-
Bussresan klimatsmart – men osynlig när resenären ska välja trafikslag
Bilden: Diesel, det kan vara både fossil diesel och fossilfri biodiesel. Över 85% av alla svenska bussar kör idag fossilfritt, tack vare el och biodiesel!
För konsumenten är det svårt att jämföra mellan olika trafikslag för önskade resor. Speciellt svårt är det att hitta den klimatsmarta bussresan för semestern eller långresan, vilket många bussföretag i Sverige vittnar om när de i dialog med sina kunder får frågor om klimatavtryck för buss jämfört med andra transportslag.
Vill man som resenär ta reda på hur stort utsläppet av klimatgasen CO2 blir för olika resor är det svårt att hitta oberoende källor och ännu svårare att se hur siffrorna räknats fram. En kartläggning som gjorts av frilansjournalisten Thomas Dietl av tillgängliga webbaserade konsumenttjänster för jämförelser av olika transportslags klimatavtryck ger en spretig lista. Thomas Dietl har också i arbetet särskilt undersökt hur bussen redovisas och intervjuat företrädare för såväl webbaserade konsumenttjänster för jämförelser av olika transportslags klimatavtryck samt bussbranschen.
Här nedan några av aktörerna som erbjuder konsumenten att syna sin tänkta resa ur klimatsynpunkt:
FAKTA: Tjänster och information
Konsumentverkets Hallå konsument:
https://www.hallakonsument.se/miljo-och-hallbarhet/sa-paverkar-olika-trafikslag-klimatet/Naturvårdsverket:
https://www.naturskyddsforeningen.se/faktablad/hallbara-transporter/SJ:
https://www.sj.se/sv/om/om-sj/klimatsmart.htmlKlimatfokus:
https://klimatfokus.se/klimatkalkylator/kalkylator-transport/
- Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, har gjort en rapport om att semestra hållbart som gavs ut i februari 2019. Men den är svår att hitta och dessutom får konsumenten ladda ner rapporten i pdf-format och bläddra sig fram till tabellmaterial. Underlaget är från Larsson och Kamb 2018. Mistra tar faktiskt upp att bussen hamnat i skymundan och tycker trafikslaget är ett bra alternativ även om de redovisade siffrorna har några år på nacken.
- Konsumentverkets ”Hallå konsument” är en tjänst som manar till eftertanke när det gäller resor med personbil, flyg, järnväg och sjöfart. Men bussen är inte ens nämnd och dessutom handlar sajten mest om allmänna råd utan hårda fakta och siffror.
- Naturskyddsföreningen har faktabladet ”Hållbara transporter” lätt åtkomliga på nätet. Bussen nämns liksom att det är en fördel med fossilfria drivmedel, men där finns inga siffror för den som vill jämföra mellan olika trafikslag.
- Klimatfokus är en blogg som drivs helt ideellt av Johan Brändström, civilingenjör i Uppsala som har tjänsten Transportkalkylatorn. Här räknar man med att bussen genererar ett utsläpp om 0,06 kg pr personkilometer eller 60 kg per 1 000 km vilket är otroligt högt jämfört med andra tillgängliga uppgifter.
- Klimatsmart semester erbjuder en kalkylator som har med alla trafikslag. Alla drivmedel som finns i kalkylatorn bygger på produktion, distribution och utsläpp sammantaget för att skapa en rättvis bild enligt initiativtagarna till tjänsten (se nedan).
- SJ har en klimatkalkyl på nätet som är enkel att använda. SJ uppdaterade under 2022 sina tidigare underlag för busstrafik och använder nu den fakta som sammanställts av Sveriges Bussföretag och som baseras på aktuella data. Värt att observera är att tågets försumbara utsläpp baseras på att endast så kallad ”grön el” används (se nedan).
- Flixtrain/Flixbus erbjuder konsumenterna en färdig uppgift om hur mycket CO2 som genereras per person och kilometers resa. Jämförelser görs mellan flyg, tåg i Sverige, Flixtåg i Sverige, tåg i Europa och en Flixbus. Siffrorna är baserade på data och statistik från Trafikverket, klimatsmartsemester.se samt en Well-to-Wheel-analys gjord 2021 av atmosfair för Flixbus europeiska bussflotta.
