-
Gröna Lunds restaurangskola är tillbaka efter pandemin
Gröna Lunds restaurangskola är tillbaka – ett initiativ för nyanlända svenskar, unga och personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.
Efter en paus under pandemin välkomnar nöjesparken nu en helt ny klass på 29 elever, som under elva veckor får en skräddarsydd utbildning i både matlagning och servering. När utbildningen är över får eleverna sedan erbjudande om anställning på någon av tivolits restauranger under sommaren.
“Det är ingen hemlighet att alla i besöksnäringen skriker efter restaurangpersonal, såväl kockar som kallskänk, köksbiträden och servis. Dessutom har vi som privat aktör en möjlighet att vara med och hjälpa personer som annars har svårt att komma ut i arbetslivet. Vår restaurangskola är helt enkelt en riktig win-win-situation. Vi har redan hittat entusiastiska personer som vi utbildar nu under våren och som kommer att ha möjlighet att börja jobba i våra kök och restauranger när vi öppnar tivolit den 24 april.” Säger Samuel Cabrera, kökschef på Gröna Lund.
Besöksnäringen lider av en brist på utbildad personal
Hela besöksnäringen lider av en stor brist på utbildad restaurang- och kökspersonal. Inte minst efter pandemin då många har skolat om sig och försvunnit till andra branscher.
Samtidigt finns det många som har svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden. Så som unga vuxna, personer med funktionshinder eller nyanlända svenskar. Därför startade Gröna Lund en restaurangskola på tivolit 2019. Det var ett initiativ som tyvärr fick pausas under pandemin men som nu återigen startat upp.
Gröna Lunds kockar och serveringspersonal är lärare
Den 7 februari inledde 29 elever elva veckors utbildningspraktik i kök och matsal, där Gröna Lunds kockar och serveringspersonal är lärare. När utbildningspraktiken avslutas får eleverna erbjudande om anställning på någon av Gröna Lunds restauranger lagom till att tivolit slår upp sina portar den 24 april.
“Att motverka långtidsarbetslöshet bland Stockholms unga är en av mina största prioriteringar. Att jobba med riktiga kunder och kollegor, en ny rad på cv:t och en boost för självförtroendet är otroligt viktigt och därför är jag så glad när vi kan kroka arm med näringslivet, i det här fallet Gröna Lund, som i och med detta också tar ett eget ansvar för sin kompetensförsörjning till dessa bristyrken.” Säger Karin Ernlund (C), arbetsmarknadsborgarråd.
Restaurangskolan är ett samarbete med Stockholms Stad och deras Jobbtorg samt andra enheter. Utbildningen pågår mellan 7 februari-22 april på Gröna Lund och går att kombinera med SFI (svenska för invandrare).
- Text: Gröna Lund
- Foto: Gröna Lund
-
Maryhill Estate – ny internationell destination och hotellupplevelse
Den 18 november öppnade Maryhill Estate efter flera års renovering. Det består av två unika delar – Hill House och Sugar Club.
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november uppmärksammade Destination Jönköping lokala ambassadörer som under året gjort insatser för att stärka destinationen.
-
Nio finalister i 2024 års upplaga av Circular Gastronomy Challenge
Efter en mängd inspirerande och hållbara idéer har juryn vaskat fram nio finalister till Circular Gastronomy Challenge 2024.
-
PRAO: En möjlig väg till inkludering och mångfald i högstadieåldern
Hotellbranschen har länge varit en arbetsmotor för unga. Hotellet Haymarket by Scandic i Stockholm erbjuder ett eget PRAO-program.
-
Vildmarkskällan – nyrenoverat spa med infinitypool på Vildmarkshotellet
Inför sitt 60-årsjubileum tar Kolmården nästa steg med lanseringen av Vildmarkskällan – ett spa på Vildmarkshotellet med infinitypool.
-
Idre Fjäll och Idre Sameby i ett unikt samarbete
Idre Fjäll och Idre Sameby inleder ett unikt och långsiktigt samarbete för att stärka destinationen och den samiska kulturen.
-
Vinteranläggningarnas nyheter 2024 – Branäsgruppen
Sveriges fjällanläggningar förbereder sig inför en vinter med nyheter. Här ser ni vad Branäsgruppen planerar för Branäs och Kungsberget.
-
Sveriges Bussföretag – hur påverkas besöksnäringen av miljözoner?
Stockholm kommer att införa miljözon klass 3 från nyår. Dock saknas analys av hur bussturist- och beställningstrafiken påverkas.
-
Historiska smaker och event på The Viking Museum och Restaurang Eld
The Viking Museum restaurang Eld nyöppnade 2023. Det finns möjlighet att boka den och museet erbjuder även guidade turer samt aktiviteter.
-
Mews förvärvar Atomize – fortsätter bana väg för hotell att maximera intäkter
Mews, den ledande SaaS-aktören inom hospitality tech tillkännagav den 21 november förvärvet av Atomize, ett molnbaserat RMS.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Programmet BESÖK utbildar turistentreprenörer i Bohuslän
Denna vecka når vi en milstolpe i det framgångsrika utbildningsprogrammet BESÖK, när tredje kull...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 47 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest i kategorierna Destination, Evenemang s...
-
Idredagen samlade näringsliv och offentlig sektor
Norra Dalarna kommer att växa rejält som destination de närmaste åren och för att kunna göra det möjligt ...
-
Kenneth Gustavsson utses till ny vd för Gotland Alandia Cruises
Kenneth Gustavsson blir ny vd för Gotland Alandia Cruises som driver kryssningsfartyget Birka Gotland. Fa...
-
-
Gästbloggare
-