-
GSTC världskongress för hållbar turism till Sverige år 2024
Nu är det klart: Den globala organisationen Global Sustainable Tourism Council (GSTC) som initierades av bland annat FN, väljer att arrangera en världskongress i Sverige och Stockholm den 23-25 april 2024.
Sverige har höga ambitioner för en växande turism och hållbar besöksnäring fram till 2030 – och för att lyckas behövs samarbete mellan olika aktörer.
Visit Sweden har tillsammans med Tillväxtverket ansökt om att Sverige skulle vara platsen för GSTC:s världskongress år 2024 i Stockholm.
Ger en möjlighet att synliggöra utvecklingen som sker
Varför GSTC valt just Sverige för kongressen, beror bland annat på att Sverige länge arbetat målmedvetet med hållbarhet och har flera destinationer som redan arbetar eller vill börja arbeta enligt GSTC:s kriterier för hållbar turism.
”Visit Sweden övergripande mål om att Sverige ska ses som världens mest attraktiva resmål genom att leda mot ett mer medvetet resande är utgångspunkten i allt vårt arbete. Därför är det extra glädjande att Sverige blir det land som ska arrangera GSTC:s världskongress.” Säger Susanne Andersson som är VD för Visit Sweden. ”Detta ger oss möjlighet att tillsammans med svenska näringslivet fortsätta arbeta med hållbar utveckling för att skapa långsiktighet och konkurrenskraft. Världskongressen ger Sverige möjlighet att på den internationella arenan synliggöra utvecklingen som sker.”
Inspirerar fler till att arbeta med hållbarhet
GSTC:s årliga, globala kongress samlar internationella och nationella aktörer från hela världen.
Syftet med att arrangera kongressen i Sverige är för Visit Sweden, Tillväxtverket, Visit Stockholm och Kungliga Djurgårdens Intressenter att inspirera till den hållbara utvecklingen. Men även dela kunskaper om Sverige som resmål och lyfta de i Sverige som kommit långt i hållbarhetsarbetet.
”Eftersom GSTC tillhandahåller ramverk för systematiskt hållbarhetsarbete och utveckling för destinationer kommer kongressen förhoppningsvis även att inspirera fler till att arbeta mer strukturerat med hållbar utveckling för att öka genomförandekraften, skapa förutsättningar att öka konkurrenskraften och för att bidra till Sveriges övergripande långsiktiga mål.” Säger Visit Swedens hållbarhetschef Linda Mannerby.
Sverige kan dela med sig av nya lösningar och samarbeten
Kongressen 2024 ger Visit Sweden och Tillväxtverket möjlighet att både innan, under och efter kongressen tillsammans arbeta med svenska näringslivet för en hållbar utveckling med utgångspunkt i ett mer medvetet resande för att skapa långsiktighet för Sverige som resmål.
”Genom detta kan Sverige dela med sig av innovativa lösningar och samarbeten kring hållbar turism och den gröna omställningen som bland annat sker i norra Sverige. Där besöksnäringen utgör en viktig del för långsiktig samhällsutveckling.” Avslutar Linda Mannerby.
Om GSTC och deras arbete med hållbarhet:
Global Sustainable Tourism Council ansvarar för den globala GSTC-standarden för hållbart resande och turism. De tillhandahåller internationell ackreditering av certifieringsorgan för hållbar turism.
GSTC bildades år 2007 som ett partnerskap för hållbar turism. Det initierades av Rainforest Alliance, United Nations Environment Programme (UNEP), United Nations Foundation (UN Foundation), och United Nations World Tourism Organization (UNWTO), tillsammans med en koalition av 32 partners inom turistindustrin.
Syftet var att skapa gemensamma, universella och globala hållbarhetsprinciper för turistverksamhet. Samt en standardisering för hållbar turism.
Sverige ligger i framkant av utvecklingen:- Vårt land har en tydlig, hållbar vision för svensk turism och besöksnäring. “2030 är Sverige världens mest hållbara och attraktiva resmål byggt på innovation”.
- Sverige är ett land som associeras med tillgängliga naturupplevelser. Vi är rankad som den mest hållbara destinationen i världen, två år på raken enligt Euromonitor Internationals Sustainable Travel Index.
