-
Evenemangstratten – ett verktyg för att bedöma värdet av evenemang
Destinationsbolagen Läckö-Kinnekulle och Next Skövde står bakom ett innovativt bedömningsverktyg, Evenemangstratten. Det väcker intresse och används nationellt för att stärka besöksnäringen och bidra till hållbar samhällsutveckling.
Vad är Evenemangstratten?
Evenemangstratten, utvecklad i samarbete med Göteborgs universitet och Skaraborgs evenemangsnätverk med stöd av Skaraborgs kommunalförbund, är ett unikt verktyg som bedömer evenemangens värde utifrån de sju kapital som inryms i legacybegreppet. Verktyget lanserades officiellt i januari 2024 och har redan anslutit närmare 25 destinationer från hela landet. Inklusive städer som Västerås, Kristianstad, Stockholm och Umeå.
Verktyget används som en strategisk del i beslutsprocessen kring stöd och insatser för evenemang och har fått beröm för sin enkelhet, flexibilitet och användarvänlighet. Målet är att skapa ett holistiskt tillvägagångssätt där evenemang inte bara utvärderas utifrån ekonomisk avkastning. Utan också hur de gynnar samhället på bred front.
Nationellt erkännande och samarbete
Under 2024 har Evenemangstratten implementerats fullt ut i destinationsbolagens arbete och fått stort genomslag nationellt. Det växande samarbetet, som innefattar samverkansavtal med flera destinationer och organisationer i Sverige, visar på verktygets betydelse för framtida evenemangsutveckling.
Nominerade för Årets Hållbarhetskliv i Västra Götaland
Lidköpings och Skövde kommuner har hedrats med utmärkelsen Årets Hållbarhetskliv i Skaraborg. Detta för sitt innovativa arbete med Evenemangstratten.
Motiveringen lyder:
”Lidköpings och Skövde kommun tilldelas Årets Hållbarhetskliv i Skaraborg för sitt innovativa och omfattande arbete med att skapa en modell som på ett hållbart sätt bedömer och utvecklar evenemang. En värderingsmodell och arbetsmetod för att stärka besöksnäringen och bidra till samhällsutvecklingen har tagits fram. Modellen möjliggör strategiska beslut för att värva framtida evenemang som lockar besökare när och där det inte är fullt och bidrar till en robust besöksnäring som gynnar både boende och besökare.”
De har även blivit nominerade till Årets Hållbarhetskliv i Västra Götaland. Den vinnande kandidaten utses av en huvudjury och presenteras vid Stora Turistrådsdagen i Göteborg den 14 november 2024.
Ett verktyg för framtiden
Evenemangstratten är ett tydligt exempel på hur strategiskt samarbete och innovativt tänkande kan leda till nya sätt att arbeta med evenemang. Verktyget hjälper till att skapa en hållbar besöksnäring som gynnar både lokalsamhället och besökarna. Det blir en viktig del av en bredare strategi för hållbar utveckling inom regionen.
Här kan ni läsa mer om Läckö-Kinnekulle på Turismnytt.
- Text: Destination Läckö-Kinnekulle
- Foto: Destination Läckö-Kinnekulle
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs till 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver föreningen en mängd verks...
-
-
Gästbloggare
-