-
Har du någonsin hört om en VM-medaljör utan mål? Eller en sjörövare utan skattkarta? Inte? Tänkte väl det!
Väldigt många företagare och marknadsförare i besöksnäringen kämpar just nu för sin överlevnad och man gör allt för att hålla näsan ovanför vattenytan. Men när ni väl har fått upp näsvingarna över ytan och kan vädra den ljuva doften av framtidshopp och ser att gästerna återigen hittat bokningsknapparna på era hemsidor. Då, om inte förr, är det dags att blicka framåt och arbeta med era mål och planer för framtiden.Jag tillhör inte den gruppen som vill skapa strategier och policydokument bara för att de kan vara bra att ha. Men jag är däremot ett stort fan av mätbara och tydliga mål. Mål som jag själv känner delaktighet i sporrar mig att leverera bättre, det ger mig fokus så att jag prioriterar rätt och det ger mig en otroligt skön känsla när jag når ett av mina mål. Och det gäller även om det bara är ett litet delmål, för visst måste man fira även de små segrarna! Kanske något så trivialt som antalet prenumeranter på mitt nyhetsbrev (som du för övrigt kan prenumerera på här).Men hur sätter man sina marknadsföringsmål?
Det finns säkert lika många skolor som det finns mål. Inom digital marknadsföring har man varit duktig att hitta olika beräkningsmodeller för både effekt och lönsamhet. Fräcka förkortningar som CPM (Cost per Mille), CPC (Cost per click), CPA (cost per action) blandas med beräkningsmodeller som ROI (Return On Investment) och ROAS (return on ad-spend), dessa är i många fall väldigt effektiva KPI’er (nyckeltal). Men de leder i många fall till minst lika mycket förvirring som klarhet. De känns kanske inte heller helt relevanta för livsstilsföretagaren i besöksnäringen som knappt hunnit logga in i Google Analytics sen det aktiverades 2017.Koppla dina mål till verkligheten
I de fall jag möter företag som faktiskt satt mål för sin marknadsföring upplever jag att det ofta är för att de vet att de borde eller för att någon annan ”tvingat dem”. Den typen av mål är sällan effektiva. Utgå från företagets verksamhet, omsättning, antal kunder etc. Det är trots allt dessa bolagsmål som er marknadsföring ska bidra till att uppfylla. Försök sedan att bryta ner era mål till delmål och nyckeltal som kan fungera som indikatorer på att ni är på väg åt rätt håll. På det sättet blir det mycket roligare!Ett exempel, det är få bolag som jag stött på som sagt att deras omsättning mångdubblats men trafiken till hemsidan under samma period har störtdykt. Det är därför rimligt att anta att er trafik till hemsidan behöver öka, om er omsättning ska öka. Givetvis med bibehållen eller förbättrad kvalitet på trafiken/besöken.Likaså kan det vara rimligt att tro att det finns en korrelens mellan antalet följare i sociala medier eller prenumeranter på nyhetsbrev kontra antalet gäster eller antalet återkommande gäster kanske?Har ni ett förfrågningsformulär på er hemsidan kan det kanske vara intressant att se hur stor andel av era besökare som faktiskt fyller i det. Och kom ihåg att varje procent gör skillnad. Om ni har 1000 besökare till er sajt under en given tidsperiod och det endast är 1% som fyller i formuläret innebär det 10 förfrågningar. Skulle ni lyckas höja andelen som fyller i formuläret några enstaka procent kan det innebära stor skillnad för er försäljning. 3%=30 förfrågningar och 6% = 60 osv.5 tips för att komma igång med digitala mål:
- Jag vet att det är ganska höga trösklar för att komma igång med Google Analytics men jag rekommenderar det starkt! När du väl är igång är det väldigt spännande att följa:) Det finns även en app från Google Analytics som gör det betydligt lättare att få in det i vardagen.
