-
Destinationen där det bubblar av entreprenörskap
Under veckan besökte Turismnytt Visit Roslagens destinationsdag. En destinationsdag som präglades av entreprenörskap.
På plats på konferensanläggningen Skåvsjöholm befann sig besöksnäringsföretagare från hela Roslagskusten tillsammans med destinationsbolagets personal.
På Visit Roslagen arbetar man hårt för att samla företagen, utveckla destinationen och ge stöd i olika frågor som företagen kan ha. Det kan till exempel handla om att man vill göra sitt företag exportmoget. Då kan destinationsbolaget hjälpa till med kontakter med mera. Detta åstadkommer man bland annat genom ett samarbete med Stockholm Archipelago.
Gisela Norén är Vd för Visit Roslagen och hon hade tagit med sig hela sin personalstyrka så att företagarna på plats fick lyssna på vad alla gör på destinationsbolaget.
Besöksnäringen i Roslagen har utvecklats mycket på bara tio år. Turismomsättningen har gått från 1,7 miljarder kronor till 2,6 miljarder kronor.
Visionen
Visionen för destinationen är att skapa en ”hållbar destination i världsklass – året runt”. Och det är just det man arbetar med för fullt just nu – att förlänga säsongerna.
Satsar på året runt turism
Vi svenskar tycker mest om att vara i Sverige på sommaren men de utländska turisterna tycker om de andra årstiderna. Våren och hösten är en exotisk upplevelse för dem. Här tittar Visit Roslagen på hur man kan skapa nya målgrupper och nå fram till dem, man arbetar med att produktutveckla ”off season”. I dagsläget är en viktig målgrupp konferenser och möten.
Rickard Molin arbetar som Location Scout. En Location Scout arbetar med att leta upp inspelningsplatser för filmer. En bra inspelningsplats ska erbjuda inte bara rätt miljö utan också kunna erbjuda den praktiska servicen omkring, som till exempel ett bra boende för inspelningsteamet. Molin är en av dem som ligger bakom att ett holländskt tv-bolag spelat in en kriminalserie i Öregrund – Crime Master. Crime Master spelades in i åtta avsnitt och den fick 6 miljoner holländare att bänka sig framför tv:n. Sverige ses som ett ”crime land” av holländare och belgare vilket skapar möjligheter för att locka hit fler turister. Molin tycker att det satsas för lite på filmturismen – en inspelning ger enligt honom tillbaka 4 kronor för varje krona som man har satsat. Detta skapar en möjlighet för alla företag inom besöksnäringen. Bjud in Location Scouts och visa upp just er verksamhet för dem – då hamnar platsen där din verksamhet finns i dennes databas. Detta kan i sin tur innebära att utländska filmproducenter får upp ögonen och väljer att spela in just där – vilket ger bra marknadsföring.
Hållbarhet
Hållbarhet är i fokus när företagen i Roslagen arbetar. Det finns ett stort intresse och en stor vilja från företagarna att arbeta för att exempelvis minimera effekterna på miljön. Här arbetas det mycket med miljödiplomering och det särskilt inom eventbranschen.
Destinationsbolaget Visit Roslagen genomför just nu en miljödiplomering som blir klar under våren 2018.
Världsklass
I visionen för Visit Roslagen finns det med att destinationen skall vara i världsklass. Vad menar man med det? Jo, man menar på att bolaget och dess företagare ska:
- leverera turistservice och ett värdskap i världsklass
- erbjuda en unik miljö – skärgården
- kompetenshöjande insatser för företagare
- sätta evenemang på världskartan
Så gör du för att få fler utländska gäster
Sofia Barré, projektledare för Stockholm Archipelago, berättade om hur man försöker locka fler tyskar och holländare till Sverige. Hon arbetar dagligen med att ha diskussioner med utländska researrangörer, att medverka på mässor och workshops, skapa paketering och distribution och med att hålla kontakten med den internationella pressen. Detta sker både i samarbete med svenska destinationsbolag och Visit Sweden.
Sofia gav tips på hur företagare kan paketera och marknadsföra sina produkter. Man ska inte se sitt företag som för litet för att vara exportmoget och man ska använda sig av det stöd som till exempel Visit Sweden ger i form av den fria tillgången till deras mediabank. Bilderna i mediabanken är professionella och det finns många att välja på.
Under 2018 kommer Stockholm Archipelago och Visit Sweden att arbeta intensivt mot den holländska marknaden. Det handlar om att man skall säkra distributionen av, marknadsföra och paketera destinationen, att utbilda, att samverka och att samordna pressbearbetningen.
I Holland köper turisterna nästan alla sina resor på nätet. Och det man efterfrågar är små nischade hotell och B&B i hög klass. Man tycker om bekvämlighet och att bli personligt bemött.
Roslagen får Sveriges största SPA
I Roslagen ligger Hotell Havsbaden. En pärla som blivit naggad i kanterna under året. Men nu arbetar Rasmus Abnersson Norén, en norrlänning, tillsammans med Stefan Karlsson, även kallad för hotellkungen i Norrland, med att utveckla konferens- och spahotellet.
Rasmus var på plats under destinationsdagen och berättade om hur Havsbaden totalrenoveras och byggs ut. Det är ett stort projekt. Mer om hur Hotell Havsbaden blir återkommer Turismnytt till i en separat artikel.
Rasmus Abnersson Norén bjöd in alla företagare att ta kontakt med honom för att bilda samarbeten.
Om man har entreprenörskap så lyckas man
Roslagens destinationsdag präglades av den entreprenöriella anda som råder på destinationen. En entreprenör har gått från ingenjörsyrket till att öppna en choklad- och lakritsfabrik med tillhörande butik.
