Veckans Profil

Klassiska turistdestinationen Järvsö har inlett samarbete med Sweden by Bike för att lyfta fram cykling. Många känner till Järvsö Bergscykel Park men enligt Amanda Sandahl som är projektledare för cykel på Destination Järvsö har man många olika typer av cykelupplevelser att välja på. Störst utvecklingspotential ser hon i Cross Country.  

Varför väljer Järvsö att satsa på cykelturism?

Vi ser det som ett fantastiskt hållbart alternativ för utveckling av vår bygd och tror att vi har mycket att erbjuda flera olika typer av cyklister. Vi har tågstation mitt i byn, bra boendealternativ för olika budgetar och det finns bra cyklar att hyra på plats om man inte tar med en egen.

Många förknippar Järvsö med kittlande downhill, men det finns cykling även för den som vill ha med picknick i cykelkorgen?

Absolut! Det finns många fina besöksmål i vår omgivning och naturen i sig är så fantastisk vacker med våra blånande berg och med Ljusnan som rinner genom bygden! Flera av våra caféer erbjuder också att man kan beställa fikakorg som går att hänga på cykeln, så inte ens det behöver man fundera på!

Det arrangeras speciella cykelevenemang i Järvsö?

Det stämmer. I sommar har vi två fantastiska cykelevenemang. Den 10 augusti är det dags för Järvsö Gårdstramp, det är ett evenemang där man cyklar från gård till gård, ser fälten där maten växer och djuren betar. På gårdarna kan man träffa producenten, köpa något att äta och dricka gjort på färska lokala produkter, titta runt, träffa nya och gamla vänner. Det är tänkt som lite av en gårdsfest. Man cyklar så kort eller så långt man vill och när man har besökt en gård och fyllt på med energi så hoppar man på cykeln och trampar vidare till nästa gård. Den 23-25 augusti är det Red Bull Pump Track World Championship Qualifier. Vinnaren får åka till finalen och tävla för VM titeln i Pump Track! Tävlingen kommer hållas i vår alldeles nya pumptrack som ska byggas i sommar, den är en del av utvecklingen av Järvsö Skills Park. Runt Järvsö finns det också många fina vägar, som inte är så trafikerade, för de som gillar landsvägscykling. Som sagt, det finns många alternativ i Järvsö för dem som gillar att cykla!

Du har erfarenheter från Kanada och MTB-metropolen Whistler. Vad kan man ta med sig därifrån för att utveckla Järvsö och andra svenska cykeldestinationer?

Det är klart att det är en stor fördel att ha bott i en av världens bästa cykeldestinationer när vi tittar på hur vi bäst kan utveckla Järvsö. Det jag främst tänker på är utvecklingen av Cross Country, där ser jag störst utvecklingspotential för Järvsö. I det sammanhanget är det viktigt att vi har markägarna med oss och att vi bygger leder som klarar av ett ökat antal cyklister, att vi gör rätt från början för att det ska bli långsiktigt hållbart. En annan sak är att använda lederna som multileder, det vill säga att vi faktiskt kan samsas om lederna.

Det kan ju vara lite problematiskt att samsas om leder ibland, Vad har du för tips?

Jag tror det handlar om vilka förväntningar man har när man ”kliver in på arenan”. Det handlar om att veta om att det är både vandrare, löpare och cyklister som använder leden. Man måste vara tydlig med hur man möts, vem som ger förtur och hur man skapar förutsättningar för en trevlig ”samvaro” på lederna. Jag har rört mig i områden på cykel och till fots som har över 0,5 miljoner besökare per år och har aldrig haft, eller hört talas om, ett problem i mötet med andra användare. Tvärtom man hälsar glatt på varandra, passerar och fortsätter med det man höll på med. Vi har bra dialog med våra markägare och har redan i dagsläget ett par XC-leder klara och fler är på gång!

Senaste nytt