- För att ytterligare underlätta din datainhämtning finns Google Data Studio där du kan skapa snygga presentationer av din data som du sedan kan få automatiskt till din mail varje vecka eller månad. Även detta är lite trixigt i början men ta hjälp annars!
- Nu när du är igång och har fått in någon form av kontinuitet för datainhämtning är det dags att sätta mål. Sätt inte för höga och absolut inte för många. Hitta 3-6 nyckeltal som du följer och om det känns för mycket kan du börja med ett.
- Följ upp löpande enligt lämpligt intervall, vecka/månad/kvartal.
- Efter uppföljning kommer du få nya insikter och med nya insikter kommer idéer och alldeles säkert affärsutveckling.
Med tydliga mål är det mycket lättare att veta vart man ska. Dessutom är sannolikheten att du prickar målet avsevärt mycket större om du vet var målet står.I vanlig ordning får Turismnytt 10% av mitt arvode om ni anlitar mig och uppger att ni hittat mig via Turismnytt. Detta för att jag vill bidra till att skapa kvalitetsjournalistik för besöksnäringen.- Text: Marcus Ståhl
- Foto: Pexels från Pixabay
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 12 -25
Veckans nyheter om svensk besöksnäring, denna vecka mest under Destination, Boende och Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Destination Östersund nominerade till pris för Bästa Värdskap 2024
Destination Östersund är nominerade till Visitas pris för Bästa Värdskap 2024. Totalt är det tolv som tävlar om utmärkelsen.
-
Allt för Sjön 2025 – en inspirerande mässa med sikte på framtiden
Den 88:e upplagen av båtmässan Allt för Sjön har nyligen avslutats. Tusentals besökare samlades för att fira sjölivets glädje.
-
Turismpris får nytt namn – Arctic Sweden Tourism Award öppet för nomineringar
Swedish Lapland Visitors Boards eget turismpris har fått nytt namn. Det heter nu Arctic Sweden Tourism Award, och nomineringen står öppen.
-
Liseberg kommenterar Statens Haverikommissions rapport om branden på Oceana
Statens Haverikommission har avslutat utredningen av branden på Oceana 2024 och har presenterat sin slutrapport. Liseberg kommenterar den.
-
Efter rekordåret – Finnlines utökar upplevelsen ombord
Finnlines fartyg satte nytt passagerarrekord i 2024. Nu lanserar de nya kulinariska upplevelser och ett utökat underhållningsutbud.
-
SkiStar ansluter sig till Nästa generation Sverige
SkiStar är stolta över att delta i det ideella initiativet Nästa generation Sverige genom att erbjuda SAO-jobb till ungdomar.
-
Pandox förvärvar nybyggda Elite Hotel Frost i Kiruna
Pandox AB har tecknat ett avtal om förvärv av nybyggda Elite Hotel Frost i centrala Kiruna. Hotellet beräknas öppna i juni 2025.
-
Ny restaurang på Garveriet – matupplevelser i hjärtat av Floda
Garveriet i Lerum får nytt liv när en ny restaurang öppnar sina dörrar i sommar. Bakom satsningen står ett team med rötter i Floda.
-
Countryside Hotels – Nynäs Havsbad erbjuder Stockholmsupplevelser
Countryside Hotels stärker nu sitt utbud i Stockholmsområdet med Nynäs Havsbad, som blir en del av organisationen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Taktikon – prispsykologi och hur det påverkar kundbeteenden
Prissättning handlar inte bara om siffror, det handlar om perception, känslor och beteende. Detta blogginlägg frå...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 11 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination och Stöd/Insatser/Utm...
-
SkiStar vinner Business Model Awards – Årets Affärsmodell
SkiStar har tilldelats det prestigefyllda priset Business Model Awards 2025 i kategorin Årets Af...
-
Camilla Freedeke, tillträdande VD för Destination Kalmar AB
Camilla Freedeke, idag chef för socialförvaltningen Kalmar kommun, blir från och med den 1 maj ny VD för Destinat...
-
-
Gästbloggare
-