-
Intervju: så får vi vårt besöksmål att öka lönsamheten.
Wendela Sanne Öhrnell
Destinationsutvecklare, ÄskhultsWendela, du arbetar med att utveckla Äskhults by i Halland. Berätta om Äskhult!
Äskhults by är ett unikt besöksmål, en kulturmiljö och ett kulturreservat som ligger i norra delarna av Halland.Vad behöver man utveckla på Äskhult?
Jag tillträdde som utvecklare för cirka två år sedan på Äskhults by. Med min bakgrund såg jag att vi måste lyfta fram andra värden för att locka en större publik och sätta Äskhult på kartan.Så jag började med att titta på hur vi kan utveckla besöksmålet för att locka fler gäster och samtidigt gynna alla parter.
Vad har hänt sedan du tillträdde?
Vi gjorde en inventering av vad, hur och var vi kommunicerar med våra gäster.Vi behövde också hitta fram till nya målgrupper och identifiera var de fanns.
Vad har ni gjort sedan dess?
Nu har vi påbörjat en process där vi har tagit fram ny profil och ett varumärke som stämmer överens med vad vi vill förmedla.Vi positionerade om varumärket. Från att ha marknadsfört en historisk plats som man besöker en gång har vi istället lyft fram utflyktsmålet som man vill återkomma till fler gånger.
Då får man den historiska upplevelsen på köpet, om man vill:
”Den ligger närmare än du tror. Tiden då folk trodde att älvor och vättar gömde sig i dimman. När de små gårdarna stod tätt tillsammans och ett klingande barnskratt kunde färdas en kilometer genom luften utan att stöta på något annat än fågelsång. Sjön blänkte likt en silverspegel i solskenet och bortom de steniga beteshagarna tog skogen vid, grön, vild och fylld av mystik.
Upplevelsen väntar i Äskhults by. Två mil från Kungsbacka.
Vad innehåller ert varumärkeskoncept?
Äskhults varumärkeskoncept: Hållbart, Tillgängligt, Familjärt, Välkomnande, Upplevelserikt, Trovärdigt, Unikt, Lekfullt, Genuint.Hur kommunicerar ni med era gäster ut idag?
Vi har skapat fler plattformar på sociala medier och i andra medier där vi kan kommunicera med våra gäster på ett helt annat sätt, mycket närmare.
Vi förmedlar historier om byn, storytelling, som skapar förväntningar och nyfikenhet inför besöket, eller som bara triggar intresset i allmänhet.
Hur är det att besöka Äskhult som funktionshindrad?
Vi har gjort en översyn på tillgängligheten. Man kan inte tillgänglighetsanpassa alla miljöer men det är däremot viktigt att informera om svårigheterna på hemsidor, sociala media mm. Vi utvecklar vårt besöksmål med bättre tillgänglighet för fler gäster bland annat genom ökade öppettider.Hur får ni ert besöksmål att växa?
Vi samarbetar med lokalproducerande leverantörer för ökad tillväxt. För oss är det är otroligt viktigt, och en av grundbultarna, att använda oss av lokala producenter.Vi ska i största möjliga mån arbeta hållbart på alla plan.
Jag tror stenhårt på samverkan och att vi arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål. Min erfarenhet säger att det blir lönsamt för alla inblandade.
Vi har just påbörjat den resan med våra kollegor inom besöksnäringen här i Kungsbacka och det känns väldigt positivt. Vi behöver föregå med gott exempel och vara en ögonöppnare för nya samarbeten.
Vad är svårast när det gäller samarbeten?
Alla har tyvärr inte samma inställning om vinsten med att samarbeta och måste bearbetas för att få den insikten.Vad kan ni göra för att få alla att förstå vikten av samarbete?
Trovärdigheten ökar när jag som representant för destinationen rekommenderar ett annat lokal besöksmål, restaurant, hotell eller aktivitet.Hur gör ni för att öka lönsamheten?
Prissättning är en viktig del i lönsamheten. Vi får inte vara rädda för att ta betalt bara för att vi representerar ett kulturarv. Naturligtvis på rätt nivå, det ska vara relevant.Vi har även sett över gästens behov och önskemål, och därför har vi utökat vårt utbud i kaffestuga och i programmet vilket bidrar till att våra gäster stannar längre och spenderar mer pengar. Ett exempel på det är att vi börjat servera lunch.
Vad är det viktigaste när man arbetar med destinationsutveckling?
Man måste ha tålamod och uthållighet.Vill du läsa fler intervjuer från besöksnäringen? Läs här.
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Äskhults by
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
De har kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang genom att mäta mjuka värden i kronor och ören
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
I tisdags den 24 juni fick kom de glada nyheterna att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterier...
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Oavsett om du driver en ...
-
-
Gästbloggare
-