- Norra Sverige har blivit en arena för utveckling med innovativa företag och hållbarhetssatsningar. Besöksnäringen spelar en betydande roll i platsutvecklingen för att skapa långsiktigt gynnsamma förutsättningar för ett växande och attraktivt samhälle.
- I Sverige finns ett växande intresse för att arbete enligt GSTC:s hållbarhetskriterier. Destinationer som Järvsö, Västerbotten och Kungliga Djurgården arbetar redan med dem.
- Redan år 2002 lanserades Svenska Nature’s Best vilket blev en av de första kvalitetsmärkningarna för ekoturism i världen. Nature´s Best har varit en viktig intressent i utvecklingen av GSTC.
- Göteborg har utsetts till världen mest hållbara destination för sjätte året i rad av Global Destination Sustainability Index (GDSI).
- Stockholm är en internationell föregångare för globala miljö- och klimatinitiativ. Stockholm har utsetts till världens mest hållbara stad 2022 enligt Corporate Knights. Det är en av Europas klimatsmartaste städer enligt en studie gjord av The Economist Intelligence Unit.
- Som en viktig del av Stockholm välkomnar Kungliga Djurgården över 15 miljoner besökare varje år. I september tilldelades de GSTC:s Green Destination Platinum Award för sitt arbete med hållbarhet.
- Text: Visit Sweden
- Foto: Tina Stafren/Visit Sweden
-
Jacy’z utmanar Göteborgs nöjesscen: Premiär för egen dinner show
Jacy'z Hotel & Resort i Göteborg producerar i höst en helt egen dinner show med internationella ambitioner - ”Symphony of Illusion”.
-
Naturturismföretagen – långsiktiga effekter av svinpest redan en verklighet
Naturturismföretagen larmar om att svinpesten redan skapar långsiktiga effekter för naturturismföretag och besöksnäringen.
-
SPRIT-undersökningen visar hur beroende en destination är av turism
SPRIT-undersökningen av Jämtland Härjedalen analyserar företagens utveckling inom en destination och deras koppling till besöksnäringen.
-
Så kan du kommunicera hållbarhet – Konkreta tips för turismföretagare
Genom att kommunicera hållbarhet på ett smart sätt kan du locka fler gäster att välja din verksamhet - gäster som gärna spenderar lite extra för att de vill bidra till en god sak. Marcus Eldh tipsar
-
STF – Kebnekaiseprotokollet signerat på klimattoppmöte
Den 12 september signerades Kebnekaiseprotokollet av åtta stora friluftsorganisationer under STF:s Klimattoppmöte Kebnekaise.
-
Tävlingen Placebrander of the Year 2024 drar igång
Placebrander of the Year premierar insatser inom platsutveckling och platsmarknadsföring. Nu kan du tävla med ditt bidrag.
-
Regeringens budgetförslag för 2024 och kommentarer
Regeringen har presenterat sitt budgetförslag för 2024. Visit Sweden, Visita och Svensk Turism kommenterar på besöksnäringsaspekten.
-
Biluthyrningsföretaget Hertz når rekordomsättning sommaren 2023
Sommaren har varit framgångsrik för Hertz. De noterar en omsättning på 430 miljoner kronor. En ökning med 18% i jämförelse med 2019.
-
Förstudie: Kulturturism är en stor potential för Sverige
Visit Sweden har tillsammans med Tillväxtverket genomfört en förstudie kring utvecklingspotentialen för kulturturism i Sverige.
-
En ny besöksnäringsstrategi ska vägleda Värmland
Nu presenterar Visit Värmland sin besöksnäringsstrategi 2023-2030. Den kommer att vägleda mot en mer attraktiv och hållbar region.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Ny SAS direktlinje Köpenhamn – Åre Östersund Airport
Under vintern kommer det att finnas en ny direktlinje för skidintresserade danskar med SAS mella...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 37 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Mest är det under Konstateranden, Beslut och rapporter samt...
-
Järvsö Sustainable Tourism Summit 2023 – En rapport i två delar – Del 2
Del 2 – Vi fortsätter där vi slutade, förmiddagen på konferensens andra dag på Stenegård Nordiskt samarbete...
-
En ny besöksnäringsstrategi ska vägleda Värmland
Efter över ett års arbete är Visit Värmland stolta över att presentera Värmlands besöksnäringsstrategi 2023-2030....
-
-
Gästbloggare
-