Av de uppräknade är det endast Klimatsmart semester som både är fristående och erbjuder en lättanvänd kalkylator för privatkonsumenten. Tjänsten startade 2018 och det är många som medverkat under ledning av huvudmannen Centrum för turism vid Göteborgs universitet. Alla beräkningar som använts finns tydligt redovisade i en Metodrapport på klimatsmartsemester.se
Enligt den kalkylator Klimatsmart semester använder släpper bussen ut 7 kg per 1 000 km förutsatt att bussen körs på biodieseln HVO 100 – med vanlig fossil diesel blir utsläppet 25 kg. Tågets utsläpp på 1 000 km blir enligt Klimatsmart semesters kalkylator lika stort som HVO-bussens, 7 kg.
Foto: Astrid Warberg.Olika siffror beror på räknemetoden
Att siffrorna skiljer på olika webbplatser är något som de olika sajternas medarbetare är medvetna om.
”Det beror på sättet att räkna ut de aktuella värdena. Och om vi talar om tågoperatören SJ så räknar de exempelvis med effekterna av så kallad grön el.” Förklarar Fredrik Warberg, Tidsverkstaden ek för, som har varit projektledare för Klimatsmart semester.
Det stämmer: Enligt kontroll med SJ:s presstjänst bygger deras kalkylator på att alla deras tåg körs med grön el från vind och vatten. Det vill säga att tågoperatören valt att köpa grön, förnyelsebar el vilket i praktiken innebär att de betalar för grön el men att ingen ändå kan ändra på att elen som går ut i kontaktledningarna kan komma från både svensk kärnkraft och ibland utländsk kolkraft. Grön el är ett begrepp som vuxit fram under senare år där elkonsumenterna själva kan bestämma om de vill köpa grön el som då genereras förnyelsebart, inte från exempelvis kolkraft eller kärnkraft. Men detta sätt att räkna är inte så okomplicerat som det kan låta – elektroner genererade av kolkraft ser likadana ut som dem som är genererade av vindkraft och de går genom samma elkablar.
”Våra forskare menar att detta med att köpa grön el är en marknadsmekanism som inte påverkar de reella utsläppen som uppstår av en resa. I Sverige har vi en energimix som gör att vi har en relativt hög andel förnybar el jämfört med de flesta andra länder. En fossil dieselbuss i Europa ligger enligt våra beräkningar på 25 gram utsläpp av CO2 per personkilometer medan tåg i Europa hamnar på 24 gram CO2 per personkilometer. Därför är tåg och buss jämförbara alternativ för resenären för resor i många länder i Europa, beroende på vilken elmix de har. I Sverige är skillnaden större till tågets fördel. Körs bussen på HVO räknar vi med likvärdiga nivåer för buss och tåg i Sverige.” Säger Fredrik Warberg.
Medhåll från bussbranschen
Fredrik Warberg på Klimatsmart semester får inte oväntat medhåll av branschorganisationen Sveriges Bussföretag.
”I rådande debatt så är det viktigt att människor får relevanta underlag och att man jämför rätt saker.” Säger Anna Grönlund, branschchef i Sveriges Bussföretag. ”För resenärens del finns det idag svårigheter att jämföra mycket av den officiella statistiken, bland annat eftersom bussar som regel redovisas per motorteknik och inte efter vilket drivmedel bussen egentligen kör på. Tänk till exempel att en buss med förbränningsmotor kan köras både på fossil diesel och fossilfri biodiesel – men i offentlig statistik blir det ingen skillnad. Vi i Sveriges Bussföretag listar i våra egna årliga rapporter hur mycket förnyelsebara drivmedel som används i bussektorn, men det är ju i vår samlade branschstatistik. För den offentligt upphandlade busstrafiken, som drivs i regi av landets kommuner och regioner, finns idag ofta fakta att hitta hos respektive länstrafikbolag eller kollektivtrafikmyndighet. För den kommersiella busstrafiken, såsom kommersiell linjetrafik med buss, turistbussar eller beställda bussresor med föreningar och liknande, är den samlade informationen inte lika lättillgänglig och enkel att bryta ner på varje resa.”
Anna påpekar att resenären ju alltid kan kontakta bussföretaget direkt och att flera bolag också har fakta på sina egna webbplatser.
”Våra medlemmar som kör kommersiell linjetrafik, såsom expressbussar, har reagerat på att deras miljöarbete inte syns på de olika publika jämförelsesajter som finns. Följden kan bli att miljömedvetna konsumenter som tar del av den orättvisa statistiken gör val som inte är faktabaserade.” Menar Anna Grönlund.
