-
Copper Skillet – Sveriges bästa konferenskockar korade
När Sverigefinalen av kocktävlingen Copper Skillet avgjordes den 11 mars på Sergel HUB tog Mikaela Håkansson, Färna Herrgård, hem segern i seniorklassen och Michelle Ekelund, Skogshem & Wijk, vann i juniorklassen.
Copper Skillet är en global tävling för kockar som jobbar på konferensanläggningar anslutna till IACC, International Association of Conference Centers. Båda de svenska vinnarna säkrade därmed sin plats i Europafinalen, som kommer att hållas i England i september. Vinnarna där går vidare till världsfinalen våren 2025.
Imponerande att se den höga ambitionen
Årets svenska final, som arrangerades av Svenska Möten, samlade 16 framstående kockar från konferensanläggningar och mötesplatser i hela landet.
Deras uppdrag var att under tidspress skapa en huvudrätt som passar i konferenssammanhang, med ingredienser från ett skafferi som kockarna på förhand hade fått reda på samt en hemlig råvarukorg som avslöjades på plats. Kockarna hade 15 minuter på sig att bekanta sig med de hemliga råvarorna och planera sin rätt. Därefter hade de 30 minuter på sig att tillaga rätten.
“Det är imponerande att se den höga ambitionen och kunnandet bland alla deltagare, inte bara vinnarna. Deras insatser understryker den fantastiska matkvaliteten som erbjuds på svenska konferensanläggningar.” Säger Michael Schüller, VD för Svenska Möten.
Juryn bestod av de namnkunniga kockarna Pontus Wellén, Siri Barje och Victor Magdeburg.
Kriterierna som bedömdes omfattade många delar. Exempelvis hur väl tävlingsuppgiften var utförd, presentationen, balans mellan smakerna, arbetsstationens hygienstandard samt matsvinn.
Mikaela Håkansson vann i seniorklassen
Mikaela Håkansson tog hem vinsten med sin skapelse: Stekt torsk med blåmusslor, smörstekt kål, picklad gurka, ramslök och sandefjordsås.
Juryns motivering löd: “Höga, välbalanserade smaker, inbjudande textur och en tillagning i världsklass. En elegant presentation och ett fint arbete i köket som präglades av organisation, renlighet och minimalt med svinn.”
Michelle Ekelund vann i juniorklassen
Michelle Ekelund imponerade på juryn med sin smörstekta torsk med sandefjordsås, alspånsrökt fläsk och primörsallad.
Juryns motivering löd: “Klassisk rätt med stora bestämda smaker. Perfekt tillagad huvudråvara med fin variation av grönsaker. Bra portionsstorlek och lite svinn. Ren, prydlig och snygg arbetsstation med ett tydligt hållbarhetstänk.”
Intressanta panelsamtal
Kvällens konferencier var krögaren och matprofilen Jens Dolk. Under det välbesökta eventet bjöds publiken, förutom den spännande tävlingen, även på ett intressant panelsamtal om ämnen såsom matsvinn, köksekonomi, anatomiskt ansvar (vilket innebär att ta tillvara på hela råvaran) och att laga mat i säsong. Deltagare i panelen var Mattias Bosta från Sorundahallarna, Daniel Oddhammar från Generation Waste och Stefan johansson från Högbo Brukshotell.
I anslutning till tävlingen arrangerade Nores, Svenska Mötens huvudpartner till Copper Skillet, ett inspirationspass för yrkesverksamma inom konferensbranschen med minimässa, seminarium och kunskapslyftande inslag kring mat och dryck.
Läs mer om den Svenska Copper Skillet-tävlingen här.
- Text: Svenska Möten
- Foto: Svenska Möten
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Visit Trelleborg är nominerad för Bästa värdskap 2023
Visit Trelleborg och nio andra turistinformationer tävlar om utmärkelsen bästa värdskap 2023 från Visitas nationella råd för besöksservice.
-
Hotel Fratelli har äntligen öppnat i Karlstad
Ett färgstarkt nöjeshus som för tankarna till sydligare breddgrader. Efter flera års renovering står Karlstads Hotel Fratelli färdigt.
-
Fler besöker Höga Kusten under hela året
Höga Kusten går fortsatt starkt. Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna.
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett projekt med länderna kring Östersjön. ReTour ska leda till utveckling för en mer hållbar turism.
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna lanserar en digital plattform för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta en inkluderande arbetsplats.
-
Copper Skillet – Ruth Weldegiorgis är världens bästa konferenskock
Den 19 april avgjordes Copper Skillet, där Ruth Weldegiorgis representerade Sverige och blev världens bästa konferenskock.
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste choklad 452732, välkomnas som ny hyresgäst i Smygehuk.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sveriges besöksnäring och GSTC kongress lockar deltagare globalt
Det internationella intresset och engagemanget för hållbar turism är stort. Det märks på det överväldigande intre...
-
Mikael Jonsson blir ordförande i Svenska Destinationsnätverket
Den 12 april avslutades Svenska Destinationsdagarna i Helsingborg. Under årsmötet för SNDMO valdes Mikael Jonsson...
-
Höga Kusten söker en person som ska vara ansvarig för deras digitala närvaro
Är du en driven person som vill ta en destinations digitala närvaro en nivå till? Titta hit! Nu söker Hög...
-
Tredje bästa året någonsin för Sveriges campingplatser
Ny statistik från SCB/Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till 16,6 ...
-
-
Gästbloggare
-