Veckans Profil

Annika Myhre och Lisa Fahlåker – ni är tjejerna som driver resepodcasten “Att resa-podden”.

Berätta mer om podden och vad tanken är med den!
Vi träffades för snart två år på en pressresa, men hade länge haft koll på varandra genom våra respektive resebloggar. Under resan pratade vi om att det saknades en personlig och oberoende resepodcast i Sverige. Med vårt stora och genuina intresse för resor i kombination med lång erfarenhet av att sprida reseinspiration genom våra bloggar ville vi köra igång en gemensam resepodd. Sagt och gjort – nu har vi släppt nya avsnitt varannan vecka i drygt 1,5 år och har en ständigt växande lyssnarskara.

Hur är avsnitten upplagda?
Genom Att resa-podden får lyssnarna ta del av personliga diskussioner om resor och resande från olika infallsvinklar. Vi har pratat om att resa i olika sällskap (ensam/med barn/med vänner) och olika typer av resor (weekends/aktivt resande/kryssning) – men vi djupdyker även i destinationer samt reflektioner om exempelvis hållbart resande. Vi bjuder också regelbundet in spännande gäster, som äventyraren Aron Anderson och Los Angeles-bon Cecilia Blankens. Detta varvar vi med smarta tips som gör resande enklare och mer njutningsfullt.

Vad är er spaning om podcast som kanal?
Många svenskar har nyligen upptäckt tjusningen med podcasts, andra vet knappt vad det är. Själva har vi lyssnat på podcasts i flera år och tror att podcast-lyssnandet i Sverige kommer att explodera framöver. Det är ett perfekt sätt att få en massa inspiration och trevligt snack att lyssna på samtidigt som man kan göra annat. Podcasts är verkligen för alla!

Hur finansierar ni produktionen?
Vi jobbar med olika sponsorer, och har många lyckade samarbeten bakom oss ända sedan start. Våra sponsorer ser podcasten som en bra kanal att synas och höras i mot bakgrund av att målgruppen är specifik och att budskapet verkligen går fram. Ofta marknadsför vi sponsringen av podcasten som ett paket, med möjlighet att få större spridning med hjälp av inlägg i våra bloggar samt andra sociala medier.

Var hittar man era resebloggar och hur stora är de?
I en stor tävling förra året blev vi utnämnda till Sveriges 2:a respektive 3:e bästa reseblogg, och vi når tillsammans upp till 16.000 unika läsare i månaden. Annika bloggar på www.resfredag.se och Lisa på www.livetfrandenljusasidan.se

Sist, men inte minst, var spenderar ni er sommarsemester i år?
Vi tycker båda att Sverige är oslagbart under sommaren och spenderar därför större delen av sommaren på svensk mark. Västkusten, Stockholm, Blekinge och Dalarna är återkommande favoriter i våra podcastavsnitt! Annika och hennes familj kommer också att ta en sväng nere på Balkan.