-
Därför är flyget viktigt för samhällsekonomin – Starka argument lyftes fram
Förra veckan arrangerade Stockholms Handelskammare en frukost på temat ”Därför är flyget viktigt för samhällsekonomin”. Handelskammarens VD, Andreas Hatzigeorgiou öppnade med att visa på vilket långt land vi lever i – det tar 22 timmar med bil från Treriksröset till Smygehuk och det tar 15 timmar med tåg från Stockholm till Kiruna. Då inser man lätt att flyget behövs och han betonade just flygets betydelse för samhällsutvecklingen. För att kunna göra den nödvändiga omställningen till ett hållbart samhälle behöver vi tillväxt.
Rapport om SAS bidrag till Sveriges ekonomi
Först upp scenen var Eva Rytter Sunesen som presenterade den alldeles färska rapporten från Copenhegen Economics om SAS bidrag till den svenska ekonomin (som Turismnytt skrev om i förra veckan ). Hon konstaterade bland annat att ett lands, en regions eller en stads tillgänglighet med flyg är avgörande för investerares vilja att satsa just där. Bra inrikesförbindelser är också viktiga för att sprida företagandet i landet. Om alla företag ligger inom ett begränsat område (exempelvis en huvudstad) uppstår snabbt problem med tillgång på industrimark, bostäder och trafik. För att återgå till SAS betydelse för den svenska ekonomin så bidrar företaget som verksamhet med 16,6 miljarder till den svenska ekonomin och företaget skapar direkt, men också indirekt, tillgänglighet. Man står för så mycket som 32% av Sveriges samlade tillgänglighet och tillgänglighet skapar samhällsekonomiskt värde. Totalt uppskattar man att SAS bidrar med 30 miljarder och med 37 000 arbetstillfällen via ökad tillgänglighet. Flygbranschens bidrag som helhet är enligt rapporten 120 miljarder kronor.
Flyget måste hanteras på ett sätt som bidrar till hållbar utveckling
Niclas Nordström, avgående ordförande i Svenskt Flyg, som inte hade möjlighet att vara på plats, framträdde på en film. Han förstärkte budskapet om flygets betydelse för att knyta ihop Sverige och knyta ihop landet med omvärlden. Han tryckte också på vikten av att flyget hanteras på sätt som bidrar till en hållbar utveckling och han pekade på den viktiga roll flygindustrin har i att utveckla teknik som minskar flygets miljöpåverkan. Han lyfte fram att besöksnäringen mår bra av fungerande flygförbindelser och avslutningsvis tog även han upp hur viktig Arlandas utveckling är för Sverige.
Panelen var enig om flygets viktiga roll
Nästa punkt på programmet var en panel med Rickard Gustafson, SAS VD och koncernchef; Viveca Hirdman Ryrberg från Investor; Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm och Anders Åkesson, riksdagsledamot (c) från Kalmar.
Rickard Gustafson inledde med att han tycker att debatten blivit sned och sa att SAS är väl medvetna om vikten av att ställa om till hållbart resande, men samhället kollapsar utan flyget. Utan flyget kan vi säga adjö till den välfärd vi har vant oss vid.
Anna König Jerlmyr sa att en hållbar och klimatsmart utveckling bidrar man till tillväxt i Sverige och Stockholm, men den globala konkurrensen är stenhård. Hon trodde också att vi kommer att ha elflyg i framtiden men frågan är bara när.
Anders Åkesson pratade om hur viktigt är för möjligheten att bo ute i landet, i hans fall Kalmar, att orten är ”uppkopplad”. Det är en förutsättning och när de fem transportslagen (flyg, tåg, väg, båt och internet) fungerar ihop blir det som bäst. Alla transportslag har en utmaning klimatmässigt, men måste titta på konsekvenser av de åtgärder man gör. Vilka möten blir inte av, vilket gods kommer inte fram om förbindelser försvinner eller inte fungerar? Vi kan inte begränsa folks mobilitet om vi ska skapa hållbarhet.