Många miljömedvetna konsumenter ställer sig frågan vilket transportslag som är bäst sett ur perspektivet klimatavtryck.
”Tåg som körs i Sverige på grön el är bäst, men bussen är nästan precis lika bra. Och jämför man inom Europa blir bilden ännu bättre för bussresan.” Hävdar Anna Grönlund. ”Men det framgår sällan, beroende på hur de olika aktörerna har räknat. Tills helt nyligen har mycket gamla siffror använts som inte alls tagit hänsyn till att biodrivmedel såsom HVO nu driver väldigt många bussar. I sammanhanget vill jag därför passa på att ge en eloge till SJ som efter dialog med oss i sina jämförelser nu utgår från aktuella och uppdaterade siffror för bland annat bussens klimatpåverkan.”
I officiell statistik räknas alla bussar som kör på HVO, hydrogenererad vegetabilisk olja, som dieselbussar eftersom den enbart ser till motortekniken, inte till vad som bussen verkligen tankas med. Det ställer till det eftersom en mycket stor andel av de svenska bussarna med dieselmotorer kör på HVO. Enligt uppgifter inhämtade från svenska kommersiella bussbolag så stod HVO för hela 45 procent av den totala drivmedelsvolymen 2019 (se faktaruta). I dag torde andelen vara ännu större vilket bör visa sig nu när bussresandet rullat i gång igen efter den långa pandemin.
Foto: Sveriges Bussföretag.Fristående undersökning
Sveriges Bussföretag har låtit ett fristående miljökonsultföretag undersöka hur det verkligen står till med klimatpåverkan från den kommersiella, linjelagda busstrafiken i Sverige, såsom expressbussar. Undersökningen bygger på medverkan av ett antal svenska bussföretag som kör kommersiell linjetrafik och som själva har rapporterat in sina basvärden: beläggningsgrad, vilka drivmedel som används och hur lång sträcka bussarna har kört. Trots att allt detta normalt är att betrakta som affärshemligheter har företagen valt att släppa alla siffror eftersom det är angeläget för hela bussbranschen att bättre siffror kommer fram. Underlaget refereras numera till av både SJ och Klimatsmart semester. De fakta som presenterats bygger på siffror från 2019 men kommer successivt att uppdateras, med viss eftersläpning för varje år. Sveriges Bussföretag har i kontakt med flera olika jämförelsesajter på nätet delat med sig av de nya underlagen och kommer ha en fortsatt kontinuerlig dialog.
FAKTA: Data för kommersiell busstrafik 2019
Inrapporterade data från bussföretagen:
Medelförbrukning av drivmedel per km – 0,24-0,28 liter/km
Körsträcka – sammanlagt 13 miljoner km/år
Medelbeläggning i fordonet – 18,5-37,2 personerDrivmedel som bussföretagen kör sina bussar med, procent volym:
Reduktionspliktig diesel: 51 procent
HVO 100: 45 procent
Reduktionspliktig diesel med certifikat: 4 procentKälla: Sveriges Bussföretag
- Text: Thomas Dietl
- Foto: Ryno Quantz
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
I denna debattartikel tar Linda Vismer upp att vi behöver tänka på ett annat sätt när det gäller semester.
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket. Tack vare kontakt med svenska Nordic Husky Farm via JHT:s projekt Välkommen åter.
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
I en krönika ställer Anna-Paula Jonsson den närmast filosofiska frågan.
-
Debattartikel – Rädda Bohusläns stränder från Europas skräp
En debattartikel från Bohusläns kustkommuner och Västkuststiftelsen om att det statliga anslaget för strandstädning har minskat drastiskt.
-
Fotbollsfest i Göteborg – EM-matcher visas på storbild i sommar
När fotbolls-EM för damer avgörs i Schweiz i juli kan göteborgare följa det på storbild gratis på Ullevi Plaza och i Hammarkullen.
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt görs ytterligare utredningar. Vad flygplatserna behöver är beslut enligt Svenska regionala flygplatser.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt ges direktiv för ytterligare en utredning för övriga flygplatser. Men vad F...
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Svenska och internationella besökare, studenter och till och med Abba-Benny – det är många som blandar ihop Lidkö...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
Det låter kanske som en filosofisk fråga. Ändå är det just den frågan jag ofta hör – även om den kanske oftare fo...
-
-
Gästbloggare
-