaget BRA ansöker om företagsrekonstruktion för sju av koncernens tretton bolag. Kunderna påverkas inte av processen, alla flygningar kommer att genomföras och verksamheten fortsätter som vanligt.
Flygbranschen präglas av höga fasta kostnader och små marginaler. Bolaget måste nu agera för att säkra långsiktig finansiell stabilitet. Målet med den legala processen är att, vid sidan av ett antal förbättringsåtgärder, sanera skulder och omförhandla avtal för att säkerställa jobb, bevara den viktiga flyginfrastrukturen och tillgängligheten i Sverige samt att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för BRA.
Beslutet är nödvändigt för att säkra verksamheten långsiktigt
BRA är ett svenskt flygbolag med en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1946. Årligen reser drygt en miljon resenärer med BRA. Bolaget har omkring 500 anställda. Under det senaste året har de startat ett nytt affärsområde, charterflygningar åt researrangörer.
Pandemin innebar stora prövningar för flygbranschen. Under rådande lågkonjunktur har återhämtningen efter pandemin bromsat in för inrikesresandet, samtidigt som kostnaderna har ökat. Allt från flygplatsavgifter till bränslepriser och räntor. Företaget påverkas kraftigt negativt av valutaeffekter på grund av den svaga svenska kronan. Under sommaren har bolaget även drabbats av förseningar av flygplansleveranser. På grund av global kapacitetsbrist på flygplan och reservdelar.
”Vi är stolta över att ha flugit resenärer och bidragit till att hålla hela Sverige levande i över 25 år. Det kommer alltid finnas behov av att flyga och kunderna förväntar sig bolag som driver på hållbarhetsomställningen i branschen. Just nu har en rad olyckliga faktorer försatt oss i en svår situation. Att fatta det beslut vi nu har tagit är nödvändigt för att ta ansvar för jobben, flyginfrastrukturen i Sverige och verksamheten långsiktigt. Vi kommer att fortsätta vår högt uppsatt ambition om att ställa om flygbranchen till fossilfritt så snabbt det är möjligt.” Säger Per G. Braathen, styrelseordförande och ägare av BRA, om koncernens beslut att ansöka om företagsrekonstruktion.
Situationen är en helt annan än den som rådde under pandemin
Bolaget genomgick en företagsrekonstruktion under pandemin då resandet tvärstannade i Sverige. Då frös bolaget sin verksamhet och parkerade alla flygplan i 13 månader, tills att resandet startade igen.
”Dagens situation är en helt annan än den som rådde under pandemin då resandet, i stort sett, var obefintligt. Den här gången kommer vi att fortsätta vår verksamhet som vanligt och kunderna kommer inte att påverkas. Samtidigt behöver vi agera nu och genom ett antal åtgärder kommer vi att skapa långsiktiga förutsättningar för att driva och utveckla ett hållbart modernt flygbolag. Jag ser med tillförsikt på framtiden och möjligheterna för BRA.” Säger Ulrika Matsgård, VD för BRA.
Ägarna är villiga att tillföra nytt kapital i samband med en framgångsrik rekonstruktionsprocess och överväger att bredda ägandet.
Läs mer om flygbolaget BRA på Turismnytt här.
- Text: BRA flyg
- Foto: BRA flyg
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
De har kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang genom att mäta mjuka värden i kronor och ören
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen inom besöksnäringen och sannolikt den viktigaste ...
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabor...
-
-
Gästbloggare
-