Viveca Hirdman Ryrberg tog upp att pilotstrejken på SAS hade visat direkt vad som händer utan flygförbindelser. Sverige är väldigt exportberoende och att Sverige har ”connectivitet” är vitalt. Hon poängterade också att näringslivet definitivt vill vara med i omställningen till ett hållbart samhälle och där händer mycket inom forskning, innovation och utveckling.Vi måste samla oss till en nationell politik när det gäller flyg och annan infrastruktur
Finansborgarrådet lyfte fram att fler interkontinentala direktlinjer är avgörande för etableringar och investerare tittar ofta just på sådana faktorer när de avgör i vilken stad/region de skall satsa. Hon tryckte också på att det är viktigt för besöksnäringen som den basnäring den är och en ny direktlinje leder direkt till nya turistströmmar.
SAS vd poängterade hur viktig inrikestrafiken är som feeder av trafik till de interkontinentala linjerna. De skapar ett upptagningsområde. Utan dem blir det inga nya interkontinentala linjer, så enkelt är det för Stockholm ligger i en utkant. För att anpassa sig till nya förutsättningar utnyttjar SAS ny teknik som ger mindre flygplan större räckvidd. Därför förbättrar man komforterbjudandet i mindre plan som kan gå på längre linjer med bättre beläggning.
Att höra en representant för dem som bestämmer, Anders Åkesson från riksdagen, säga att vi måste samla oss till en nationell politik när det gäller flyg och annan infrastruktur, ingav hopp. Han pekade på hur viktigt det är att de 30 regionala flygplatserna överlever för de städer/regioner de försörjer med flygtransporter.
Här tog Anna König Jerlmyr till orda igen och utryckte hur vitalt samarbetet mellan lokalt, regionalt och nationellt är. Hon tog också upp hur skadlig flygskatten är och att det den drar in åtminstone måste gå till grön omställning. Man måste också se över Swedavias avkastningskrav så att de får mer över att investera.EU måste säga ja till Single Sky i Europa
Som avslutning sa Rickard Gustafson att det mest akuta problemet och det som oroar honom mest nu när pilotstrejken ligger bakom dem är flygledningskapaciteten i Europa som är kraftigt underdimensionerad. Det kommer att leda till flygkaos i och över Europa i sommar och till råga på det hotar franska flygledare med strejk! Det som behövs är att EU säger ja till Single Sky i Europa som är gemensam flygledning över nationsgränserna i hela Europa. Det skulle inte bara effektivisera flygledningen utan också möjliggöra rakare flygvägar vilket är positivt ur miljö-/klimatperspektiv.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Jakob Norrby
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 28 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang och Konstateranden/beslut/rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 3
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna, här del 3
-
Regeringen föreslår ett förbättrat resegarantisystem
Ökad trygghet för resenärer och förenkling för branschens aktörer. Regeringen föreslår en reform av dagens resegarantisystem.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – juni 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen i destinationen. Juni var en händelserik månad.
-
Regeringen föreslår sammanslagning av museiorganisationer
Regeringen förbereder Statens maritima och transporthistoriska museer och Statens försvarshistoriska museers för en sammanslagning.
-
Cabonline – flygtaxi utvald till preferred partner i SAS Transfer
Flygtaxi Sverige, en del av Cabonline Group, är stolta över att ha valts till föredragen taxipartner för SAS nya tjänst - SAS Transfer.
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
I dagsläget är det SJ som kör nattåg enligt ett specialavtal. Swedish Lapland har en uppdaterad avsiktsförklaring och nya vagnar är på gång.
-
Visita – en tydlig ökning för hotellmarknaden i juni
Juni månad gav det bästa utfallet på länge på svensk hotellmarknad enligt Visita statistik. Trots det är hotellkonjunkturen svag.
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Ute hos besöksmål i Sverige råder det stor aktivitet nu. Höga Kusten Destinationsutveckling berättar om sommaren hos dem.
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun har tagit fram två unika Sala-cyklar som i sommar kommer att synas runt om i kommunen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Flyg, Evenemang och ...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets ...
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Nu krokar Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board arm för at...
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
Vid aktuell upphandling av tågbolag som ska köra nattågen mellan Stockholm och Narvik från december 2026 fick Tra...
-
-
Gästbloggare
-