-
Charterflyget håller Dalaflyget levande – Frågan om flygtrafiken i Dalarna
Dalaflyget är detsamma som flygplatserna Dala Airport i Borlänge och Mora flygplats. Enligt Flygtorget har de problem med att lösa hur verksamheten ska gå vidare efter att linjetrafiken till båda flygplatserna upphörde under 2018. Chartertrafik håller flygplatserna igång, men Mora flygplats längtar efter trafikplikt.
Chartertrafik håller flygplatserna igång
Dala Airport riktar sin tillit till chartertrafiken som går året runt och håller flygplatsen levande. Det gör också att flygplatsen kan vara öppen för exempelvis sjuktransporter och brandflyg.
Mora flygplats satsar bland annat på hockeycharter för att livnära flygplatsen. Men det finns ambitioner från flygplatsledningen och politiker i Dalarna att så snart som möjligt få möjligheten att upphandla trafik, enligt Flygtorget. Men i nuläget har de inte fått någon trafikplikt och det är inte aktuellt heller enligt Trafikverket. Men ledningen för Dalaflyget tänker kämpa trots motgångarna. Trafikplikt till Mora behövs för att säkra framtiden för flygplatsen.
“Det är riktigt att vi i dagsläget inte har fått någon trafikplikt. Men nu när vi äntligen har en regering på plats kan vi fortsätta att trycka på. Får vi gehör, som till exempel Kramfors och Torsby lyckats med, kan regeringen göra ett ingripande och då starta en särskild upphandling.” Säger VD, Anders Mjöberg.
Låst läge för frågan om flygtrafiken i Dalarna
Frågan om flygtrafiken i Dalarna är relativt låst på grund av olika faktorer enligt Flygtorgets information. Miljöpartiet säger kategoriskt nej till att satsa på Dalaflyget trots att miljöpåverkan i området har ökat sedan flygtrafiken försvann förra året. Vissa anser att den nya konkurrerande flygplatsen i Sälen är för nära Mora. Till viss del är det en konkurrent, men inte alls i den stora utsträckningen som många tror.
“Nej, de är en utpräglad charterflygplats med i första hand skidresenärer. De säger också att de är beroende av Mora som en flygplats med linjetrafik, så vi är mer av komplement till varandra.” Säger Anders Mjöberg.
Läs Flygtorgets artikel om Dalaflyget här
- Text: Flygtorget & Isa Mörk
- Foto: Dalaflyget
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
De har kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang genom att mäta mjuka värden i kronor och ören
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
3 svar till “Charterflyget håller Dalaflyget levande – Frågan om flygtrafiken i Dalarna”
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
I tisdags den 24 juni fick kom de glada nyheterna att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterier...
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Oavsett om du driver en ...
-
-
Gästbloggare
-
Det är cyniskt att agera för flyg till Mora och Sälen när det talas om att vi ska flyga mindre. Det går det en högklassig järnväg till Mora från Borlänge, d.s.k. Siljansbanan.
Det är bättre att rusta upp Sälenbanan som redan finns.
Politiker hymlar när de talar om hur vi ska värna miljön för att i nästa stund satsa på flyg.
Hej Christer
Det kan säkert ligga en del i det du säger om att det finns förutsättningar för bra tågtrafik, men det ena kanske inte utesluter det andra. Det finns vissa fall där flyg är ett bättre alternativ och med bioflygbränsle blir miljöpåverkan avsevärt mindre från flyget. Snart finns kanske också elflyg och då ser det betydligt bättre ut i jämförelsen. Det som ju vore bra med flygplats i drift i Mora (och kanske i synnerhet Sälen) är att den då kan användas för ambulansflyg. Nämnas bör också att möjligheten att ta emot ankommande charterflyg, som är det som vi i första hand pratar om här, är ett bra tillskott till besöksnäringen i området. De besökarna, huvudsakligen från Storbritannien om jag är rätt underrättad, har något svårare att välja tåg istället om man ska vara realistisk.
Det här behöver kreativt att göras för att dra nytta av det strategiska läget.
1. Stationera ett permanent brandflyg på någon av flygplatserna, modell större, Jet med kapacitet min 20 ton vatten.
Arbeta fram ett koncept från grunden, kommer serva hela Sverige. Årsavgift, Förs. bolag, MSB/staten kommer betala.
Vi har ju ett försvar som kostar mångmiljardbelopp varje år trots att vi inte haft krig på över 200 år, ska vi inte ha ett eget brandflyg på stand by som kan rycka ut omedelbart och FÖRHINDRA KATASTROFER och inte komma efter flera veckor? man skyddar enorma arealer av skog att förintas och sparar samtidigt mång miljard belopp.100 % kommer Svensk skog och även andra Nordiska länders skog att brinna i sommar.
Skogsbränderna har redan börjat på södra halvklotet nu i Nya Zealand.
2. Utveckla air cargo verksamhet, lyft över flygbolag som opererar i närliggande länder och på dyra Arlanda. Marknaden för godset är ju här i Sverige, både ut och in.
3. Nytänkande i inrikesflyget, med flera förbindelser på längden och tvären.