Hon heter Lotta Sunnås och driver Bönan & Roten i Åkersberga. Där tar hon fram nya smaker på choklad genom att knyta an till känslor. Ett exempel är Roslagsasken där varje chokladbit representerar en plats längs Roslagskusten. I hantverket gäller det att ta fram produkter som är så lokala som möjligt. En del av ingredienserna måste Lotta importera men hon försöker använda sig av så mycket lokala råvaror som möjligt. Till exempel så har ju Roslagen ett eget mejeri där hon kan köpa mjölkprodukter.
Bönan & Roten fick nyligen leverera choklad till självaste Nobelfesten vilket visar på vilken kvalité chokladen håller.
Lotta kommer att vara Veckans profil i Turismnytt om några veckor.
Elitidrottare vill lyfta Roslagen
Staffan Björklund är en av Sveriges bästa inom sin sport – Adventure Racing. Sporten är inte känd i Sverige men faktum är att Sverige har tre lag som är bland de fem bästa i världen.
Adventure Racing är en extremsport där deltagarna deltar i olika grenar som till exempel mountainbike, orientering och simning under ett och samma lopp. Det som är unikt med sporten är att det är den enda sporten som tjejer och killar tävlar på samma villkor. I dagsläget är det 35% tjejer och resten killar som utövar sporten.
Staffan och hans medtävlande fick för några år sedan en idé om att arrangera ett sådant lopp i Sverige. I mars 2017 fick de klartecken för ett ekonomiskt stöd från Stockholm Business Region. Sedan dess har de arbetat hårt för att skapa det första loppet inom Adventure Racing som går genom en skärgård.
Själva loppet – Nordic islands adventure race – ska gå från Stockholm via Grisslehamn – Åland och till Åbo. Banans sträckning läggs ut fyra timmar före loppet. Deltagarna tar sig fram genom att simma, pack rafting (uppblåsbara båtar), cykling och genom att klättra / fira ned sig med rep. Man räknar med cirka 200 deltagare – cirka 30 lag.
Att arrangera ett sådant här evenemang kräver mycket av arrangören vilket vi redogör för i en särskild artikel på Turismnytt.se.
Allt fler efterfrågar Outdoorturism
Helena Engelbrecht är journalist och har bland annat arbetat hos Destination Åre. Där har hon arbetat med att marknadsföra aktiviteter i Åre.
Hon betonar vikten av att hitta rätt marknadsföringskanaler som aktivitetsbolag. I Åres fall anlitade man en av Sveriges största bloggare inom vandring för att få uppmärksamhet.
Ta hjälp av dina besökare
Sista talare under destinationsdagen var Karl Händel som är Vd på företaget Smartson. Smartson genomför olika tester. Karl delade med sig av hur en destination kan öka sin attraktionskraft med hjälp av sina besökare.
Han har under året arbetat med Visit Roslagen och hjälpt de att locka fler besökare.
För att locka besökare så behöver man arbeta aktivt med sina marknadskanaler. Det kan vara traditionell media, sökord på internet, Tripadvisor, Yelp, Airbnb, sociala medier, influencers men glöm inte att bearbeta egna kanalerna.
Det gäller att attrahera, engagera och konvertera. Ett exempel på detta är när Visit Roslagen i ett projekt efterlyste resereportrar från hela Sverige. Deras uppgift vara att vara turister i Roslagen och sprida deras upplevelser digitalt. Ansökningarna strömmade in och resulterade i många nya besökare.
För företagarna gav Karl några råd om hur man skapar en framgångsrik verksamhet:
- visa öppenhet: var personlig, inspirerande och var tillgänglig för dina gäster
- var trovärdig: våga göra fel och var mänsklig. Det visar bara på att du vill förbättra verksamheten
- gör innehållet delbart i de digitala kanalerna
- var långsiktig: skapa interaktioner, bygg kluster
Dagen avslutades med ett trevlig mingel.
Vill du läsa fler nyheter om destinationerna i Sverige? Läs mer här.
Källa: Visit Roslagen- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Visit Roslagen
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 28 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang och Konstateranden/beslut/rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 3
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna, här del 3
-
Regeringen föreslår ett förbättrat resegarantisystem
Ökad trygghet för resenärer och förenkling för branschens aktörer. Regeringen föreslår en reform av dagens resegarantisystem.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – juni 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen i destinationen. Juni var en händelserik månad.
-
Regeringen föreslår sammanslagning av museiorganisationer
Regeringen förbereder Statens maritima och transporthistoriska museer och Statens försvarshistoriska museers för en sammanslagning.
-
Cabonline – flygtaxi utvald till preferred partner i SAS Transfer
Flygtaxi Sverige, en del av Cabonline Group, är stolta över att ha valts till föredragen taxipartner för SAS nya tjänst - SAS Transfer.
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
I dagsläget är det SJ som kör nattåg enligt ett specialavtal. Swedish Lapland har en uppdaterad avsiktsförklaring och nya vagnar är på gång.
-
Visita – en tydlig ökning för hotellmarknaden i juni
Juni månad gav det bästa utfallet på länge på svensk hotellmarknad enligt Visita statistik. Trots det är hotellkonjunkturen svag.
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Ute hos besöksmål i Sverige råder det stor aktivitet nu. Höga Kusten Destinationsutveckling berättar om sommaren hos dem.
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun har tagit fram två unika Sala-cyklar som i sommar kommer att synas runt om i kommunen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Flyg, Evenemang och ...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets ...
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
Vid aktuell upphandling av tågbolag som ska köra nattågen mellan Stockholm och Narvik från december 2026 fick Tra...
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Nu krokar Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board arm för at...
-
-
Gästbloggare
-